Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 07.01.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 07.01.2024

1. За січень-жовтень 2023 року імпорт Китаєм російських товарів становив $106,3 млрд (+13% до відповідного періоду 2022 року і +69% щодо 2021 р.) з яких 70% припало на викопне паливо, тобто $81,8 млрд.

- З березня 2022 року російська нафта поставляється в Китай зі знижкою, яка влітку 2022 року склала 16%, а до кінця року вона знизилася до 4–9%.

- У зв'язку із запровадженням ембарго на постачання російської нафти у травні 2023 року знижка знову збільшилася до 11%, а потім склала 4% у вересні-жовтні.

- У результаті загальний дисконт за січень-жовтень 2023 року оцінюється у $3,7 млрд, а за березень-грудень 2022 року — у $5,3 млрд.

- Щодо експорту китайських товарів до росії, то на категорію "Машини, обладнання та транспортні засоби" (без урахування товарних груп) припадає більше половини імпорту з Китаю (61%).

2. У росії не вистачає курятини.

- У мережі X5 Group, що керує магазинами «П'ятірочка» та «Перекресток», повідомили, що постачання продуктів затримуються, зокрема, через снігопади та морози.

- Раніше мешканці Єкатеринбургу, Челябінська, Самари, Оренбурга поскаржилися на дефіцит курячого м'яса.

- Влада у свою чергу, пояснила порожні прилавки святами та купівельним попитом.

3. Саудівська Аравія вирішила знизити ціни на лютневі постачання нафти для покупців у всіх регіонах, включаючи Азію, на тлі зниження попиту на ринку.

- Держкомпанія Saudi Aramco знизила ціни на нафту своєї ключової марки Arab Light для постачання до Азії на $1,5-2 за барель.

- Рішення про зниження цін ухвалено на тлі ризику профіциту пропозиції через збільшення постачання американської нафти.

4. Санкції проти росії призвели до зростання вартості старих танкерів.

- Середній вік світового судноплавного флоту досяг найвищого рівня за останні 15 років, незважаючи на зростаючий тиск на судновласників, від яких вимагають замовляти нові, більш екологічні судна та сприяти декарбонізації світової торгівлі.

- Судновласники скористалися попитом, що зростає, на вживані судна з боку операторів «тіньового флоту», що перевозить російську нафту.

- Завдяки великому попиту багато суден, яким місце на звалищі металобрухту, все ще плавають. Середній вік танкерів, що перевозять нафту та інші рідини, досяг максимального за два десятиліття значення 12,9 років.

- Тіньовий флот компаній з непрозорою формою власності зайнявся транспортуванням російської нафти, скуповуючи старіші та дешевші танкери, які великі нафтові компанії зазвичай здають на утилізацію після 15 років експлуатації.

- Ринкова вартість 15-річного танкера типу Aframax середнього розміру, що часто використовується для транспортування російської нафти, зросла на 129% до $40 млн.

5. Велика Британія планує інвестувати понад 380 мільйонів доларів для запуску власного виробництва високопробного низькозбагаченого уранового палива (HALEU) для ядерних реакторів.

- Мета ініціативи – знизити глобальну залежність від поставок ядерного палива з рф.

- Програма передбачає виробництво збагаченого урану, необхідного для реакторів наступного покоління.

- В уряді очікують, що вона також забезпечить робочі місця та інвестиції в Північно-Західній Англії.

- Як зазначили в уряді, Велика Британія стане першою країною в Європі, яка запустить подібне виробництво.

6. "Київстар" можуть націоналізувати.

- Про це ще минулого року публічно заявляв заступник голови офісу президента Ростислав Шурма.

- 47,85% акцій компанії заарештовані у рамках забезпечувальних заходів у відкритій наприкінці вересня справі проти співвласника "Альфа-Групп" Михайла Фрідмана.

- СЕО VEON повідомив, що материнська компанія VEON є власником усіх 100% акцій "Київстару", а Letter One, за його інформацією, дистанціювалася від співвласників Михайла Фрідмана і Петра Авена, які потрапили під міжнародні санкції, і сама не є об'єктом таких міжнародних санкцій.

- Арешт акцій "Київстар" не впливає на діяльність компанії, здатність працювати і обслуговувати мережі.

- З моменту заяви Шурми про можливу націоналізацію "Київстару" компанія VEON втратила майже 30% вартості акцій.

Більше на https://t.me/OmelyanNews