Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 09.09.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 09.09.2023

1. Влада російських регіонів у 2023 році рекордно наростила витрати за статтею «національна безпека та правоохоронна діяльність»: за перше півріччя фінансування силових структур з бюджетів суб'єктів рф зросло на 53,4% — на максимальну суму серед усіх витратних статей.

- З регіональних бюджетів оплачується лише незначна частина силових витрат росії, які головним чином припадають на федеральний бюджет.

- Збільшення витрат на МВС, Росгвардію, Слідчий комітет, спецслужби та систему ФСВП стало безпрецедентним за весь час доступної статистики.

- Попередній рекорд було встановлено у 2012 році: тоді у відповідь на протести на Болотній площі фінансування силовиків збільшили на 46%.

2. Російські авіакомпанії втратили сотні тисяч доларів через атаки дронів на москву.

- Закриття неба над московськими аеропортами змусило багато літаків змінювати аеропорти призначення і витрачати багато годин на переліт.

- За розрахунками експертів, одна година польоту Boeing 737-800 коштує в середньому 750-800 тис. руб. ($7,6-8,1 тис.).

- 31 серпня через обмеження польотів на запасні аеродроми пішли 45 літаків. Рейсам довелося приземлятися на аеродромах інших міст.

- Із розрахунку $8 тис. за годину польоту компанії могли втратити понад $500 тис. на вимушених перельотах.

3. Ціна російського трубопровідного газу для Туреччини та Європи знизиться цього року до $501,6 за тисячу кубометрів і до $481,7 у 2024 році з $983,8 у 2022 році.

- Для Китаю ціна становитиме $297,3 та $271,6 за тисячу кубометрів у 2023 та 2024 роках відповідно.

- Очікується, що експорт російської сирої нафти скоротиться цього року до 247 млн. тонн (4,96 млн. барелів на добу) з 248,2 млн. тонн у 2022 році.

- Очікується, що наступного року він ще більше знизиться до 240 мільйонів тонн, а згодом відновиться до 247 мільйонів тонн у 2025 році.

- Крім того, експортна ціна російської нафти прогнозується на рівні $71,3 за барель порівняно з $79,6 у 2022 році та $63,4 очікуваними цього року, що вище за граничну ціну в $60, встановлену країнами великої сімки та ЄС.

4. Банк Euroclear отримав понад 1,7 мільярда євро прибутку від заморожених російських активів.

- За перше півріччя бельгійський банк Euroclear отримав 1,74 мільярда євро прибутку від заморожених російських активів.

- За перше півріччя бельгійський банк Euroclear отримав 1,74 мільярда євро прибутку від заморожених російських активів. Про це йдеться у повідомленні банку.

- "Вторгнення Росії в Україну призвело до застосування міжнародних санкцій на всьому ринку, що суттєво вплинуло на Euroclear. Оскільки зберігається значна невизначеність, Правління вважає за необхідне відокремити розрахунковий прибуток, пов’язаний із санкціями, від базових фінансових результатів під час оцінки діяльності та ресурсів компанії", - зазначили в банку.

5. Естонія найближчим часом має намір ухвалити законопроект, який дозволить конфіскувати російські активи, - повідомив глава МЗС Маргус Цахкна.

- Роботу над ініціативою ускладнювали «жорсткі гарантії приватної власності в Естонії», зазначив він.

- Законопроект спочатку має схвалити уряд Естонії, потім він піде на розгляд парламенту країни.

- Захід може торкнутися активів російських підприємств у республіці на суму €35 млн. Їх відчуження відбуватиметься на основі даних міжнародного реєстру завданих Україні збитків.

6. Мешканці Тайланду скаржаться на російських туристів.

- У Таїланді наростає невдоволення російськими туристами за незаконну діяльність. Після скарг місцевих жителів поліція почала арешти порушників правил.

- Із січня по липень 2023 року до Таїланду прибули 400 тисяч росіян. Це удвічі більше, ніж до війни.

- Багато хто отримали довгострокові візи, купили нерухомість і відкрили бізнес.

- Влада також побоюється, що приплив російських грошей на острів може супроводжуватися злочинністю.

- Проблема із російськими туристами виникла і на індонезійському острові Балі. Місцеві жителі також скаржаться на те, що росіяни нелегально організовують бізнес та забирають у них роботу.