Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 08.01.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 08.01.2024

1. За рік транзит російського газу через Україну впав на 29%.

- Він знизився з 20,46 млрд кубів — до 14,65 млрд кубів у 2023 році.

- Вже з наступного року транзит зупиниться.

2. Ціни на нафту знижуються після підйому напередодні.

- Сьогодні ціни на нафту впали більш ніж на 1% через різке зниження цін провідним експортером Саудівською Аравією та збільшення видобутку в ОПЕК, компенсуючи занепокоєння щодо ескалації геополітичної напруги на Близькому Сході.

- Ціна на нафту марки Brent знизилася на 1,09%, або на 86 центів, до 77,90 дол за барель, а ф'ючерси на американську нафту West Texas Intermediate впали на 1,15%, або на 85 центів, до 72,96 дол за барель.

3. Похолодання не налякає Європу - газу вистачить.

- Майже половина опалювального сезону вже минула — середина припадає на 15 січня — м’яка погода в Європі до цього часу залишила запаси газу на достатньому рівні, роблячи нинішнє похолодання лише блискавкою.

- Навіть якщо похолодання збережеться до кінця сезону, Європа все одно споживатиме набагато менше природного газу для опалення, ніж у звичайну зиму.

- Зі зниженням попиту регіональні сховища газу вичерпуються не так швидко, як очікувалося.  

- Через це тримаються низькі ціни на газ. У порівнянні з минулим роком вони зменшилися на 45%.

- Тепла погода спричинила значне зниження споживання газу на опалення.

- Це на додаток до більшого скорочення попиту через енергоємні компанії, які стримують виробництво. У Німеччині, наприклад, виробництво енергоємних компаній, таких як хімічні заводи та металургійні заводи, знизилося на 20% порівняно з періодом до вторгнення путіна в Україну.

- У результаті запаси залишаються значно вище норми для цього періоду зими. Згідно з нинішніми тенденціями, Європа досягне весни з більш ніж половиною заповненого підземного сховища газу проти 10-річного середнього показника лише на 35%.

4. Іран та росія відмовилися від SWIFT у банківских операціях.

- росія та Іран поєднали свої системи передачі фінансових повідомлень, тому тепер їхні банки можуть здійснювати операції безпосередньо.

5. Росія розгортає ядерну зброю в Білорусі.

- Лукашенко наприкінці минулого місяця заявив, що росія завершила розгортання тактичної ядерної зброї в країні.

- Американські чиновники не надають повної інформації про свої розвідувальні дані щодо цієї передачі, і цілком можливо, що Лукашенко блефує.  

- Водночас у липні минулого року Розвідувальне управління Міністерства оборони США заявило, що немає "жодних підстав сумніватися" в заявах путіна про відправку ядерної зброї до Білорусі.

- "Федерація американських вчених проаналізувала розвідувальні дані з відкритих джерел, в тому числі відеоматеріали Міністерства оборони Білорусі, і дійшла висновку, що "авіабаза "Ліда", розташована за 40 кілометрів від литовського кордону, і єдине крило білоруських ВПС, оснащене літаками Су-25, є найбільш вірогідним кандидатом на виконання нової місії Білорусі з "ядерного обміну" з росією".

6. Німеччина збільшила експорт до росії у листопаді на 12,8% порівняно з жовтнем - до 700 млн євро, йдеться у звіті Федерального статистичного управління ФРН.

- Імпорт із рф у листопаді місяці зменшився на 14%, до 200 млн євро.

- Експорт до росії у листопаді був на 38,3% нижчим, ніж роком раніше, імпорт - на 88,4%.

Більше на https://t.me/OmelyanNews