Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 12.11.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 12.11.2023

1. США вперше запровадили санкції проти російського зрідженого природного газу (ЗПГ), спрямовані проти проекту «Арктик ЗПГ 2».

- Це заходи стримування росії, щоб завадити прагненню москви стати великим експортером ЗПГ.

- Санкції, які набули чинності з початку листопада, блокують майбутні закупівлі газу з проекту «Арктик ЗПГ 2», виробництво якого має розпочатися 2024 року.

- Проект очолює російська компанія «Новатек», а серед зацікавлених сторін – французька Total Energies, а також компанії з Китаю та Японії.

- Санкції США змусять неамериканські компанії припинити закупівлю газу з «Арктик ЗПГ 2», а західних інвесторів - позбутися своїх часток до кінця січня наступного року.

- Мета санкцій – згодом знизити статус росії як провідного постачальника енергоресурсів, що вплине на її довгострокові амбіції щодо суперництва з іншими великими експортерами ЗПГ, такими як США та Катар.

2. Один з найбільших виробників фосфорних добрив російський холдинг ФосАгро прозвітував за 9 місяців, і звіт вкрай негативний.

- Виторг рік до року впав на 28%, до 329 млрд рублів.

- Чистий прибуток взагалі скоротився втричі, до 57 млрд. рублів.

- Борг із початку року зріс на чверть. Продажі при цьому зросли на 2,5%.

3. Після запровадження низки санкцій російські авіакомпанії зазнали суттєвих фінансових втрат і наближені до влади власники авіакомпаній отримують замовлення від міноборони, щоб заробити хоч якісь кошти.

- Зокрема, авіакомпанія ‘I Fly’ Airlines" виконує спецрейси з Новосибірська до Ростова. Надалі особовий склад направляється в Україну.

- Міноборони рф системно використовує цивільні авіакомпанії, дотуючи їх.

4. Збірка російських автомобілів Aurus стартувала в Об'єднаних Арабських Еміратах.

- Першою моделлю став седан Aurus Senat, надалі буде налагоджено випуск позашляховика Komendant. Планується поступове розширення присутності бренду на Близькому Сході.

- Aurus - це лінійка представницьких автомобілів, яка створюється з 2013 року на замовлення Мінпромторгу росії.

- Проект передбачає розвиток лінійки автомобілів як заміни парку службових машин держслужбовців, так комерційних продажів.

- З травня 2021 року автомобілі виробляються серійно на заводі Aurus у Єлабузі (Татарстан). На даний момент випускаються седан Aurus Senat та позашляховик Komendant.

5. Північна Корея заявила, що її відносини з росією залишатимуться міцними, попри попередження Сполучених Штатів про заборону поставок зброї.

- "США мають звикнути до нової реальності відносин КНДР і росії. Незалежно від того, що кажуть інші, дружні відносини і співпраця між КНДР і рф, які прагнуть до незалежності, миру і дружби, будуть неухильно зміцнюватися", – заявили в МЗС Північної Кореї.

6. Прикордонна служба Фінляндії почала обмежувати в'їзд у країну з території росії на велосипедах.

- На одному з пропускних пунктів на кордоні з Фінляндією в Ленінградській області підтвердили, що за вихідні фінськи прикордонники не пропустили кілька людей на велосипедах через кордон.