Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 12.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 12.05.2024

1. Волгоградський НПЗ, на якому сьогодні була пожежа після удару дронів ЗСУ, входить до топ-10 найбільших у росії, основним регіоном постачання нафтопродуктів є Південний федеральний округ.

- У розвиток заводу було інвестовано близько $4 млрд.

- У 2022 році було завершено проект масштабної реконструкції технологічної установки первинної переробки нафти ЕЛОУ-АВТ-5 потужністю 3,5 млн. тонн на рік та встановлення селективного очищення олив потужністю 300 тис. тонн на рік.

2. Зростає можливість прискорення девальвації російського рубля в середньостроковій перспективі.  

- Новою загрозою стає ймовірність заборони, в рамках чергового пакету санкцій, на використання Системи передачі фінансових повідомлень Банку Росії (СПФС) — системи, яка була запущена як російський аналог SWIFT, яка відіграла серйозну роль у збереженні фінансової стабільності після відключення росії від останньої.  

- Очевидно, що такий захід не здатний перервати фінансові розрахунки: як показує практика, в рамках санкційного тиску зберігаються певні винятки, продиктовані економічними потребами країн коаліції, так і шляхи обходу, створювані росією за допомогою дружніх держав.  

- Більше того, певне потурання обходу санкцій за умови формального дотримання їх виконання досі було відмінною особливістю політики країн коаліції. Зокрема, незважаючи на повсюдне посилення — навіть у дружніх країнах — здійснення банківських операцій для росіян, у Швейцарії досі зберігається можливість не лише збереження рахунків росіянами, а й отримання рублевих переказів з їх подальшою конвертацією.

- У разі введення обмежень на використання СПФС, очевидно, аналогічно виникатимуть нові схеми здійснення фінансових транзакцій, проте ціна питання може серйозно збільшитись.  

- Фактична відсутність зростання економіки, досить тривале за часом; стагнація в інвестиційній активності, тим більше спрямованої здебільшого на окремі відомі сфери промисловості; потенційне скорочення споживчого попиту — всі ці чинники негативно впливають на перспективи російської валюти.  

- Поки що зберігається сприятлива ринкова кон'юнктура щодо багатьох товарів, експортованих із росії, проте зберігається потенційна загроза скорочення експортної виручки чи фактичного надходження з цього приводу коштів за відвантажені товари.

3. Путін планує найближчим часом відвідати Китай із дипломатичним візитом. Чого очікувати?

- Риторика Сі Цзіньпіна може дещо помінятись у співпраці з росією, зважаючи на його недавнє турне по Європі. Проте Китай незмінно розглядає росію як ресурсну базу для збагачення своєї економіки.

- Китай у будь-якому випадку просуває лише свої інтереси. Зазвичай Сі Цзіньпін європейцям, американцям чи росіянам говорить те, що представник кожної із цих країн хотіли б почути.

- Китай не буде просто так підривати відносини з росією, адже росія це важливий геополітичний, безпековий та ідеологічний актив для Китаю. Але, можливо, періодично будуть новини про обмеження експорту та припинення співпраці китайських банків з російськими клієнтами.

- Така стратегія буде спрямована на те, аби продемонструвати Європі, що Китай виконує їхні побажання, але у відповідь може вимагати й щось корисне для себе. Наприклад, зняття окремих санкцій зі своїх компаній чи дозвіл наповнювати європейський ринок китайськими електромобілями.

- Сі Цзіньпіну важливо підтримувати зв'язки саме з Європейським Союзом, тому що від торгівлі з Європою та США залежить економіка Китаю, а не від співпраці з росією.

- Китай використовує росію як ресурсну базу, зокрема нафтопродукти, енергоносії та деревину.

- Вплив Китаю на росію продовжує зростати, але поки не до таких масштабів, аби диктувати власні умови чи майбутні політичні рішення в росії.

4. Експорт американського зрідженого природного газу (ЗПГ) до Туреччини різко зріс у 2022 році, і, незважаючи на невеликий спад у 2023 році, може знову збільшитись у наступні роки.  

- Анкара та ExxonMobil близькі до завершення багатомільярдної угоди про довгострокове постачання 2,5 мільярдів кубічних метрів американського ЗПГ щорічно.

- Тим часом, на порядку денному також стоїть співпраця у галузі цивільної атомної енергетики, включаючи звичайні та малі ядерні реактори.

5. Міністерство оборони США запобігло несанкціонованому використанню російськими військовими терміналів супутникового інтернету Starlink в Україні.

- Керівник відділу космічної політики Пентагону Джон Пламб заявив, що США "активно співпрацювали з урядом України та компанією SpaceX Ілона Маска з метою протидії незаконному використанню росією терміналів Starlink".  

- "На даний момент ми успішно протидіємо російському використанню, але я впевнений, що росія продовжить намагатися знайти способи використовувати Starlink та інші комерційні системи зв'язку", – зазначив він.

- Хоча "це й надалі залишатиметься проблемою, я думаю, що ми вже впоралися з нею і знайшли хороші рішення як зі Starlink, так і з Україною", - додав Пламб.

6. У Литві оштрафували компанію за купівлю товарів у підсанкційних фірм рф.  

- Митниця Литви на 329 944 євро оштрафувала литовську компанію, яка купувала товари у російських фірм, що потрапили під міжнародні санкції.

- Відповідний протокол на компанію, чия назва не вказується, оформили у вівторок. За словами митниці, такий захід застосували вперше.

- Компанія, яка зареєстрована в Литві, імпортувала товари російських компаній "Нижнекамсктехуглерод" і "Нижнекамскнефтехим", проти яких діють санкції.

7. Щорічне отримання Україною траншу на €3 млрд за рахунок прибутку від заморожених російських активів — майже ніщо в контексті потреб ЗСУ, заявив в інтерв'ю Politico міністр юстиції Денис Малюська.

- Для військового успіху Україні потрібні «сотні мільярдів», але нинішнє рішення — «добрий перший крок».

- Україна має намір домогтися повної конфіскації заблокованих російських активів.  

- Євросоюз раніше досяг консенсусу щодо використання приблизно 90% доходів від заморожених російських активів на військові потреби України. Інші 10% витратять на відновлення країни.  

- Загалом у західних країнах виявилися заблокованими цінні папери близько €260 млрд, більше половини з них перебувають на рахунках європейського депозитарію Euroclear.  

- За минулий рік цей депозитарій отримав з них дохід на €4,4 млрд ($4,7 млрд), що становило 80% відсоткового виторгу Euroclear з усіх своїх рахунків. Тільки за січень—квітень 2024 року депозитарій виручив ще €1,6 млрд.

- Загальний прибуток до 2027 року може сягнути €20 млрд, а перші виплати можуть становити €2–3 млрд залежно від процентних ставок.

Більше на https://t.me/UA_ONews