Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 10.02.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 10.02.2024

1. Чистий прибуток російського «Норільського нікелю» у 2023 році знизився на 51% у річному вираженні до $2,87 млрд.

- Консолідований виторг скоротився на 15% рік до року «внаслідок зниження цін реалізації на нікель, паладій, родій та мідь».

- Показник прибутку знизився на 21% до $6,9 млрд через скорочення виручки, а рентабельність впала до 48%.

2. В росії зростає кількість фінансових пірамід.

- За 2023 рік було виявлено 2 940 фінансових пірамід. Це в 1,5 раза більше, ніж роком раніше.

- Основна маса пірамід є невеликими псевдоінвестиційними онлайн-проектами, які рекламують через соціальні мережі та месенджер Telegram.

- Кількість виявлених нелегальних кредиторів також збільшилася на 9% і досягла 1884 у 2023 році.

3. Російський танкер зробив моментальний розворот після новини про запроваджені санкції.

- Судно NS Leader, яке належить безпосередньо рф прямувало до Балтійського моря, але було вимушене розвернутися після повідомлення про запроваджені санкції. Ситуація сталась в четвер 8 лютого. Тоді о 14:00 за вашингтонським часом були запроваджені нові санкції проти російської нафти.

- Російський танкер "NS Leader" в цей час перебував біля берегів Португалії та прямував у Балтійське море для завантаження. "Танкер, який повинен був завантажити свій наступний вантаж приблизно через 10 днів, зменшив швидкість вдвічі, розвернувся і змінив пункт призначення на "для замовлень", свідчать дані відстеження суден та інформації про судноплавство".

4. Ірландія відмовляється видавати росії нові візи для працівників посольства.

- Уряд Ірландії відмовляється дозволити росії провести ротацію дипломатів у її посольстві в Дубліні, за яким останніми роками стежать ірландські служби безпеки через побоювання щодо шпигунства.

- З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну кількість працівників в російському посольстві в Дубліні скоротилася з 30 до 14. Із них восьмеро – адміністративні співробітники й шестеро дипломатів, зокрема посол Юрій Філатов.

5. Група країн Північної Європи, Балтії, а також Чехія закликали Єврокомісію підготувати пропозицію нових секторальних санкцій проти росії та ще більше згортати торгівлю з країною-агресором. Фото спільного листа опублікував міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна.

- "Лише 60% нашої торгівлі з росією під санкціями ЄС. У нас попереду ще 40%, щоби припинити годувати воєнну машину агресора", – заявив він у своєму коментарі.

- Безпосередньо у листі очільники МЗС країн-підписантів зазначають, що у Євросоюзу ще не вичерпалися можливості накладати санкції на росію, і санкційний тиск потрібно посилити, посилюючи також запобіжники від обходу вже накладених обмежень.

6. Туркменістан, найбільший продавець природного газу в Центральній Азії, збільшив його видобуток у 2023 році на 6,9%, а експорт – на 12,6%.

- У 2023 році країна продавала свій газ в основному в Китай, а також в росію, Азербайджан і Узбекистан і виробила 80,6 мільярда кубометрів газу.

7. Німеччина продовжить експортувати російський СПГ.

- Уряд росії продовжив дозвіл заводу «Ямал СПГ» на постачання скрапленого природного газу (СПГ) німецькому націоналізованому газовому імпортеру та трейдеру SEFE до 31 грудня 2040 року.

- SEFE, або Securing Energy for Europe, є колишнім німецьким підрозділом російського Газпрому націоналізований урядом Берліна у 2022 році

Більше на https://t.me/OmelyanNews