Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 10.08.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 10.08.2024

1. російські банки втратили більше трильйона рублів, вкладених в облігації.

- Зростання прибутковості облігацій за обліковою ставкою і, відповідно, падіння цін, коштували російським банкам у першому півріччі майже 700 млрд руб., а з урахуванням минулого року – понад 1,1 трильйона.  

- На початку липня банки вклали в рублеві облігації 19,2 трлн руб. (за номіналом) – це 10,6% їх активів. З січня по липень прибутковість ОФЗ зросли в середньому на 4,3 процентних пункти (п. п.), а корпоративних облігацій – на 4,9 п. п.

- Через це портфель рублевих облігацій дешевшає. За півроку негативна переоцінка вартості рублевого облігаційного портфеля банківського сектора зросла на 486 млрд руб., що становить 2,5% від номінальної вартості портфеля.

2. Міністерство фінансів США наклало санкції на 14 компаній і 19 людей із білорусі за причетність до війни росії проти України.  

- Під санкції підпали, зокрема, завод "Легмаш", який виробляє артилерійські боєприпаси, виробник компонентів для космічних кораблів, супутників і військової техніки "Пеленг", конструкторське бюро "Безпілотні гелікоптери" та інші компанії, котрі постачають у росію техніку для використання у військових цілях.  

- Також до списку санкцій увійшли три білоруські приватні авіакомпанії: "Белканто", "Рубі Стар" і "Рада".

- За інформацією міністерства фінансів США, вони займалися перевезенням російських солдатів, серед яких були бойовики приватної військової компанії "Вагнер", а також вантажів і амуніції, яка призначалася для них.  

- Щодо 19 підсанкційних громадян – це керівники компаній, які підпали під обмеження.  

- Окрім того, США наклали санкції на літак Лукашенко - Boeing 767-32К, який має бортовий номер EW-001PB.

3. Канада запровадила санкції проти 10 фізичних та 6 юридичних осіб білорусі.

- До списку потрапили судді, керівники військового виробництва та компанії оборонно-промислового сектору.  

- Канада 9 серпня ввела санкції проти десяти фізичних осіб і шести юридичних осіб Білорусі. До списку потрапив син самопроголошеного президента країни олександра лукашенка - микола. Про це йдеться на урядовому сайті Канади.  

- Зазначається, що у перелік потрапили білоруські судді, які ухвалювали вироки противниками режиму лукашенка, а також особи, які управляють військовим виробництвом у республіці в координації із рф, та компанії оборонно-промислового сектору тощо.

4. Іран незабаром може поставити Росії сотні балістичних ракет, повідомляють джерела в розвідці.

- Десятки російських військовослужбовців навчаються в Ірані використовувати систему балістичних ракет Fath-360 близької дальності, повідомили два джерела в європейській розвідці, додавши, що вони очікують неминучої доставки сотень ракет із супутниковим наведенням до росії для війни в Україні.  

- Вважається, що представники російського міністерства оборони підписали 13 грудня в Тегерані контракт з іранськими офіційними особами на Fath-360 та іншу систему балістичних ракет, створену державною організацією аерокосмічної промисловості Ірану (AIO) під назвою Ababil.  

- Москва володіє власними балістичними ракетами, але постачання Fath-360 може дозволити росії використовувати більше свого арсеналу для цілей за лінією фронту, використовуючи при цьому іранські боєголовки для цілей на ближчій відстані.

5. Кіпр видав правоохоронним органам Сполучених Штатів громадянина росії та Німеччини Артура Петрова, затриманого влітку 2023 року за підозрою в незаконному експорті до рф американської мікроелектроніки військового призначення.  

- Петрова заарештували на Кіпрі ще в серпні 2023 року за запитом Мін’юсту США, який звинуватив його в участі в схемі закупівлі американської мікроелектроніки, що підлягає експортному контролю США.  

- За даними слідства, росіянин працював на російського постачальника електроніки для російської армії– ТОВ "Електроком ВПК" – і разом зі ще двома громадянами росії керував мережею незаконних закупівель підсанкційних товарів по всьому світу.

Більше на https://t.me/Omelyan_News