Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 12.08.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 12.08.2024

1. Кремль буде прагнути зберегти воєнну економіку навіть після завершення війни.

- Економіка росії тісно пов'язана з війною, і перехід на мирні рейки може призвести до серйозних економічних проблем.

- Зростання ВВП росії забезпечується державними замовленнями та споживанням, пов'язаними з війною, що робить її вразливою до змін у військових витратах.  

- Навіть після завершення війни путіну доведеться підтримувати воєнну промисловість, щоб уникнути глибокої кризи та задовольнити інтереси бенефіціарів війни, які отримують вигоду від поточного стану справ.  

- Путін заявляв, що російський оборонний сектор включає 6 тисяч компаній та 3,5 мільйона співробітників, а також 10 пов'язаних компаній, що підкреслює його значний вплив на економіку країни.

- Зменшення військових витрат може призвести до масових звільнень та соціальної нестабільності.  

- Хоча у першій половині 2024 року ВВП росії зріс на 4,7%, а за підсумками року очікується зростання на 3,5-4%, це зростання не є стійким і залежить від продовження війни. Падіння курсу рубля, яке призвело до того, що росія опустилася з 8 на 11 місце в списку найбільших економік світу, також свідчить про вразливість російської економіки.  

- Перехід на мирні рейки вимагатиме від росії значних структурних реформ та диверсифікації економіки, що може бути складним завданням, враховуючи корупцію, санкції та залежність від експорту природних ресурсів. Крім того, скорочення військових витрат може призвести до соціальних заворушень та політичної нестабільності.

2. Регіональні банки Китаю припинили приймати платежі з росії.  

- Фінансова ізоляція росії продовжує заглиблюватись. Ситуація з розрахунками між росією та Китаєм ускладнилася після того, як з липня невеликі регіональні китайські банки почали відмовлятися приймати платежі із рф.  

- Російський бізнес, який з травня почав активно використовувати ці банки для обходу західних санкцій, зіткнувся із новими проблемами. Наразі прямі транзакції в юанях блокуються у 98% банків КНР.  

- Через це надалі можуть виникнути проблеми з постачанням товарів до рф і навіть зрости ціни, тому що російському бізнесу зараз складно щось купити у КНР.

3. росія розпочинає сезон експорту нафти арктичним маршрутом на тлі «пересихання» потоку свого основного сорту до Китаю.  

- Минулого місяця підконтрольний російському державному судновласнику «Совкомфлот» нафтовий танкер Viktor Bakaev розпочав перевезення партії російської нафти арктичним маршрутом до Китаю у своєму першому рейсі після внесення до санкційного списку США у грудні 2023 року.  

- Хоча кремль марить масштабними перспективами Північного морського шляху, поки його реальні можливості, зокрема – у постачаннях нафти до Китаю, доволі обмежені.

- Маршрут суттєво скорочує шлях в Азію, проте ця перевага нівелюється коротким навігаційним сезоном, що триває декілька місяців (починається у липні), а також важкими льодовими умовами навіть у цей період.  

- А перспективи розвитку арктичного судноплавства, зокрема розбудови флоту газовозів і нафтових танкерів, «підморозили» західні санкції.

- У сегменті арктичного танкерного флоту плани москви передбачають будівництво 11 афрамаксів високого льодового класу до 2030 року.

- Нині арктичний нафтовий флот представлений сімома вищезгаданими човниковими танкерами, побудованими корейським суднобудівним гігантом Samsung Heavy Industries у 2016-2019 роках.  

- Минулого року росія спромоглася експортувати арктичним маршрутом із липня по жовтень 14 танкерних партій нафти сумарним обсягом близько 1,5 млн тонн, що становить лише 0,6% усього російського експорту нафти (морського та трубопровідного).  

- Китай залишається найбільшим імпортером російської нафти, враховуючи морські постачання інших сортів із далекосхідних російських портів і трубопровідні потоки.

- Торік країна імпортувала рекордні 107,02 млн тонн російської нафти, що еквівалентно 2,14 млн барелів на добу. Морський імпорт продемонстрував значне зростання на 35% – до 1,3 млн барелів. Постачання далекосхідних сортів сформували порядка 80% цього обсягу, а закупівлі ESPO досягли рекордних 862 000 барелів на добу.

4. Понад 2 млрд у доларах та євро було відправлено до росії з ОАЕ і Туреччини відтоді, як США та ЄС заборонили експорт своїх банкнот у березні 2022 року.

- Близько 2,3 мільярда доларів та євро було відправлено в рф після того, як США та ЄС заборонили експорт своїх купюр у березні 2022 року після початку великої війни.  

- росії вдалося обійти санкції, які блокують імпорт готівки, долари та євро залишаються корисними інструментами для торгівлі та подорожей, навіть попри те, що Москва прагне зменшити свою залежність від твердої валюти.  

- Багато росіян все ще хочуть мати готівкову іноземну валюту для поїздок за кордон, а також для невеликого імпорту і внутрішніх заощаджень. Для фізичних осіб долар залишається надійною валютою.  

- Митні дані, отримані від комерційного постачальника, свідчать, що готівка перевозилася до росії з таких країн, як ОАЕ та Туреччина, які не запровадили обмежень на торгівлю з росією.  

- Повідомляється, що країна походження більш ніж половини загальної суми не була вказана в документах.  

- У грудні уряд США пригрозив штрафними санкціями фінансовим установам, які допомагають росії обходити санкції, і запровадив санкції проти компаній з третіх країн протягом 2023 і 2024 років.  

- У період з листопада 2021 року по лютий 2022 року в росію було ввезено банкнот доларів і євро на суму 18,9 млрд дол, тоді як за попередні чотири місяці - лише 17 млн дол.

- З лютого 2022 року до кінця 2023 року з росії було вивезено лише 98 млн у доларах і євро.  

- Надходження іноземної валюти, навпаки, були набагато більшими.

- Найбільшим декларантом іноземної валюти була маловідома компанія "Аеро-Трейд", яка пропонує послуги безмитної торгівлі в аеропортах і на борту літаків.  

- За цей період вона задекларувала близько 1,5 млрд дол. "Аеро-Трейд" зареєструвала 73 відправлення на суму 20 млн дол або євро кожне, всі вони були оформлені в московському аеропорту "Домодєдово", міжнародному вузловому пункті поблизу штаб-квартири компанії.

- У митних деклараціях вантажі були описані як обмін або виручка від бортової торгівлі.  

- Понад чверть з 2,27 млрд дол банкнот було імпортовано банками, більша частина з них - в оплату за дорогоцінні метали.

5. Іноземні інвестори виводять з Китаю рекордну кількість грошей.

- Зобов'язання Китаю за прямими інвестиціями в його платіжному балансі впали майже на 15 млрд дол за період з квітня по червень, що стало лише другим випадком, коли цей показник став від'ємним.

- За перші шість місяців він скоротився приблизно на 5 млрд дол. Прямі іноземні інвестиції в Китай протягом першого півріччя 2024 року були найнижчими з початку пандемії у 2020 році.  

- Якщо падіння продовжиться до кінця року, це буде перший річний чистий відтік капіталу щонайменше з 1990 року, коли починається збір порівнянних даних.  

- Іноземні інвестиції в Китай в останні роки різко скоротилися після того, як у 2021 році досягли рекордного показника в 344 млрд дол.  

- Китайські вихідні інвестиції також досягли рекорду: у другому кварталі фірми відправили за кордон 71 млрд дол, що на понад 80% більше, ніж за аналогічний період минулого року (39 млрд дол).  

- Китайські компанії стрімко нарощують інвестиції, вкладаючи кошти в такі проекти, як виробництво електромобілів та акумуляторних батарей.  

- Дані також показали, що аномалія у вимірюванні торгового профіциту Китаю продовжує зростати, досягнувши рекордних 87 млрд дол у другому кварталі і збільшившись до майже 150 млрд дол за перше півріччя.

6. Китай розглядає виробництво дронів та технологію боротьби з дронами як ключ до майбутнього успіху на полі бою.

- Ефективність БПЛА, продемонстрована в ході війни в Україні, спонукала армію Китаю та приватні компанії активізувати їхню розробку, оскільки вони тепер розглядаються як важливий елемент майбутніх військових успіхів країни.  

- Китайські військові вважають, що системи протидії безпілотникам, включаючи засоби виявлення та електронного придушення, можуть бути вирішальними на полі бою.  

- Зазначається, що технологія особливо актуальна у контексті можливого конфлікту на Тайвані, де можливе масове використання безпілотників.

- На материковому Китаї внутрішній ринок таких технологій активно розвивається, особливо на тлі міжнародного напруження.  

- Китай посилює контроль за експортом безпілотних технологій, орієнтуючись на внутрішній попит та безпеку.

7. США запропонували Мадуро відмовитися від влади в обмін на зняття звинувачень.

- Влада США в ході таємних переговорів з Венесуелою пропонує переобраному президенту Ніколасу Мадуро амністію за висунутими проти нього звинуваченнями на його відмову від влади.  

- Після виборів, що відбулися наприкінці липня 2024 року, Штати визнали переможцем голосування не чинного президента Мадуро, а кандидата від опозиції.  

- Одне із джерел видання заявило, що США «виклали все на стіл», щоб переконати Мадуро піти до закінчення його терміну в січні.

- У березні 2020 року США звинуватили президента Венесуели та інших високопосадовців країни в наркотероризмі.

- Американська влада також пропонувала нагороду в $15 млн за інформацію, яка допоможе заарештувати Мадуро.

Більше на https://t.me/Omelyan_News