Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 12.09.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 12.09.2024

1. Експорт російської нафти та нафтопродуктів у серпні скоротився на 290 тис. барелів на добу, до 7 млн, і досяг найнижчого рівня з березня 2021 року, випливає зі звіту Міжнародного енергетичного агентства.  

- Середня експортна ціна російської нафти скоротилася на $4,92 до $69,82.  

- Доходи від експорту стали меншими на $1,6 млрд порівняно з липнем і становили $15,3 млрд.

- Виручка від нафтопродуктів знизилася на $480 млн, до $5,6 млрд, від нафти — на $1,2 млрд, до $9,6 млрд.

2. У рф із січня по серпень 2024 року сталося 403 537 тяжких та особливо тяжких злочинів.  

- Це найвищий показник протягом останніх 13 років. Попередній рекорд був у січні-серпні 2011 року, коли в росії було зареєстровано 426 тисяч тяжких та особливо тяжких злочинів. З того часу їхня кількість не перевищувала 400 тисяч за 8 місяців кожного року.  

- Найбільше зростання тяжких та особливо тяжких злочинів помітне в деяких південних та західних регіонах, а також у Московській області (14,7 тисяч у січні-серпні 2021 року та 16,4 тисяч у такому ж періоді 2024 року).

3. Держкорпорація «Росгеологія» - найбільший у росії геологорозвідувальний холдинг, який здійснює пошук усіх видів корисних копалин, - опинився на межі дефолту.  

- Компанія, яка на 100% належить державі та об'єднує понад 40 підприємств у 40 регіонах рф, попередила у вівторок, що не має коштів для погашення облігацій, термін виплат за якими настає 26 вересня.  

- Йдеться про боргові папери на суму 6 млрд рублів, які АТ «Росгео» розмістило у 2021 році. Компанія «вживає заходів щодо пошуку джерел погашення облігацій, у тому числі за рахунок коштів державної підтримки», і водночас планує розпочати переговори з їхніми власниками, йдеться у її заяві.  

- Як випливає з повідомлення компанії, технічний дефолт по облігаціях де-факто неминучий: усі рішення прийматимуться вже після дати погашення.

4. У росії зафіксували рекордно низьку народжуваність нижче, ніж у 90-ті роки.  

- За даними Росстату, у першу половину 2024 року в росії народилося всього 599,6 тисячі дітей, що на 16,6 тисячі менше, ніж за той же період у 2023 році.  

- У той рік народжуваність була найнижчою в історії сучасної росії з 1999 року.  

- При цьому в червні поточного року кількість новонароджених впала ще на 6%, до 98,6 тисяч. Цей показник раніше ніколи не опускався нижче за 100 тисяч.  

- Крім цього, у перше півріччя 2024 року прискорилося природне зменшення населення, воно склало 321,5 тисячі осіб, що на 49 тисяч більше аналогічного періоду в 2023 році.

5. росія посіла 2 місце з постачання ЗПГ до Іспанії.  

- У поточному році рф посіла друге місце за обсягом експорту зрідженого газу до Іспанії, повідомляє іспанська компанія Enagás.  

- За період із січня до серпня, іспанське королівство закупило у російських компаній понад 52 тис ГВтч охолодженого метану, що становить приблизно 25 відсотків загального імпорту.  

- Алжир залишається лідером серед експортерів ЗПГ до Іспанії.  

- Минулого року Мадрид придбав у росії понад 72 тис ГВтч ЗПГ, тоді як росія посідала третє місце серед постачальників.  

- У 2022 році імпорт російського ЗПГ в королівство склав 54 тис ГВтч. Крім того, Іспанія стала найбільшим покупцем російського зрідженого газу у Європейському союзі.  

- Мадрид, маючи значні регазифікаційні потужності, активно реекспортує газ до інших країн ЄС.

6. Білий дім завершує роботу над планом щодо ослаблення деяких обмежень на використання Україною наданої США зброї та більш ефективного захисту від російських ракет.  

- Деталі плану досі уточнюються, але офіційні особи у Вашингтоні, Лондоні та Києві останніми днями обговорювали розширення території всередині росії, по якій Україна може завдавати ударів американською та британською зброєю.  

- Також обговорювалось, як запобігти транскордонним атакам з боку росії, включаючи згоду США на дозвіл Україні використовувати британські ракети далекого радіусу дії, що містять американські деталі, для завдання ударів усередині росії.  

- Це сигналізує, що адміністрація Байдена, можливо, готова нарешті погодитися з проханнями Києва дати можливість українським військовим більш рішуче захищати себе та робити більш агресивні дії всередині росії.

7. Міжнародний валютний фонд заявив, що може провести щорічний огляд економіки росії вперше з початку війни, оскільки економічна ситуація в регіоні «врегульованіша», ніж раніше.  

- Востаннє МВФ публікував такий огляд на початку 2021 року. Раніше фонд оголосив, що його співробітники розпочнуть переговори з російською владою 16 вересня, а потім вирушать до країни для особистих розмов.  

- Водночас, голова Національного банку України Андрій Пишний і міністр фінансів Сергій Марченко закликали Міжнародний валютний фонд відмовитися від ідеї відрядження місії в росію з метою консультацій за статтею IV статуту фонду.  

- "Разом з колегами з НБУ ми чітко прокомунікували позицію України про непропустимість роботи з країною-агресором. Ми закликаємо ізолювати державу-агресора, не відновлювати діалог та не легітимізувати російський режим. IV стаття угоди МВФ, і будь-які інші формальні причини, не можуть бути передумовою для роботи в рф.

8. Німеччина затримала постачання важливих частин до турецької АЕС, яку будувала росія.  

- Німецька компанія Siemens не поставила важливого обладнання для атомної електростанції "Аккую", яку в Туреччині зводить "Росатом". Siemens мала надати газоізольовану підстанцію для передачі в мережу електроенергії, яку вироблятиме АЕС.  

- Непоставка Siemens призведе до затримки запуску першого реактора електростанції "Аккую" на кілька місяців.  

- Рішення, ймовірно, пов’язане із санкціями Заходу через війну росії в Україні.  Представник Siemens Energy повідомив, що компанія дотримується закону про експортний контроль.  

- Зусилля «Росатома» і Туреччини забезпечити поставку обладнання провалилися, і «тому «Росатом» замовив обладнання у китайських виробників, щоб не відставати від термінів виконання проекту».  

- Туреччина, зберігаючи тісні зв’язки як з москвою, так і з Києвом, виступає проти санкцій Європи та США проти росії, які були введені після вторгнення росії в Україну у 2022 році.

9. Колишніх керівників Samsung заарештували за ймовірну крадіжку технологій для Китаю.  

- Поліція Південної Кореї заарештувала двох колишніх чиновників Samsung Electronics Co за підозрою в крадіжці технологій на суму понад 4,3 трильйона вон (3,2 мільярда доларів) для будівництва заводу з виробництва мікросхем у Китаї.  

- Управління столичної поліції Сеула повідомило про арешт двох осіб, які співпрацювали з місцевими китайськими чиновниками для будівництва заводу з виробництва напівпровідників.

- Один із цих двох, ідентифікований як 66-річний чоловік на прізвище Чой, завербував південнокорейських експертів з чіпів і злив технології пам’яті Samsung через спільне підприємство. Чой очолював згадане підприємство разом з дизайнером заводу на прізвище Ох.  

- Також обидвоє співпрацювали з китайськими офіційними особами для виробництва 20-нанометрових мікросхем DRAM минулого року.  

- Корейська сторона стверджує, що це не тільки завдало мільярдних збитків і шкоди Samsung, але й послабило конкурентоспроможність нації під час глобальної війни чипів. Поліція заявила, що розслідування призвело до припинення діяльності китайського підприємства, але розслідування подальших витоків технологій триває.

10. У США ізраїльський експедитор визнав себе винним у порушенні експортних обмежень, накладених на росію, повідомляє Мін’юст США.  

- 49-річний громадянин Ізраїлю, власник міжнародної експедиторської компанії, визнав себе винним у змові з метою незаконного постачання в росію американських запчастин для літаків.  

- В тому числі постачання здійснювалися компаніям, які перебувають під санкціями США.  

- Його схема передбачала обман американських компаній щодо справжнього призначення товарів. Намагаючись приховати схему, відповідач подавав неправдиву інформацію до уряду США. Слухання про винесення вироку призначено на 22 листопада.  

- У період з березня 2022 року по травень 2023 року обвинувачений сприяв експорту авіаційних частин і авіоніки, включно із застосуванням ракетних технологій, зі Сполучених Штатів через Південний округ Флориди різним стороннім перевантажувачам від імені російських клієнтів.

- Ці російські кінцеві клієнти регулярно давали йому вказівки вводити в оману американських виробників і постачальників щодо кінцевого призначення товарів.

11. Компанія LG, яка пішла з росії у 2022 році, збирається запустити на російському ринку бренд косметики OHUI.  

- Компанія LG Household & Healthcare подала заявку на реєстрацію товарного знаку OHUI до Роспатенту.  

- LG оголосила про повну зупинку постачання побутової техніки до росії в березні 2022 року.  

- При цьому компанія продовжувала періодично набирати персонал, переорієнтувала частину виробництв у Польщі на російський ринок, а її прибуток за 2023 рік зріс у порівнянні з доходами за 2022 рік.

Більше на https://t.me/Omelyan_News