Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 10.06.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 10.06.2022

1. Через санкції банки рф можуть відмовитися від іноземної валюти. Про це повідомляє Центральний банк росії.

• «Після запровадження санкцій проти російського фінансового сектора операції з валютою, і для банків, і для громадян можуть нести ризики. Тому банки продовжуватимуть зменшувати обсяг своїх валютних операцій», - йдеться у заяві ЦБ.

• Незабаром банки можуть відмовитися від валюти взагалі.

2. У росіян продовжують поступово забирати валюту.

• Слідом за Тінькофф Банком та Райффайзенбанком про введення комісії за зберігання валюти на рахунках оголосили в Сітібанку, Уралсібі, РНКБ, банку Санкт-Петербург та Авангард, а про плани ввести таку комісію заявив Росбанк.

• Фактично йдеться про поступову конфіскацію валюти у населення, чим і буде надано підтримку банківській системі.

• Потім, мабуть, настане черга експериментів з рублевими рахунками.

3. Морський імпорт у рф впав на 60%.

• Морські перевезення до рф значно скоротилися з кінця лютого.

• Це пов'язано з тим, що великі транспортні компанії, такі як Maersk, CMA-CGM та Hapag-Lloyd, призупинили свою діяльність у рф після початку війни в Україні.

• Середня кількість контейнеровозів у російських водах скоротилася на 60% порівняно з листопадовими піковими значеннями.

• У квітні ЦБ росії попередив, що аналітики очікують зниження обсягу імпорту товарів та послуг на $113 млрд у 2022 та на $266 млрд, порівняно з 2021 роком.

4. Японія з 17 червня забороняє експорт до росії вантажних автомобілів, самоскидів та бульдозерів.

Також до переліку забороненої до вивезення в росію продукції потрапили деякі види деревини, включаючи декоративний шпон, комплектуючі та запчастини для верстатів, сталеві резервуари, парогенератори, газові генератори.

5. Швейцарія схвалила шостий пакет санкцій проти росії, що включає ембарго на російську нафту, який раніше прийняв Євросоюз.

6. З початку повномасштабного вторгнення Канада заблокувала 412,1 млн канадських доларів ($328 млн), які перебували на російських рахунках або фігурували в угодах за участю осіб, які потрапили під санкції.

7. Швейцарський трейдер Trafigura має намір вийти з проекту "Восток Ойл" у рф.

Група припинила всю торгівлю нафтою з російськими організаціями, які перебувають під санкціями, до набуття чинності рішеннями Європейського союзу та Швейцарії 15 травня 2022 року.

8. Міжнародний депозитарій Clearstream призупинить програму конвертації депозитарних розписок по російських цінних паперах через нові антиросійські санкції цінних паперів, що торкнулися Національного депозитарію (НРД).

• Інструкції про конвертацію розписок, які отримують від клієнтів, депозитарій виконувати не буде, йдеться в повідомленні Clearstream.

• В організації зазначили, що проводять консультації з компетентною владою щодо впливу нових санкцій на конвертацію депозитарних розписок.

Volodymyr Omelyan