Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 11.01.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 11.01.2024

1. Доходи від продажу нафти і газу для федерального бюджету росії впали приблизно на 24% до 8,822 трильйона рублів (99,4 мільярда доларів) минулого року.

- Минулого місяця частка Європи в російському експорті сирої нафти впала лише до 4-5% з приблизно 40-45%.

- Західні санкції, такі як обмеження цін і ембарго на морський експорт нафти, а також закриття газопроводів Nord Stream до Європи, які були підірвані у вересні 2022 року, зменшили прибутки росії від постачання енергоносіїв.

- За словами трейдерів, санкції також вплинули на збільшення витрат для російських експортерів.

- Загалом на 2023 рік уряд росії заклав у федеральний бюджет 8,939 трильйона рублів від продажу нафти та газу, або понад 34% від загального доходу бюджету, порівняно з 11,586 трильйона рублів у 2022 році, коли ціни на нафту були вищими.

2. Нафтогазові доходи бюджету рф за грудень виявилися на 199,9 млрд руб нижче прогнозу, тому Мінфін рф перейде до продажу валюти, направивши на ці цілі з 15 січня по 6 лютого 69,1 млрд руб, щоденний обсяг продажів складе 4,1 млрд руб .

3. Дефіцит бюджету рф у 2023 році становив 3,24 трлн руб, або 1,9% ВВП.

- Такі попередні дані Мінфіну рф.

- Законом на 2023 рік було заплановано дефіцит у розмірі близько 2,9 трлн. рублів.

4. Краще не буде, росіяни мерзнутимуть й надалі.

- За даними російського Мінфіну, витрати тільки федерального бюджету (не рахуючи регіональних) на систему ЖКГ у 2023 році були зафіксовані на рівні 856 млрд рублів.  

- Нинішнього року уряд запланував їхнє невелике збільшення, до 882 млрд рублів, яке, втім, не покриває поточну інфляцію, і в реальному вираженні витрати можуть скоротитися майже на 4%.

- З 2025 року, згідно із законом про бюджет, розпочнеться масштабний секвестр фінансування системи ЖКГ – на 43%, до 501 млрд рублів.

- 2026 року витрати скоротяться ще на чверть, до 382 млрд рублів — мінімуму за 6 років.

5. Росія програє у десятки позицій: закордонний паспорт України піднявся в міжнародному рейтингу

- Росія вилетіла з топ-50 світового рейтингу паспортів.

- Російський паспорт за 2023 опустився на два рядки в індексі швейцарської консалтингової компанії Henley & Partners, який спирається на кількість держав, куди можна подорожувати без візи. За підсумками минулого року паспорт росії посів 51-е місце відкриваючи своїм власникам безвізовий в'їзд у 119 напрямків із 227 існуючих.

- За останні 10 років російський паспорт опустився у рейтингу на 13 позицій, скотившись із 38-го місця у 2014 році.

- Паспорт України тим часом піднявся з 60-го рядка у 2013 році до 32-го цього року, додавши 27 позицій. На сьогоднішній день власники українського паспорта можуть здійснювати безвізові подорожі до 148 держав (+4 країни за останній рік).

6. Адміністрація президента Джо Байдена підтримує законопроєкт, що дозволить їй арештувати частину з 300 мільярдів доларів заморожених російських активів, щоб надати їх Україні.

- Про це йдеться у меморандумі Ради нацбезпеки до комітету Сенату у закордонних справах. "Законопроєкт надасть виконавчій владі повноваження, необхідні для конфіскації російських суверенних активів на користь України", – йдеться в меморандумі Ради нацбезпеки.

- Адміністрація президента також хоче узгодити цей крок із союзниками по G7, особливо в Європі, де зберігається близько 200 мільярдів доларів заморожених активів рф та де менше підтримують їхній арешт, особливо в односторонньому порядку.

- Рада нацбезпеки підтримує цей захід як частину низки інструментів, які США розглядають для того, щоб змусити росію заплатити за збитки, завдані війною.

7. США вперше за півтора року імпортували з росії нафту в жовтні, а в листопаді зробили повторну закупівлю, незважаючи на введені заборони в рамках посилення санкцій.

- Вартість партії тоді склала 2,7 млн доларів — по 74 долари за барель.

- Середня ж ціна на нафту російського сорту Urals минулого року, за підрахунками Мінфіну рф, склала $62,99 за барель, що вище, ніж зазначена стеля.

8. Частка російського алюмінію на складах Британії зросла до 90%.

- Частка наявних запасів алюмінію російського походження на складах, зареєстрованих Лондонською біржею металів (LME), зросла до 90,4% у грудні з 78,8% у листопаді.

- Зростання частки алюмінію сталося після того, як Велика Британія 14 грудня наклала обмеження на юридичних та фізичних осіб Сполученого Королівства, які приймають фізичні поставки недорогоцінних металів російського виробництва, що є частиною ширших санкцій проти рф.

- Санкції разом із низьким попитом на фізичному ринку сприяли додатковим поставкам російського алюмінію на склади, які зареєстровані LME.

9. Азербайджан 2023 року збільшив експорт газу на 5,3% порівняно з попереднім роком до 23,8 мільярда кубометрів.

- Експорт до Туреччини становив 9,5 мільярда кубометрів, до Грузії - 2,5 мільярда кубометрів, до Європи - 11,8 мільярда кубометрів.

- У тому числі експорт газу до Туреччини трубопроводом TANAP склав 5,6 мільярда кубометрів.

- Видобуток газу 2023 року збільшився до 48,0 мільярда кубометрів з 46,7 мільярда кубометрів.

10. НАЗК внесло американську франшизу ресторанів швидкого харчування Subway до переліку міжнародних спонсорів війни.

- Компанія заявляє, що турбується про здоровʼя споживачів, але продовжує працювати в росії.

- "Понад 500 ресторанів компанії продовжують працювати на ринку агресора, сплачуючи сотні тисяч доларів податків до бюджету рф", - йдеться у повідомленні НАЗК.

11. Всесвітня федерація керлінгу продовжила усунення російських та білоруських збірних від міжнародних змагань. Про це повідомляє прес-служба WCF. Попереднє усунення діяло до 31 грудня 2023 року.

Більше на https://t.me/OmelyanNews