Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 12.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 12.06.2024

1. Постачання імпортних товарів до росії продовжують знижуватися на тлі проблем із платежами у російських компаній через банки «дружніх» країн.

- У січні–квітні 2024 року обсяги імпорту до рф скоротилися на 9%, до $84,6 млрд.  

- Згідно з митними даними, зменшилися поставки по всіх категоріях товарів та з усіх регіонів світу.

- Імпорт з Європи та країн Америки впав на 19% у річному вираженні, до $22,2 млрд і $4,5 млрд.  

- Постачання з Азії, яка стала головним торговим партнером росії після початку війни, зменшилися на 4%, до $56,5 млрд.

- Навіть імпорт з Африки пішов у мінус на 5% і становив $1,1 млрд.

- Найбільше скорочення митниця зафіксувала в імпорті хімічної продукції — на 20%, до $16 млрд.

- Постачання імпортного продовольства знизилися на 9%, до $11,5 млрд. до $42,8 млрд.

- А в категорії «машини та обладнання» – ключовий для російської економіки – спад склав 4%, до $42,8 млрд.

2. Найбільший покупець російського газу до ЄС розірвав контракт із росією.

- Німецький газовий гігант Uniper повідомив, що розірвав довгострокові контракти з "Газпромом" на постачання газу.

- На розірвання договору компанія пішла після позитивного рішення в арбітражному суді.

- У ньому суд присудив виплатити Uniper понад 13 млрд євро компенсації за непоставку газу.

- Цей контракт мав діяти ще десять років до 2035 року. Заявлений обсяг постачання становив 24 млрд куб. м. на рік.

3. ЄС введе санкції проти "Совкомфлота", щоб обмежити доходи росії.

- Європейський Союз пропонує запровадити санкції проти російської нафтотранспортної компанії "Совкомфлот", прагнучи обмежити здатність Кремля фінансувати війну проти України.

- Державна компанія "Совкомфлот", найбільша судноплавна група на росії, була однією з ключових компаній, що допомагають транспортувати російську нафту в умовах західних обмежень.

- Компанія також надає послуги з видобутку нафти на морі та морське транспортування нафти та зрідженого природного газу.

- У відповідь на війну росії проти України G7 запровадила ціновий ліміт на експорт російської нафти та нафтопродуктів, щоб обмежити доступ країни до західних транспортних та страхових послуг.

- Москва адаптувалася до обмежень, включаючи заборону Євросоюзу на імпорт російської нафти, використовуючи величезний тіньовий флот танкерів та продаючи свою нафту азіатським клієнтам.

- Європейська пропозиція послідувала за рішенням США раніше цього року запровадити санкції проти "Совкомфлоту" та 14 танкерів із сирою нафтою, які, як з'ясувалося, були пов'язані з компанією.

- Можливі санкції ЄС вимагають схвалення всіх держав-членів, і план може змінитися.

- Євросоюз також пропонує запровадити санкції щодо 13 суден, які займаються перевезенням товарів та технологій, що використовуються у військовій сфері, а також транспортуванням нафти та нафтопродуктів або сприяють розширенню російського енергетичного сектору.

4. G-7 оголосить про «нові кроки» щодо заморожених російських активів.

- Цього тижня лідери Великої сімки оголосять про кроки щодо надання Україні нової допомоги на основі вартості заморожених російських фінансових активів.

- Ця подія вказує на те, що лідери майже домовилися про політичну угоду, щоб оголосити позику в розмірі приблизно 50 мільярдів доларів США, фінансовану складною угодою про надання Україні подальшої фінансової допомоги, гарантованої надходженнями від активів.

- Очікується, що доходи від заморожених активів у Європі становлять від 3 до 5 мільярдів євро щорічно, залежно від процентних ставок та інших факторів.  

- Очікується, що ці кошти підтримають Україну в середньостроковій перспективі, а чиновники кажуть, що вони допоможуть покрити потреби у фінансуванні у 2025 році та надалі.

- Для США та їхніх союзників надзвичайно важливо надіслати повідомлення росії, що вони готові підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

5. G-7 закликає Китай припинити допомогу росії у війні в Україні.

- Згідно з проектом заяви, лідери Великої сімки закликатимуть Китай припинити сприяти та підтримувати війну росії проти України.

- Союзники Києва звинувачують Пекін у тому, що він надає росії технології та частини — або знайдені в зброї, або необхідні для її створення — допомагаючи зусиллям Москви обійти хвилю за хвилею торгових обмежень G-7 щодо багатьох із цих товарів. Заборонені матеріали часто потрапляють до росії через треті країни, такі як Китай і Туреччина, або через мережі посередників.

- Очікується, що в рамках зусиль з протидії обходу санкцій G-7 і Європейський Союз найближчими днями запровадять нові обмеження.  

- Заходи, які обговорюються, включають перелік більшої кількості компаній, націлювання на банки в третіх країнах, які сприяють торгівлі, вимогу до компаній посилити перевірки своїх дочірніх компаній і субпідрядників за кордоном, а також розширення обмежень на товари західних брендів, які все ще потрапляють у росію.

- G-7 також закликатиме Пекін спонукати росію вийти з України та підтримати справедливий мир.

6. США цього тижня оголосять про нові санкції та заходи експортного контролю проти росії, — координатор Білого дому зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі.

- "Нові санкції та заходи експортного контролю будуть націлені на організації та мережі, які допомагають росії в закупівлі іноземної продукції.

- Також лідери G7 на майбутньому саміті в Італії оголосять про нові кроки щодо використання активів рф в інтересах України", — заявив Кірбі.

7. США заборонять постачати чіпи до росії через Китай та інші країни.

- США збираються заборонити постачання в росію напівпровідникових чіпів через треті країни, якщо вони були зроблені за допомогою американських технологій чи обладнання.

- Санкції запровадять нові вимоги до експортних ліцензій для виробників та продавців чіпів.

- Щоразу перед продажем вони повинні подавати заявку до Міністерства торгівлі США на отримання ліцензії та доводити, що постачання не призначене для військових цілей.

- При цьому США виявлятимуть сторонніх продавців і попереджатимуть їх, що їм заборонено відправляти чіпи американського виробництва до росії.

- Більшість продавців мікроелектроніки та чіпів, які продовжують працювати з росією, базуються у Китаї.

- Лише минулого року росія імпортувала передових чіпів на суму понад $1 млрд. Москва могла використати їх для ракет та іншого критично важливого озброєння на полі бою.

- Вашингтон планує внести до чорного списку вісім компаній, що базуються в Гонконгу, які підозрюються в постачанні чіпів до росії.

- Санкції будуть націлені на компанії та мережі, які допомагають росії закуповувати товари для використання у війні проти України.

8. Японія має намір розширити списки санкцій, включивши туди компанії з третіх країн, включаючи Китай, за поставки в росію матеріалів і комплектуючих подвійного призначення.

- Як стверджує японська влада, компанії КНР поставляють до росії нітроцелюлозу, у зв'язку з чим до них планується введення експортних обмежень.

- Очікується, що список компаній прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда представить колегам по G7 під час саміту в Італії, що відбудеться 13—15 червня.  

- Таким чином, Японія починає запроваджувати санкції щодо китайських експортерів через війну в Україні.

9. Розробник браузера Firefox компанія Mozilla Corporation заблокувала на території росії ряд розширень для браузера - публічних VPN-і проксі-сервісів (PlanetVPN, FastProxy) та засобів обходу інтернет-блокувань (Censor Tracker, "Обхід блокувань Рунету").

- При підключенні з росії недоступні не лише сторінки згаданих розширень, а й безпосередньо файли, які встановлюються в браузер (мають розширення .xpi).

10. Аргентина обговорює з Францією передачу Україні п’яти винищувачів Super Etendard.

- Президент Аргентини Хав'єр Мілей підтримав план щодо надання Україні п’яти винищувачів Super Etendard, які були законсервовані через ембарго Великої Британії проти Аргентини.

- Зазначається, що відповідний план розробляли міністерка закордонних справ Діана Мондіно та міністр оборони країни Луїс Петрі.

- За даними видання, участь Франції є ключовою у цьому питанні, тому аргентинські чиновники вже кілька тижнів працюють над тим, аби досягти прогресу в цьому кроці. У процесі також беруть участь США і НАТО.

Більше на https://t.me/Omelyan_News