Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 11.12.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 11.12.2023

1. Російський уряд заборонить іноземним компаніям передавати права на торгові марки та патенти.

- Мінпромторг рф планує розширити особливий порядок узгодження угод урядовою комісією з продажу часток та акцій іноземних компаній з «недружніх» країн, що йдуть з російського ринку, та поширити його на передачу прав на об'єкти інтелектуальної власності.

2. У росії через санкції зриваються закупівлі обладнання для лікування раку.

- Російські онкологічні клініки через санкції залишилися без американського обладнання для лікування раку.

- Компанія Varian, що виробляє лінійні прискорювачі Truebeam для променевої терапії, не змогла виконати свої зобов'язання через те, що у травні 2023 року США включили лінійні прискорювачі до обмежувального переліку і тепер для їх ввезення до росії потрібна експортна ліцензія.  

- Експортна ліцензія потрібна на все обладнання з часткою технологій США понад 25%, а це не тільки Truebeam, а й Halcyon від Varian – ще один прискорювач.

- У майбутньому в онкодиспансерах можуть виникнути проблеми з розвитком інфраструктури для променевої терапії, оскільки США продовжать обмежувати постачання відповідного обладнання та комплектуючих для нього.

3. У росії військово-транспортний літак Ан-12 із вісьмома людьми на борту здійснив аварійну посадку в аеропорту Хурба в Комсомольську-на-Амурі. Це вже 13 випадок за 10 днів і другий випадок з а тиждень з літаками АН-12.

- Крім того, сьогодні Рейс Ханти-Мансійськ - Москва з радіоактивними речовинами на борту аварійно сів в аеропорту Внуково. Літак авіакомпанії Utair зі 104 пасажирами на борту запросив аварійну посадку через несправність шасі сьогодні близько першої ночі.

4. Через рік після введення санкцій США та ЄС, які заборонили постачання авіаційних запчастин та надання технічної підтримки, літаки в росії почали ламатися втричі частіше.

- З початку 2023 року було зафіксовано вже понад 180 випадків несправностей під час польоту, тоді як 2022 року таких інцидентів було 60.

- Тільки за одну осінь у росії зламалося стільки ж літаків, скільки раніше ламалося за рік.

- У вересні несправності було зафіксовано на 15 бортах, що здійснювали рейс, у жовтні — на 25, а у листопаді — на 12. З 1 по 12 грудня сталося вже чотирнадцять поломок.  

- Літаки буквально почали виходити з ладу у щоденному режимі.

- Проблеми з двигунами були причиною приблизно 30% інцидентів у 2023 році, а у 25% випадків пілоти стикалися з несправністю шасі. Звичайним явищем стали порушення у роботі гальм, закрилок та систем кондиціювання повітря.

- Також нерідко проблеми виникають із лобовим склом. На кожну з таких поломок проходить від 3% до 6% випадків.

5. Уряд Великої Британії оголосив про створення нового відомства, яке займеться боротьбою з обходом санкцій проти росії — Бюро застосування торгових санкцій (The Office of Trade Sanctions Implementation, OTSI).  

- Відомство розпочне роботу з початку наступного року і розслідуватиме потенційні випадки обходу санкцій, призначатиме покарання та передаватиме матеріали відомствам, уповноваженим порушувати кримінальні справи.  

- Крім того, воно допомагатиме компаніям порадами, як уникнути випадкового порушення санкцій.

6. Велика Британія поставить в Україну два мінні тральщики типу Sandown для підвищення безпеки в Чорному морі. Про це йдеться у заяві Міноборони Сполученого Королівства.

- Зазначається, що кораблі буде закуплено Україною за допомогою експортно-кредитного агентства Великої Британії.  

- У заяві сказано, що крім передачі тральщиків, Сполучене Королівство спільно з Норвегією створять нову морську коаліцію, до складу якої увійдуть країни, які бажають надавати Україні військово-морську допомогу.

7. Криптобіржа Binance з 31 січня перестане підтримувати P2P-операції (угоди між користувачами) із рублем.  

- Російську валюту також не ставитимуть у торговельні пари з криптовалютами, йдеться у прес-релізі компанії.

8. Сербія і Болгарія добудували газопровід, який знизить їх залежність від російського газу.

- Сербія і Болгарія завершили проект трубопроводу, метою якого є зниження залежності від російського газу шляхом диверсифікації поставок.

- Трубопровід протяжністю 170 кілометрів прокладений від сербського міста Ніш до околиць Софії, столиці Болгарії.

- Його річна потужність становить 1,8 мільярда кубічних метрів, що достатньо для покриття до 60% споживання Сербії.

- Нова лінія дозволить Сербії отримати доступ до альтернативних поставок газу з Греції або Азербайджану, а також надасть Болгарії доступ до газу із Західної Європи або Адріатичного моря.

Більше на https://t.me/OmelyanNews