Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 09.12.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 09.12.2023

1. Росіяни вивозять з країни золото.

- Федеральна митна служба росії фіксує кратне збільшення вивезення золота у злитках.

- Для вивезення злитків все частіше використовують сірі схеми.

- Через введені санкції ЄС і валютні обмеження в росії золото все частіше використовують як засіб платежу.

- Через стрибок біржових цін на золото росіяни стали більше купувати золоті ювелірні вироби: продаж золотих браслетів і великовагових ланцюгів восени зріс у річному вираженні більш ніж на 80% і 50% відповідно.  

- Обсяг угод із золотом у злитках на Мосбіржі з початку року зріс у 2,68 раза (+167,65%) порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 73,9 тонни.

2. За підсумками 2021 року експорт рф до так званих "недружніх" країн становив 55% від загального обсягу, а імпорт – 26%, до кінця поточного року прогнозується 16% та 7% відповідно.

- Очікується, що у перспективі до 2030 року обсяги міжнародної торгівлі із зазначеними країнами знизяться у п'ять разів.

- Починаючи з 2022 року обсяг експорту рф до Індії зріс майже в 3,5 рази, до Азербайджану – на 27%, до Китаю – на 15% і так само до Туреччини, а також до Ірану – на 7%.

- Аналогічна ситуація в імпорті: імпорт із Китаю збільшився на 35%, із Південно-Східної Азії – на 26%, із Туреччини – на 17%.

- Структура експортної торгівлі у період 2021 – 2030 роки не зазнає істотних змін, найбільшу частку, як і раніше, становлять нафта, вугілля, газ та нафтопродукти.

3. Російська "Северсталь", що перебуває під санкціями, уклала контракт із Китаєм на поставку обладнання.

- Російська "Северсталь", що перебуває під санкціями Заходу, уклала в Китаї контракт на поставку обладнання для будівництва нового комплексу залізорудних окатишів.

- Російська сторона не називає, з ким саме було укладено контракти, говорячи лише про "китайських партнерів".

4. Аварійні ситуації з літаками в рф через санкції, які відрізали росію від постачання оригінальних запчастин для літаків, трапляються кожного дня.

- Черговий випадок ( 11 -за останні 8 днів ) розгерметизація кабіни літака A319 авіакомпанії «Росія», що вилетів з Мінеральних вод до Санкт-Петербурга.  

- Літак змушений був повернутись в аеропорт вильоту. З весни 2022 авіакомпанії вимагають від персоналу не вносити дефекти техніки в бортові журнали (TLB), а літаки літають несправними.

5. Міжнародний олімпійський комітет допустив "нейтральних" росіян і білорусів до Олімпіади-2024.

- Допуск на Олімпіаду росіяни та білоруси зможуть здобути лише через кваліфікаційні старти.

- А для їх виступу буде введений ряд обмежень. Відповідно, на жодному офіційному об'єкті чи на церемонії Олімпіади не буде прапорів, гімну чи будь-якої іншої символіки білорусі та рф.

- За інформацією МОК, наразі для участі в Олімпіаді кваліфікувались вісім "нейтральних спортсменів" з росії і три — з білорусі.

- Серед українських спортсменів кваліфікацію пройшли понад 60.

6. Велика Британія ввела санкції щодо компанії, яка управляє 62 російськими суднами і танкерами, що належать «Совкомфлоту».

- Фірма під назвою Oil Tankers SCF Mgmt FZCO була серед десятків юридичних та фізичних осіб, доданих до британського списку санкцій у середу, що британський уряд назвав спробою скоротити фінансування «військової машини Путіна».

- За даними міжнародної морської бази даних Equasis, компанія має в своєму розпорядженні флот з 62 суден, призначених для перевезення нафти і палива.

- Згідно з окремою галузевою базою даних, переважна більшість з них перебуває в бенефіціарній власності державної танкерної компанії ПАТ «Совкомфлот».

- Багато її суден тепер управляються з Дубая.

- Останній крок є наймасштабнішим за всю історію Великобританії, спрямованим на судна, які допомагають перевозити російську нафту, які працюють за межами західних юрисдикцій, з моменту запровадження санкцій на експорт країни.

7. Європейські законодавці дійшли попередньої угоди щодо регламенту, який регулюватиме торгівлю відновлюваними джерелами енергії, природним газом і воднем у межах ЄС, - повідомляє пресслужба Ради ЄС.

- Зазначається, що нове правове регулювання також міститиме положення, що дозволяють державам-членам запроваджувати обмеження на постачання природного газу, включаючи скраплений природний газ (СПГ), з росії або білорусі, з метою захисту суттєвих інтересів безпеки держав-членів або ЄС, беручи до уваги безпеку постачання та цілі диверсифікації.

- Крім того, угода передбачає створення окремої нової структури у водневому секторі: Європейської організації операторів водневих мереж (ENNOH).

Більше на https://t.me/OmelyanNews