Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 11.09.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 11.09.2023

1. Розвідка Британії розповіла про дефіцит робочої сили в необоронних галузях рф через війну.

- Через мобілізацію та призов до армії у необоронних галузях росії посилився дефіцит працівників, особливо відчутний він у ІТ-сфері після масового виїзду фахівців з країни.

- Британські аналітики відзначили, що російські військові мають намір набрати 420 тисяч контрактників до кінця 2023 року.

- Дефіцит працівників у промисловості росії досяг нового максимуму в 42% у липні 2023 року, що на 7% більше, ніж у квітні 2023 року.

2. Експорт ліків із росії цього року знизився на 20%.

- За перші сім місяців 2023 року російські дистриб'ютори експортували до іноземних країн 230 млн упаковок російських лікарських препаратів.

- За інформацією аналітиків, це найнижчий показник за останні шість років.

- Падіння експорту препаратів із росії до зарубіжних країн експерти пояснюють переважно труднощами із здійсненням розрахунків між російськими та іноземними партнерами.

- Крім того, багато закордонних партнерів зараз побоюються санкцій з боку європейських країн через співпрацю з росією.

- Для російських фармкомпаній практично недоступні ринки більшості розвинених країн крім країн Євразійського економічного союзу і СНД.

3. У росії подорожчають алюмінієві банки для пива та газованих напоїв після відходу з російського ринку компанії зі США.

- Виробників пива та безалкогольних напоїв попередили про підвищення цін на алюмінієві банки на 10%.

4. Збитковий "Газпром" збільшить знижку на газ для Китаю до 50%.

- Всупереч збитковості газового напряму "Газпрому" і підвищенню цін на внутрішньому ринку в рф, яке планується, ціна на російський трубопровідний газ для Китаю буде неухильно знижуватися в найближчі кілька років.

- Наступного року знижка для Китаю збільшиться до 46%, випливає з проекту уряду рф.  

- Газ із "Сили Сибіру" коштуватиме $271,6 за тисячу кубометрів. Для порівняння, газ для Туреччини і Європи буде продаватися по $481,7 за тисячу кубометрів.

5. Біржові ціни на газ у Європі сьогодні вранці зросли більш ніж на 5% до 404 доларів за тисячу кубометрів.

6. Угорщина хоче замінити на своїй АЕС російське паливо на французьке.

- Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан провів закриту зустріч з однопартійцями та прихильниками, де оголосив про великий план розвитку країни, що складається з 15 пунктів.

- Один із кроків плану розвитку Угорщини передбачає енергетичну самодостатність країни, що включає в себе постачання французького палива на АЕС "Пакш" замість російського.

7. Казахстан збільшує обсяг нафти в обхід росї.

- Казахстан за вісім місяців 2023 року збільшив експорт нафти маршрутом Актау-Баку для подальшого прокачування нафтопроводом Баку-Тбілісі-Джейхан до 838.000 тонн з 69.000 тонн у відповідний період 2022-го.

- У січні-серпні поточного року з порту Актау у напрямку азербайджанського порту Баку було поставлено 520.000 тонн найти сорту Тенгіз, 252.000 тонн нафти з родовища Дунга, 58.000 тонн та 7.000 тонн мангишлакського та кашаганського.

- Загальний обсяг експорту нафти з Актау зріс за січень-серпень 2023 року у річному вираженні на 54%.

8. Чехія використовує все більше російської нафти

- У першій половині цього року частка нафти, імпортованої з російського нафтопроводу "Дружба", становила близько 65%, в порівняння з 56% минулого року.

- Частка російської нафти в чеському імпорті є найвищою якнайменше з 2012 року і в останні місяці продовжує зростати.

- Ще літом аналітики відзначали, що нафтопереробні заводи в ЄС намагаються забезпечити собі більшою кількістю нафти через побоювання щодо дефіциту транзиту сировини через Україну.

- У Європейському Союзі заборона на імпорт нафти з росії діє з минулого року. Однак Чехія домовилася про звільнення від санкцій на імпорт російської нафти, що продається зі знижкою порівняно з нафтою марки Brent.

- Спочатку передбачалося, що звільнення від санкцій діятиме до кінця 2024 року. Однак Чехія зможе імпортувати російську нафту доти, доки не знайде їй заміну.

- За весь 2022 рік трубопроводами "Дружба" і TAL на нафтопереробні заводи в Чехії було поставлено 7,4 млн тонн нафти, що приблизно на 7% більше, ніж у попередньому році.

- У минулому, окрім нафти, Чехія також залежала від поставок газу з росії. Однак із минулого року в рамках антиросійських санкцій ЄС почав обмежувати імпорт російського газу, і, за даними місцевого Міністерства промисловості і торгівлі, з початку цього року до Чехії не надходило жодного газу з росії. Його замінили норвезький газ і скраплений природний газ з терміналів у Нідерландах і Бельгії.

9. Угода з продажу активів у росії компанії Adidas уже схвалена урядовою комісією.

- Компанія поки що не представила Мінпромторгу рф покупця російських активів.

- Магазини Decathlon відкриватимуться до кінця поточного року після завершення продажу новому власнику.