Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 05.04.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 05.04.2024

1. Росія нарощує держборг.

- Держборг рф за 2023 зріс до 25,5 трлн рублів або 15% ВВП. Наприкінці 2022 року було близько 12%.

- При цьому зовнішній борг скорочується — за рік він упав на 7%, до $4,09 млрд.

- А ось внутрішній — зростає величезними темпами, він уже становить близько 20 трлн рублів, за рік додалося 2 трлн.

- Гроші, які більше не вкладають іноземці, тепер бюджет намагається набрати на внутрішньому ринку.

- А запозичення йдуть через державні ОФП, які добровільно-примусово купують державні банки.

- А банки беруть ліквідність у Центробанку під щадний відсоток, заробляючи на різниці.

- Замаскований друкарський верстат уже запрацював у росії.

2. 50 мільйонів росіян живуть у борг.

- Закредитованість росіян підскочила минулого року відразу на 6,4 трлн. рублів, до 34,8 трлн.

- Крім посилення боргового навантаження, погіршується і здатність людей обслуговувати взяті ними позики.

- Кількість громадян, які користуються кредитними продуктами у банках та мікрофінансових організаціях, досягла 50 млн, повідомив Центробанк рф.

- Це 40% всього дорослого (старше 16 років) населення країни.

- За даними регулятора, за рік позичальників, які мають лише банківський кредит, побільшало на 4,3 млн осіб (+11%), а позичальників МФО - на 500 тисяч.

3. Компанія «Везерфорд» - російський підрозділ транснаціональної нафтосервісної Weatherford - продовжує надавати послуги в росії, виконує існуючі контракти і «має наміри укладати нові договори із замовниками», йдеться у звітності компанії за 2023 рік.

- Weatherford, як і інші холдинги великої нафтосервісної четвірки (Baker Hughes, SLB і Halliburton), оголосила про призупинення інвестицій і постачання технологій в росію ще в 2022 році після початку війни в Україні.

- Рішення Weatherford припинити інвестиції та постачання технологій в росію не впливає на здатність «Везерфорда» продовжувати працювати в найближчому майбутньому, зазначено в звітності.

- Більше того, компанія повідомляє про те, що в минулому році придбала у Weatherford Technology Holdings LLC «невиняткову безстрокову і безвідклісну ліцензію» на використання інтелектуальної власності та ліцензійних продуктів на 1 млрд рублів з терміном 10 років.

4. США запровадили санкції проти суден, що надавали фінансову підтримку військовим Ірану.

- Сполучені Штати виявили та наклали санкції на 13 суден компанії Oceanlink Maritime DMCC. Про це повідомляє Міністерство фінансів США.

- Компанія Oceanlink Maritime DMCC потрапила під санкції через те, що вона сприяла доставці іранської продукції від імені Генерального штабу Ірану та Міністерства оборони і тилу Ірану.

- У Мінфіні США зазначили, що судна компанії взаємодіяли з іншими танкерами, на які вже поширювалися обмеження.

5. США знову тиснутимуть на Нідерланди через співпрацю з Китаєм.

- Керівник експортної політики США Алан Естевес планує наступного понеділка зустрітися з офіційними особами уряду Нідерландів і ASML Holding NV.

- Мова буде йти про припинення компанії для виробництва мікросхем ASML обслуговувати деякі інструменти в Китаї та про переконання союзників приєднатися до зусиль США щодо подальшого придушення здатності Китаю виробляти передові чипи.

- Експорт мікросхем до Китаю життєво важливий для його економіки.

- Обмеження на обслуговування машин ASML можуть бути особливо болючими, оскільки великі та дорогі інструменти потребують постійного обслуговування.

- Китай був другим за величиною ринком ASML за обсягом продажів минулого року (29%) після Тайваню.

6. Американська влада робить точкові зусилля щодо відсікання росії від системи міжнародних розрахунків – вони дізнаються про відкриття російськими банками нових кореспондентських рахунків в іноземних банках, відстежуючи зростання оборотів в останніх, і персонально попереджають топ-менеджмент про негативні наслідки взаємодії з контрагентами з росії.

- Йдеться про банки Туреччини, Китаю, ОАЕ, Катару та країн СНД.

- Через зусилля американців середній «термін життя» нових коррахунків російських банків в іноземних становить у середньому півроку.

7. Японія в рамках антиросійських санкцій у зв'язку з ситуацією в Україні вводить заборону на експорт до росії додатково 164 категорій товарів.

- Зокрема, заборона стосується поставок олії для автомобільних двигунів, літій-іонних і нікель-металогідридних акумуляторів, труб для газо- і нафтопроводів, нітроцелюлози, плавучих кранів і доків, плавучих і занурювальних бурових і видобувних платформ, , каное, пожежні катери.

- У санкційний список включені неорганічні хімікати, деякі вироби з недорогоцінних металів, ручні електроінструменти.

- Крім того, під обмеження потрапили деякі види оптичного та вимірювального обладнання.

8. Заборона на імпорт в Японію непромислових алмазів російського походження набирає чинності з 10 травня.  

- Як повідомило японське міністерство економіки, торгівлі та промисловості, заборона стосується каменів від 1 карата.

- У разі імпорту алмазів до 1 карата необхідний відповідний дозвіл від глави відомства.

9. Латвія хоче покращити виконання санкцій Європейського Союзу проти росії через інструменти, які вона використовує для припинення незаконного фінансування.

- Це завдання ляже на підрозділ фінансової розвідки Латвії, повноваження якого розширяться від розслідування фінансових злочинів до контролю за торговими санкціями.

- Агентство буде заморожувати активи, що належать особам, які потрапили під санкції, створюватиме пули даних санкцій, публікуватиме списки заморожених активів і підтримуватиме загальнодоступну пошукову систему юридичних осіб і осіб, яким загрожує покарання ЄС.

10. Торговий бум Туреччини з росією зупинився під тягарем санкцій.

- Торгівля Туреччини з росією сповільнюється через санкції Заходу, які зачіпають ключову лінію постачання для Москви, і, на думку США та Європейського Союзу, розпалюють війну в Україні.

- Експортери машинобудування можуть побачити падіння продажів на 1 мільярд доларів цього року через «неоднозначні» та «швидко розширювані» списки санкцій і репресії щодо товарів, які можуть використовуватися у військових цілях.

- Це третина минулорічних продажів у росію.

- За попередніми даними, опублікованими в четвер Міністерством торгівлі Туреччини, експорт до росії впав на 33,7% у першому кварталі порівняно з роком раніше.

- Це вказує на те, що санкції США та ЄС щодо росії стають дедалі ефективнішими навіть у таких іноземних юрисдикціях, як Туреччина, яка намагалася підтримувати економічні зв’язки з москвою, незважаючи на війну.

Більше на https://t.me/UA_ONews