Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 12.01.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 12.01.2024

1. У росії доходи від експорту газу впали на 65% після того, як "Газпром" втратив дві третини продажів на зовнішніх ринках, а постачання до європейських країн відкотилося на рівні 1970-х років - 20-25 млрд кубометрів, за оцінкою Міжнародного енергетичного агентства.

- Надходження податку на видобуток нафти знизилися на 7% разом із видобутком і цінами, які в середньому за рік знизились на 17%, до $62,99 за барель Urals.

- Слідом відновила падіння російська економіка: ВВП у листопаді знизився на 1% до жовтня - рекордно з першої хвилі санкцій у квітні 2022 року.

- У грудні спад нафтогазових доходів пришвидшився до 30%.

2. У поточному році експорт «Газпрому» у дальнє зарубіжжя може становити 67-70 млрд кубометрів проти 101 млрд кубометрів за підсумками 2022 року та 185 млрд кубометрів за підсумками 2021 року.  

- Контракт щодо транзиту через Україну закінчується наступного року, і його продовження виглядає малоймовірним – зараз через цей маршрут йде близько 15 млрд кубометрів на рік.

- У той же час, переорієнтація на альтернативні ринки відбувається досить повільно.

- Цього року експорт до Китаю може становити 22-23 млрд кубометрів, а план наступного року передбачає зростання до 30 млрд кубометрів.

- Масштаби бізнесу 2021 року «Газпром» зможе відновити у кращому випадку не раніше початку наступного десятиліття.

3. Імпорт військових компонентів у росію майже не скоротився.

- За 9 місяців 2023 року імпорт у росію військових компонентів скоротився лише на 9,1%, а імпорт товарів подвійного призначення – на 28,5%, порівняно з періодом до великого вторгнення в Україну. Про це стало відомо зі звіту Київської школи економіки (КШЕ).

- Дослідники проаналізували дані про імпорт у росію 2 797 компонентів: датчики, мікрочипи, навігаційні системи тощо. Їх поділили на "військові" – ті, що містяться в озброєнні, та "критичні" – товари подвійного призначення.

- Після введення санкцій у 2022 році імпорт цих компонентів у росію суттєво впав.

- Однак автори звіту зазначають, що у минулому році росіяни адаптували ланцюги постачань та відновили закупівлю.

- За 9 місяців 2023 року росія імпортувала "критичних" компонентів – на 20 млрд дол та "військових" – на 8 млрд дол. Середньомісячний обсяг імпорту "критичних" компонентів скоротився на 28,5%, а "військових" – на 9,1%, порівняно з періодом до 24 лютого 2022 року. У тексті також зазначено, що 44% усіх "військових" компонентів – це розробки західних компаній.

4. Число компаній з іноземним капіталом в росії знизилося за два роки майже на 10 тисяч організацій.

- Якщо порівнювати 2023 рік із піковим з точки зору інтересу іноземних інвесторів 2017 роком, отримаємо падіння майже на 40% — 116,4 тис. юрособ проти 185 тис.

- При цьому разом із міжнародними компаніями йдуть і капітали, і технології.  

- Якщо власники західних компаній будували в росії цілі заводи, китайці, що прийшли їм на зміну, обмежуються лише прикручуванням коліс до своїх автомобілів.

- За приблизними оцінками, міжнародний бізнес вклав у російську економіку близько $1 трлн. І тепер намагається забрати його. Вдається не завжди, іноземців змушують продавати свої активи з величезним дисконтом, а у особливо норовливих просто націоналізують.

5. В росії авіакомпанії попросили дозволити польоти на 50-річних літаках через відсутність нової техніки.

- Дві сибірські авіакомпанії попросили російський уряд продовжити термін служби 50-річних літаків Ан-24 та Ан-26, оскільки через західні санкції їх не мають чим замінити.

- На даний момент літають майже 100 таких літаків, але суттєва частина з них має бути виведена з експлуатації вже цього року.

6. У 2023 році уряд рф витратив на держЗМІ з федерального бюджету рекордні 122,1 млрд. рублів.  

- Порівняно з довоєнним 2021 роком, асигнування бюджету на держпропаганду збільшилися на 7%, або 8 млрд рублів на рік, а якщо порівнювати з 2019 роком — майже на 20%, або 19 млрд рублів щорічно.

- У 2024 році, згідно з проектом закону про бюджет, витрати залишаться близько рекордної позначки і становитимуть 121,3 млрд рублів.  

- Щорічно державні телеканали, газети та агенції, а також провладні блогери обходитимуться платникам податків у суму, що перевищуватиме бюджети середніх російських регіонів.

7. Мінфін США ввів санкції проти перевізника путіна - гендиректора державної авіакомпанії «224-й льотний загін» Володимира Міхейчика, трьох літаків, полігону Ашулук в Астраханській області та військово-дослідницького комплексу Володимирівка.

8. Ціни на нафту зростають через ескалацію напруженості на Близькому Сході.

- Ціни на нафту зросли після того, як Сполучені Штати та Велика Британія заявили, що завдали ударів з повітря та моря по військових об’єктах хуситів у Ємені у відповідь на напади угруповання на кораблі в Червоному морі.

- Березневі ф'ючерси на Brent дорожчали на лондонській біржі ICE Futures на 1,36 дол (1,76%), до 78,78 дол за барель. На день раніше Brent здорожчала на 0,61 дол (0,8%), до 77,41 дол за барель.

9. Болгарія, яка вирішила достроково відмовитися від імпорту російської нафти цього року, у січні замінює її сортами із Казахстану, Іраку та Тунісу.

- Болгарія отримала виняток із ембарго ЄС у 2022 році, що дозволяє їй продовжувати морський імпорт нафти з рф до кінця 2024 року.

- Однак із січня країна обмежила експорт нафтопродуктів, вироблених із російської нафти, зробивши її переробку майже неможливою, а з березня має намір взагалі заборонити закупівлю сировини з рф.

10. Мадрид став головним імпортером російського ЗПГ.

- 2023 року Іспанія закупила російського ЗПГ на третину більше, ніж 2022 року.

- Алжир минулого року експортував майже на 30 відсотків більше ЗПГ, ніж у 2022 році і став найбільшим продавцем до Іспанії в той час, як москва посіла третє місце.

- Іспанія є однією з найбільш диверсифікованих країн, що імпортує ЗПГ, в Європі.

- Підземні сховища газу в Іспанії заповнені на 88,5 відсотків, тоді як загалом у ЄС ПСГ заповнені на понад 82 відсотки.

11. Росія купує західне обладнання ASML для виробництва мікрочипів.

- Російські компанії-імпортери попри санкції продовжують декларувати десятки найменувань нідерландського обладнання ASML, яке сумісне з моделями верстатів на російських підприємствах. Це уживана 20-річна техніка ASML.

- Власники застарілих літографічних машин з усього світу розбирають їх і частинами продають на маркетплейсах. Росія викуповує їх та збирає, як конструктор. Вироблені мікрочипи можуть бути використані для обходу санкцій та виробництва окремих видів воєнної техніки.

- З відкритих реєстрів відомо, що в Росії працюють десятки компаній-імпортерів, які декларують обладнання західного виробництва. Серед нього можна знайти кабелі, блоки, двигуни, датчики, модулі, запобіжники від провідних європейських виробників: Siemens, Radiall, Schneider Electric.

Більше на https://t.me/OmelyanNews