Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 06.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 06.06.2024

1. Міністри фінансів Європейського Союзу розглянуть план G7 щодо залучення надприбутків, отриманих від російських активів, знерухомлених на Заході після вторгнення росії в Україну, після саміту G7 в червні.

- Пашал Донохоу, який головує на засіданнях міністрів фінансів єврозони, заявив після відеоконференції міністрів ЄС у середу, що існує непохитна підтримка, щоб допомогти Україні задовольнити свої потреби у фінансуванні.

- Після вторгнення Москви в Україну в лютому 2022 року західні країни знерухомили близько 300 мільярдів доларів активів російського центрального банку, які генерують щорічний прибуток у 2,5-3,5 мільярда євро на рік.

- Хоча конфіскація капіталу активів була б юридично ризикованою, європейські уряди погоджуються, що використання прибутку, отриманого від замороженого капіталу, є нормальним, оскільки прибуток юридично не належить Москві.

- Європейський Союз, де зберігається основна частина активів, погодився вкладати річний прибуток у спеціальний фонд, який буде оплачувати зброю для України та відновлення країни.

- Але в рамках G7, до якої входять Сполучені Штати, Канада, Японія, Великобританія, Франція, Німеччина та Італія, Вашингтон намагався використати прибутки для надання Україні великої позики зараз, коли гроші найбільше потрібні, а не розраховуватися на кілька мільярдів євро на рік протягом тривалого періоду.

- Відповідно до плану G7, який ЄС розгляне після зустрічі G7 в Італії 13-15 червня, прибуток від заморожених активів обслуговував би відсотки та міг би погасити капітал кредиту, наданого Україні або США, або США та інших країн G7, або ЄС зі свого бюджету.

2. Останній великий американський брокер почав масово закривати рахунки росіянам.

- Американська Interactive Brokers (IB), один із найпопулярніших у росіян іноземних брокерів, почав закривати рахунки з невеликими залишками чи оборотами.

- Брокер просить користувачів закрити або перевести свій рахунок «у зв'язку з недавнім аналізом, невисокою вартістю активів та необхідністю виконання додаткових перевірок».

- "Цей захід частково зумовлений вашою країною проживання та характеристиками рахунку", - йдеться в повідомленні IB.

- Брокер повідомляє користувачам, що торгівля на їхньому рахунку обмежена, можливо лише зменшувати або закривати позиції, але не збільшувати та не створювати нові.

- Багато хто користувався послугами IB, тому що після початку війни він лише перестав брати рублі на поповнення рахунків і заборонив росіянам купівлю європейських паперів.

3. Уряд Естонії обговорював обмеження купівлі нерухомості для громадян росії та білорусі з огляду на потреби безпеки.

- Як зазначив глава МВС Естонії Лаурі Ляенеметс, таке обмеження обговорювалось, виходячи з потреб безпеки.

- "Ми працюємо над метою програми дій уряду щодо зниження ризику того, що придбана нерухомість може бути використана для розвідувальної діяльності, диверсій або будь-якої антидержавної діяльності", – заявив Ляенеметс.

4. ЄС підозрює Ericsson, Volvo та інші шведські компанії в ухилянні санкцій проти росії.

- Шведський уряд заявив, що перебуває на зв'язку з низкою компаній, яких Європейська комісія підозрює в експорті продукції до росії всупереч санкціям.

- Раніше виконавчий орган ЄС повідомив шведську сторону, що місцеві компанії – зокрема Ericsson, Volvo, Atlas Copco, Sandvik, SKF і Axis – "могли ухилитись від санкцій через треті країни або через дочірні компанії, субпідрядників чи інших суб'єктів".

- Цю інформацію Єврокомісія отримала після аналізу даних російської митниці про імпорт підсанкційних товарів до росії протягом січня-листопада 2023 року.

- МЗС Швеції повідомило, що повідомило про інформацію, яку отримало від ЄС, компанії, а також органи влади, відповідальні за дотримання санкцій.

5. Казахстан не підтримує санкції Заходу проти росії, але їх дотримуватиметься, заявив представник уряду країни.

- У Казахстані було розірвано багато логістичних і торгових ланцюжків через введені США та Євросоюзом санкції щодо росії.

- У республіки невелика економіка, яка не витримає санкцій, тому йде постійний діалог зі США та ЄС, щоб не потрапити під обмеження.

6. Сполучені Штати можуть переглянути допомогу, яку надають Грузії, через ухвалення скандального закону "Про прозорість іноземного впливу" та антизахідний розворот країни, - повідомив речник Державного департаменту Метью Міллер.

- "Йдеться, зокрема, про обсяги допомоги, які ми надаємо Грузії – за останні кілька років бюджетували приблизно 390 млн доларів, зараз це переглядається. Це про потенційні санкції, візові обмеження – що ми анонсували менше двох тижнів тому. Зараз ми досліджуємо, що робити, як і коли це робити," – розповів Міллер.

7. Південна Корея виробляє зброю швидше та дешевше, ніж США.

- Hanwha Aerospace Co. , провідний оборонний підрядник Кореї, виробляє наземну зброю майже 50 років і ніколи не припиняється, навіть коли закордонні конкуренти перейшли до винищувачів шостого покоління та безпілотних літальних апаратів.

- До недавнього часу військові аналітики вважали Hanwha реліквією, її продукції недостатньо для війни 21 століття.

- Війна в Україні, яка майже повністю ведеться на землі, довела, що вони неправі.

- Старі бронетехніки та боєприпаси Hanwha користуються високим попитом, не в останню чергу тому, що корейська компанія може доставити їх швидше та за нижчою ціною, ніж компанії США чи ЄС.

- «США мають 40% світових оборонних систем, але вони не можуть зробити все», — сказав генеральний директор компанії.

- «Ми робимо акцент на середньоваговиків, САУ, бронетехніку, танки. У цьому ми вже конкурентоспроможні в усьому світі».

Більше на https://t.me/Omelyan_News