Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 06.03.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 06.03.2024

1. Ціна на російський газ, що постачається трубопроводами у 2024–2025 роках, буде стабільно нижчою за ринкові ціни як на європейському, так і на азіатському ринках

- Середня експортна ціна на російський трубопровідний газ у 2024 році знизиться до попереднього року на 11,5% або $35 за 1000 куб. м, і становитиме $270.

- Минулого року, порівняно з 2022 роком, середня експортна ціна російського трубопровідного газу впала на 61%. 2025 року експортна ціна на російський газ, за прогнозами, знизиться ще на 3,7% до рівня 2024 р. до $260 за 1000 куб. м.

2. Експорт російського вугілля знизився.

- У січні 2024 року експорт російського вугілля знизився приблизно на 8 відсотків, порівняно з січнем минулого року.

- Експорт вугілля зріс до Білорусі у 75 разів і становив 757 тис т.  

- Імпорт вугілля знизили такі країни як Китай на 10,5 відсотків, Індія на 55 відсотків.

3. Російському танкерному флоту стає все важче.

- Згідно з даними про судноплавство, десятки нафтових танкерів, які використовує росія, припинили плавати під прапорами Ліберії та Маршаллових островів протягом останніх тижнів після того, як Сполучені Штати посилили застосування санкцій щодо суден, пов’язаних із цими реєстрами.

- Ця зміна відображає тісний зв’язок між США та компаніями управління прапорами Ліберії та Маршаллових Островів, штаб-квартири яких розташовані не в їхніх країнах, а у Вірджинії, в межах юрисдикції американських санкцій.

- Часте використання цих прапорів у минулому також представляє потенційно тривалу вразливість для російського нафтового флоту, чиї танкери залишатимуться відповідальними за порушення санкцій навіть після того, як вони перейдуть на новий прапор поза зоною досяжності США.

4. Попри санкції, доходи росії від продажу нафти й газу в лютому зросли на 80%, ніж торік.

- Доходи росії від продажу нафти й газу в лютому підскочили більш ніж на 80% порівняно з минулим роком і перевищили 10 мільярдів доларів.

- Це сталося завдяки зростанню цін на нафту, незважаючи на західні санкції.

- Минулого місяця надходження до бюджету рф від податків на нафту і газ склали 945,6 мільярда рублів (10,4 мільярда доларів), повідомило Міністерство фінансів рф.

- Податки на нафту і нафтопродукти, на які припадає 84% всіх надходжень від вуглеводнів, зросли більш ніж удвічі, згідно з розрахунками Bloomberg, заснованими на цих даних.

5. США запровадили санкції проти ПВК "Вагнер" та Повітряно-космічних сил рф.

- Державний департамент США ввів нові санкції проти росії. Під обмеження потрапили ПВК "Вагнер" та Повітряно-космічні сили рф. Про це повідомляє Федеральний реєстр США.  

- Під обмеження потрапили: Повітряно-космічні сили російської федерації; ПВК "Вагнера"; росіянин Павло Шевелін; компанія "Елтехнорд" із Санкт-Петербурга; громадянин КНДР. Сполучені Штати звинуватили зазначених осіб у порушенні національного законодавства про нерозповсюдження зброї масового знищення, зокрема і ядерної зброї, щодо Ірану, КНДР і Сирії.

6. США оголосили про введення санкцій проти мережі компаній та осіб, що входять до міжнародного консорціуму Intellexa, який продавав шпигунські програми, зокрема, авторитарним режимам для переслідування опозиції, журналістів та інших осіб. Про це йдеться в офіційному повідомленні Офісу контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC).

- Санкції введені проти компанії Intellexa S.A., яка базується в Греції, її засновника Тала Діллана та міжнародного провайдера Сари Хамоу.

- Крім того, обмеження запроваджені проти компанії Intellexa Limited (Ірландія), Cytrox AD (Північна Македонія), Cytrox Holdings ZRT (Угорщина), Thalestris Limited (Ірландія).

- Від початку роботи у 2019 році консорціум Intellexa продавав шпигунське ПЗ різним кіберкомпаніям. Цей набір інструментів відомий під брендом Predator.  

- Як підкреслили в Міністерстві фінансів США, консорціум Intellexa поширював шпигунське програмне забезпечення й технології стеження в глобальних масштабах, в тому числі авторитарним режимам у різних частинах світу.

7. Єврокомісія сподівається до 2027 року конфіскувати €15 млрд доходів від реінвестиції заморожених у ЄС €208 млрд активів Центробанку росії, — єврокомісар із питань юстиції Дідьє Рейндерс на прес-конференції у Брюсселі.

8. Уряд Латвії затвердив перелік продуктів, заборонених до ввезення з росії та білорусі, ухвала набуде чинності з 8 березня.

- До списку увійшли овочі та коренеплоди, гриби, фрукти, ягоди, горіхи, злаки, корми для тварин, арахісова, лляна, рапсова та соєва олії.

- При цьому уряд зазначив, що в 2023 р. 90% латвійського імпорту з росії склали корми, крупи, бобові та ріпакова олія.

9. Південна Корея слідом за ЄС заборонила постачати до рф літій-іонні акумулятори для електротранспорту.

- Найбільшим корейським постачальником таких батарей у росію була компанія Enertech, яка з 2022 року перебуває під контролем структури "Росатома".

- Заборона на постачання може створити труднощі для поточної роботи складальних майданчиків держкорпорації в росії, які використовують корейські осередки.

- Влада Південної Кореї заборонила постачання до рф літій-іонних батарей у рамках розширення санкцій.

- Йдеться про всі батареї, що перезаряджаються, у тому числі і акумулятори для електротранспорту, випливає із заяви Мінторгу країни. Євросоюз заборонив експорт батарей до рф у 12-му пакеті (опублікований у грудні 2023 року).

10. Індія скоротить імпорт російської нафти за строковими контрактами.

- Державні нафтопереробні заводи Індії ухиляються від скорочених поставок російської сирої нафти, оскільки колись бурхлива торгівля стає набагато складнішою через жорсткіші санкції США.

- Найбільший державний нафтопереробний завод Indian Oil Corp. скоротить кількість сирої нафти, отриманої за так званими строковими поставками, тоді як Bharat Petroleum Corp. і Hindustan Petroleum Corp. вирішили не брати твердих зобов’язань щодо отримання контрактної нафти наступного фінансового року.  

- Росія все ще залишається найбільшим постачальником до Індії, але є ознаки того, що нафтопереробники купують більше в інших виробників, включаючи Саудівську Аравію.

- Державні компанії також шукають контрактну нафту з Близького Сходу та Західної Африки, але угоди, ймовірно, будуть дорожчими, ніж російська нафта.

11. Британія готова надати Україні всі заморожені активи російського центрального банку на своїй території, - глава МЗС Девід Кемерон.

- "Є можливість використовувати щось на зразок синдикованого кредиту або облігацій, які фактично використовують заморожені російські активи як поруки, щоб дати ці гроші українцям, знаючи, що ми повернемо їх, коли росія виплатить репарації. Можливо, це найкращий спосіб зробити це", - заявив Кемерон.

12. Іспанія закликала Євросоюз посилити обмеження щодо російського скрапленого газу.

- Іспанія звернулася до Європейського Союзу з проханням зайняти більш жорстку позицію щодо імпорту російського скрапленого природного газу, забезпечивши країнам можливість блокувати його без перенаправлення поставок до сусідів.

Більше на https://t.me/OmelyanNews