Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 08.07.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 08.07.2024

1. Росія може зіткнутися з «тихою кризою» в економіці в другій половині 2024 року через можливе підвищення Центробанком ключової ставки.

- Незважаючи на номінальне прискорення зростання кредитного портфеля банків, його реальна динаміка уповільнюється через зростання інфляції.

- Після можливого підвищення процентних ставок слідом за зростанням інфляції «позичальники, які мають високе боргове навантаження, можуть зіткнутися з неможливістю за рахунок залучення нових запозичень покрити виплати за раніше накопиченим боргом».

2. У Туреччині заарештували гроші «Росатому» на будівництво АЕС.

- Гроші, які «Росатом» перераховує до Туреччини на будівництво АЕС «Аккую» — найбільшого російсько-турецького інвестпроекту — потрапляють під арешт, повідомив голова держкорпорації.

- «Система взаєморозрахунків під ударом. Вони заарештовують гроші». За словами топ-менеджера, за арешт коштів відповідальні «американці», які «ходять між юридичними особами та банками», які працюють з «Росатомом».

- Реалізації проекту АЕС у Туреччині, який оцінюється в $25 млрд і повністю оплачується росією, заважають санкції.

- Хоча сам «Росатом» не перебуває під західними обмежувальними заходами, до санкіонних списків включено кілька його дочірніх структур. Серед них — АТ «Атомбуд», яке розробляє технології монтажу ядерних установок, та ВПО «Точмаш», що виробляє центрифуги для збагачення урану.

- Туреччина веде переговори зі США щодо будівництва великомасштабних атомних електростанцій та малих модульних реакторів.

- США виявляють серйозний інтерес до мети Туреччини збільшити свою ядерну енергетичну потужність і побудувати нові електростанції та спробувати зменшити залежність країни від росії будь-якими способами.

3. США не вводять нові санкції проти танкерів рф через побоювання зростання цін на нафту.

- Міністерство фінансів США запропонувало адміністрації нові обмежувальні заходи щодо російських нафтових танкерів, проте "економічні радники в Білому домі побоюються, що це несе в собі ризик зростання цін на нафту цього літа, призведе до подорожчання бензину на автозаправках США і зашкодить кампанії Байдена".

- Посадовці в Мінфіні запропонували нові дії, спрямовані на паралізацію флоту застарілих нафтових танкерів, які допомагають доставляти російську нафту покупцям по всьому світу всупереч санкціям Заходу.

- Їхні зусилля спрямовані на покарання росії, але вони загальмувалися через занепокоєння Білого дому щодо того, як це вплине на ціни на енергоносії перед виборами в листопаді.

- Намагаючись витягнути з росії гроші, необхідні для продовження війни в Україні, США та їхні союзники ввели штрафи та вжили інших нових кроків, щоб обмежити заробітки Москви від продажу нафти за кордоном.

- Але росія все частіше знаходить способи обійти ці обмеження, підвищуючи тиск на адміністрацію Байдена, щоб вона посилила свої зусилля.

- У той час як офіційні особи Міністерства фінансів хочуть вивести з ладу російські танкери, економічні радники в Білому домі стурбовані ризиком підвищення цін на нафту цього літа та зростання цін на бензин у США, що може зашкодити кампанії пана Байдена на виборах.

- Вони не погодилися з пропозиціями, незважаючи на те, що нинішні та колишні чиновники казначейства представили їм аналізи, які свідчать про низькі ризики значного впливу на ринок нафти.

4. Підтримка Китаєм війни росії в Україні ставить Пекін у список загроз НАТО. Занепокоєння тим, що «сьогоднішня Україна може стати Східною Азією завтра», спонукає більше союзників США шукати шляхи стримування Китаю.

- Країни НАТО за підсумками саміту Північноатлантичного альянсу, який пройде у Вашингтоні 9-11 липня, мають намір виступити з критикою Китаю за нібито надання Пекіном допомоги росії у війні проти України.

5. Швеція визначила росію як найбільш серйозну загрозу у новій стратегії національної безпеки.

- В уряді зазначили, що вважають політично-безпекову ситуацію для Швеції найбільш тривожною з кінця Другої світової війни. "Росія є найбільшою і найбільш серйозною загрозою для нашої національної безпеки", – зазначив міністр оборони Пол Йонсон.  

- Як ще одну загрозу окреслили спроби авторитарних держав нарощувати вплив, як і посилення співпраці між ними.

- "Китай має амбіції, серед іншого, розробляти такі кіберспроможності, що можуть мати наслідки для нашої безпеки і конкурентоздатності. Також ми бачимо посилення співпраці між росією і Китаєм у військовій сфері", – прокоментував Йонсон.

- Відзначають і те, що КНДР та Іран активно підтримують росію у війні проти України.

6. Австрія за квітень цього року імпортувала 81% природного газу з росії, а місяцем раніше ця частка була ще більшою – 93%. Про це свідчать дані Міністерства захисту клімату, довкілля, енергетики, мобільності, інновацій та технологій Австрії.

- Згідно з даними спеціалізованої інформаційної платформи відомства, у лютому та січні цього року загальна частка російського газу в австрійському імпорті становила 87% та 97% відповідно.

- У лютому 2022 року Австрія імпортувала 79% свого газу з росії. Зазначається, що загальний обсяг імпорту природного газу до Австрії загалом зменшився й у квітні 2024 року становив 87% від обсягів, які надходили в країну на момент повномасштабного вторгнення рф в Україну в лютому 2022 року.

- У Міністерстві енергетики Австрії пояснюють високу частку російського газу тим, що довгостроковий контракт з росією на постачання продовжує діяти, а імпорт газу альтернативними маршрутами ускладнюють великі газові збори в Німеччині.

- Частка імпорту з неросійських джерел в основному складається з норвезького газу та скрапленого природного газу, а також невеликої частки газу з Північної Африки та Центральної Азії.

- Імпорт із неросійських джерел здійснюється до Австрії переважно через Німеччину та Італію.

7. Естонія посилить контроль за вантажами на кордоні з росією, щоб запобігти обходу санкцій.

- Естонcький уряд обговорив питання торгівлі на кордоні з росією й ухвалив рішення підвищити ефективність контролю за переміщенням товарів, що підпадають під санкції. Про це йдеться в повідомленні уряду Естонії.

- Незважаючи на обмеження, на кордоні здійснюються спроби обійти санкції, а новий санкційний пакет Європейського Союзу збільшив ризики ще більше, - повідомила прем'єр-міністер Естонії Каї Каллас,  

- "Ми повинні бути впевнені, що товари, які перетинають наші кордони, не підпадають під санкції ЄС", – заявила Каллас.

- Вона додала, що заміна нинішніх вибіркових перевірок, заснованих на оцінці ризиків, на повний огляд вантажів і транспортних засобів дасть владі більшу впевненість у тому, що товари, "які могли б підтримати військову машину рф, не перетнуть естонський кордон".

8. Німеччина у травні скоротила експорт до росії на 19,3%, знизила імпорт із рф на 8%.

- Німеччина скоротила експорт до росії у травні на 19,3% порівняно з квітнем, йдеться у звіті Федерального статистичного управління ФРН (Destatis).  

- Імпорт із рф позаминулого місяця зменшився на 8%.

- Травневий експорт до росії був на 22,1% нижчим, ніж роком раніше, імпорт - на 35,7%.

9. Новий фронт в енергетичній війні.

- Західні країни активно намагаються замінити російську нафту і газ іншими джерелами енергії. Одним із таких може стати уран.

- З 2016 року уран подорожчав уп'ятеро, що прямо вказує на його популярність.  

- Прогнозується, що до 2030 року обсяги виробництва урану збільшаться до 75 тисяч тонн.

- Відомо, що основним виробником урану є Казахстан (43% світового експорту). 25% видобутку урану у Казахстані контролює росія.

- І вона прагне зміцнити свій вплив ще більше, вигравши тендер на будівництво у Казахстані атомної електростанції. Минулого року росія зайняла близько 29% світового ринку експорту збагаченого урану в грошах, поставивши на зовнішні ринки продукцію на суму близько $2,7 млрд.

- Трохи менше половини цих продажів ($1,2 млрд) припало на США. Втім, це не завадило Байдену у травні підписати заборону на постачання урану з росії.

10. Товарообіг рф і США в травні зріс в 1,5 рази до квітня - до 487 мільйонів доларів.

- За даними американської статслужби, це стало максимальним обсягом з травня 2023 року.

- Зокрема, російський експорт в кінці весни збільшився на 47% - до 439 мільйонів доларів.

- Головним товаром в імпорті США з росії був уран, покупки якого знову відновилися після паузи в квітні, його було придбано на 209,5 мільйона доларів.

- Одночасно виріс і американський експорт у росію — на 41%, до 48 мільйонів доларів.

- рф головним чином купувала американські вакцини — їхнє ввезення зросло в 2,5 рази, до 15,6 мільйона доларів.

Більше на https://t.me/Omelyan_News