Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 05.04.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 05.04.2023

1. Нафтогазові доходи бюджету рф у березні склали 688,2 млрд рублів - про це свідчать дані Мінфіну.

- Минулого року у березні вони становили 1,208 трлн руб.

- На поточний рік, згідно з основними макроекономічними прогнозами, нафтогазові доходи повинні становити 8,939 трлн рублів, що приблизно по 745 млрд рублів на місяць і це з розрахунку ціни на нафту $70 за барель.

- У понеділок Мінфін повідомив, що середня ціна на нафту марки Urals у березні 2023 року склала $47,85 за барель, що у 1,86 раза нижче, ніж у березні 2022 року ($89,05 за барель).

- Варто відзначити, що у лютому нафтогазові доходи показали ще гірший результат - 521,2 млрд, проти 971,7 млрд рублів у лютому минулого року.

2. Мінфін рф очікує недоотримання нафтогазових доходів федерального бюджету у квітні на 113,6 млрд руб.

3. 28 березня 2023 року прем’єр-міністр росії мішустін заявив, що перехід до випуску частини облігацій державного боргу росії в іноземній валюті «розробляється».  

- Цей крок свідчить про те, що росія очікує зовнішньої фінансової підтримки з боку іноземних держав, які вона вважає «дружніми».  

- Після завершення розробки, інвестори з інших країн зможуть придбати облігації російського суверенного боргу і таким чином профінансувати майбутній дефіцит бюджету росії.  

- Такі інвестори опосередковано фінансували б вторгнення росії в Україну.  

- В останні місяці російські банки були основними суб’єктами, які купували облігації російського державного боргу.  

- Однак навряд чи вони зможуть повністю фінансувати очікуваний майбутній бюджетний дефіцит.  

- Російські чиновники бачать випуск облігацій зовнішнього боргу як один із способів закрити прогалини у фінансах росії, оскільки вони планують тривалу війну в Україні.

4. Другий за активами банк у росії ВТБ у 2022 році отримав збитки у розмірі 756,8 млрд руб проти прибутку 242,6 млрд руб роком раніше.

- За оцінкою банку, до цього призвели збитки від валютних операцій на фоні турбулентності ринку, фактично вилучення дочірніх компаній за кордоном, створення масштабних резервів і реалізація відсоткового ризику.

- Отримані за минулий рік збитки стали рекордними в історії банку.

5. Продаж літніх автомобільних шин у росії в березні 2023 року впав на 16% порівняно з тим же періодом 2022-го.

- Експерти вважають, що така ситуація пов'язана з підвищенням цін на гуму на 20–30% та виходом з російського ринку зарубіжних компаній, наприклад Michelin.

- Оскільки паралельний імпорт не може покрити потреби ринку, росіянам варто придивитися до місцевих виробників або розраховувати на прихід азіатської продукції.

6. У росії хочуть використовувати вживані деталі для ремонту автотранспорту за договорами цивільного страхування та каско.

- Уряд доручив міністерствам розглянути можливість створення індустрії для відновлення вживаних автозапчастин для їх подальшого використання, у тому числі в рамках ремонту автомобілів за полісом цивільного страхування та каско.

- Торік через війну в Україні та зупинку випуску всіх іномарок у країні, крім китайських, автомобільна галузь зіткнулася з нестачею запчастин.

7. У рф можуть припинити роботу 3-4 цементних заводи через падіння обсягів будівництва та збільшення імпорту.

- У січні цього року в рф було вироблено 2,6 млн. тонн цементу, що на 11,3% менше, ніж за той же період минулого року.  

- У лютому падіння попередньо склало 5,9% рік до року, до 3,2 млн. тонн.

- Обсяги виробництва знижуються на тлі скорочення споживання, яке в січні впало на 8,1%, до 2,5 млн. тонн, а в лютому — на 8,6%, до 3,2 млн. тонн.

- За весь перший квартал 2023 року споживання скоротилося на 5% рік до року.

- Загалом за підсумками 2023 року очікують скорочення споживання на 10% у базовому сценарії та на 20% у песимістичному.

8. Європейська влада посилила контроль за танкерами, які стають на рейди біля берегів країн ЄС, щоб перелити нафту з одного судна до іншого та «сховати» від контролю санкцій.

- Під пильною увагою опинилися обидві точки, які облюбували перевізники російських барелів - недалеко від грецької Каламати і поблизу Сеути, іспанського анклаву на узбережжі північної Африки.

- У результаті, у березні обсяги операцій з рейдової перевалки (ship-to-ship, STS) впали: у Каламати з 1 млн. тонн до 300 тисяч тонн, у Сеути - з 500 тисяч тонн до 100 тисяч.

- Наразі нафтовики шукають нові точки, щоб переливати нафту, за межами європейського регіону.

9. Євросоюз закінчив опалювальний сезон із рекордними запасами газу.

- ЄС закінчив опалювальний сезон 2022-2023 років із рекордними запасами газу в підземних сховищах - 60,4 млрд куб.м. - дані Gas Infrastructure Europe (GIE) за 1 квітня.

- Обсяг газу вдвічі перевищує минулорічний показник і на 2% попередній максимум у 2020 році.

- Накопичити запаси газу Європі допомогла тепла зима та імпорт ЗПГ від різних постачальників.

10. Один із найбільших держбанків Індії приєднався до санкцій проти російської нафти.

Bank of Baroda - другий за розміром активів індійський держбанк - з квітня блокує платежі за нафту з росії, якщо її ціна перевищує встановлену країнами G7 стелю.

- Деякі індійські НПЗ використовували цей банк, щоб купувати російську сировину через Об'єднані Арабські Емірати з оплатою у дирхамах.  

- Ряд угод проходили за цінами вищими за $60, але тепер з цією практикою буде покінчено.

11. Литва пропонує ЄС варіант санкцій проти російської ядерної енергетики, що передбачає виключення для Угорщини та дворічний перехідний період для поетапної відмови від існуючих контрактів у державах Євросоюзу.

12. Естонія закрила доступ до російських телеканалів в інтернеті.

- Обмеження торкнулися 53 сайтів, які транслюють російські телеканали.

- Раніше в Естонії було заборонено мовлення 50 російських телеканалів та обмежено доступ до 80 доменів.

13. Туреччина збільшила імпорт російського дизпалива до 7-річного максимуму.

- Потоки перевищили 10 млн барелів у березні, майже на 50% більше, ніж у лютому.

- Як відомо, левова частка цього пального згодом в обхід ембарго постачається до країн ЄС.

14. Польща розірвала останній контракт на постачання російської нафти.

- Польська нафтопереробна компанія Orlen відмовилася від останнього контракту з рф на постачання нафти з російською "Татнафтою".

- За контрактом Orlen мала отримувати 200 тисяч тонн нафти на місяць до 2024 року.

15. Компанія Cisco через припинення продажів знищила запчастини для обладнання в рф на 1,9 млрд. руб.

- Також під утилізацію потрапило майно офісу – транспортні засоби, офісні меблі та техніка.

- У серпні 2022 року компанія прийняла рішення про вихід з ринку через припинення продажу та призупинення дії ліцензій.

- Реекспортувати обладнання також виявилося неможливо.

16. Фінський фонд SATOhomes шукає покупця на 500 квартир у Санкт-Петербурзі. Інвестфонд SATOhomes, який займається здаванням квартир в оренду, вирішив продати свій російський бізнес. На кінець минулого року фонду належало 522 квартири у 13 житлових комплексах Санкт-Петербурга.

17. Польща відмовилася від організації жіночого етапу Кубка світуі з фехтування на рапірах через рішення міжнародної федерації допустити до участі у турнірі російських та білоруських спортсменок.

- Етап Кубка світу з фехтування на рапірах серед жінок мав пройти у Познані з 21 по 23 квітня, турнір є кваліфікаційним на Олімпійські ігри 2024 року.

- 10 березня конгрес Міжнародної федерації фехтування ухвалив рішення дозволити російським та білоруським спортсменам брати участь у міжнародних змаганнях у нейтральному статусі.