Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 12.09.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 12.09.2023

1. росія втричі збільшила таємні операції з вивезення нафти.

- росія дедалі активніше приховує свої операції з експорту нафти та нафтопродуктів, щоб не дозволяти західним країнам відстежувати виконання санкцій.

- У II кварталі не менше 47 млн барелів було перевантажено в море з борту на борт танкерами, які відключали транспондери, що дозволяють визначити місцезнаходження судна. Це більше ніж втричі перевищує показник I кварталу – 15 млн барелів.

- А рік тому, у II кварталі 2022 р., таємно було перевантажено взагалі лише кілька мільйонів барелів.

- Перевалка нафти з невеликих суден і з відключеними транспондерами характерна здебільшого для підсанкційних поставок.

- Активність росії у таємній перевалці стає все більше: у II кварталі на російську нафту припала половина світових обсягів таємної перевалки.

2. Росіяни все частіше ремонтують нові китайські автомобілі.

- Кількість китайських машин до 4 років, що потребує ремонту, за перші вісім місяців 2023 року збільшилась на 35% у порівнянні з минулим роком.

- Найчастіше на СТО заїжджали автомобілі марок Chery, Lifan, Geely, помітно збільшилася кількість Haval, Changan та JAC.

- Основні скарги - корозія металу, слабка підвіска та ненадійна електроніка.

3. Російські автолюбителі розчарувалися у якості китайських автомобілів.  

- Зокрема, 61% росіян вважають, що автомобілі з Китаю лише частково адаптовані під умови росії, ще 19% впевнені, що російської зими вони не витримують.

4. росія хоче захопити більше територій, але ЄС теж прагне приєднати нові країни.

- Спроба військового захоплення України росією підштовхнули лідерів ЄС до розробки своїх планів щодо розширення.

- Керівництво ЄС хоче залучити до блоку до 8 нових держав, серед яких і Україна. Передбачається, що повноцінна інтеграція нових країн до ЄС займе 7 років.

- Розширення ЄС стане темою щорічної промови президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн 13 вересня.

5. Велика Британія скасувала для росіян безвізовий транзит в аеропортах.

- Російські громадяни, які бажають здійснити транзитну пересадку в аеропортах Великої Британії, повинні мати діючу британську візу.

- Згідно з новими правилами, безвізовий транзит у Великій Британії стає недоступним для російських громадян незалежно від того, виходять вони з транзитної зони чи ні.

- Винятком є власники віз чи видів на проживання Австралії, Канади, Нової Зеландії чи США.

6. США розблокують підсанкційні 6 млрд доларів Ірану, щоб отримати можливість обміняти п'ятьох ув'язнених американців на п'ятьох іранців.

- Адміністрація президента США Джо Байдена повідомила Конгрес про розблокування підсанкційних коштів, які зберігаються на рахунках в Південній Кореї. ️

- Ірану буде дозволено використовувати гроші лише на гуманітарні потреби, які не підпадають під американські санкції.

7. У Сенаті США ініціюють проведення розслідування щодо дій компанії SpaceX після визнання Маска про блокування мережі Starlink поблизу Криму.

8. США можуть запровадити нові санкції, якщо росія та КНДР знову порушать обмеження щодо передачі зброї.

- «Я нагадаю обом країнам, що будь-яка передача зброї з Північної Кореї росії буде порушенням кількох резолюцій Ради Безпеки ООН», — повідомив представник Держдепартаменту США Метью Міллер.

- США уважно стежитимуть за результатами зустрічі Путіна й Кіма, що має відбутися найближчим часом.

- Міллер попередив, що американська сторона зберігатиме тиск санкцій проти КНДР і росії, а також без вагань застосує нові обмеження.

9. Європа продовжує купувати російський газ, незважаючи на війну.

- Постачання скрапленого газу, що перевозиться на суднах, різко зросли порівняно з довоєнним періодом.

- Обсяги постачання з січня по липень зросли на 40% порівняно з тим же періодом 2021 року. ️

- Стверджується, що продаж ЗПГ до Європи приніс російській економіці понад 5 мільярдів євро з січня по липень. Це більш ніж удвічі більше, ніж за аналогічний період 2021 року.

10. Туреччина стала другою країною після Китаю за обсягами постачання товарів до росії.

11. Російські компанії перестали пропонувати індійським покупцям добрива, такі як діамонійфосфат (ДАФ), за зниженими цінами через скорочення світових поставок.

- У минулому році росія стала найбільшим постачальником Індії.

- У 2022/23 фінансовому році, що закінчився 31 березня, імпорт добрив до Індії з росії підскочив на 246% до рекордних 4,35 мільйона метричних тонн, оскільки постачальники надали знижки від цін світового ринку на ДАФ, сечовину та нітроамофоску (НПК).

- Активні продажі російських добрив минулого року призвели до скорочення частки інших експортерів на індійському ринку, зокрема Китаю, Єгипту, Йорданії та Об'єднаних Арабських Еміратів.

- Російські постачальники пропонували ДАФ із знижками до $80 за тонну. Однак зараз вони не пропонують знижки навіть у $5.

12. Німеччина купує велику кількість нафтопродуктів російського походження - схема працює через Індію.

- Імпорт нафтопродуктів Німеччини з Індії збільшився у дванадцять разів з 37 мільйонів євро за перші сім місяців 2022 року до 451 мільйона євро з січня до липня 2023 року (+1 127%), що становило 2,4% від усього німецького імпорту нафтопродуктів за цей проміжок часу», - йдеться у заяві Федерального статистичного бюро країни (Destatis).

- Імпорт з Індії "в основному складався з газойлів, які використовуються для виробництва дизельного або пічного палива", пояснили статистики.

- Індія виробляє ці газойлі з сирої нафти, яку в великих обсягах закуповує у росії з початку війни.

13. Німецька компанія Fraport виходить із статутного капіталу ТОВ «Повітряні ворота Північної столиці» (керує аеропортом «Пулково» у Санкт-Петербурзі).

- Умови виходу компанії узгодять до кінця 2023 року.

- Сьогодні триває пошук покупця частки німецького холдингу.

- Fraport минулого року оцінював вартість своєї частки у 111 млн євро.