Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 12.12.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 12.12.2023

1. У росії експорт алюмінієвих напівфабрикатів через санкції впав у 3,5 рази, і зараз у 2,5 рази нижчий, ніж у 2013 році.

- Після того, як США, Великобританія та Австралія ввели загороджувальні мита, традиційні ринки виявилися втраченими.

- Алюмінієва галузь рф не може задовільнити і внутрішній попит - найбільшим постачальником глинозему для виробництва російського алюмінію була Україна – до 36%. На другому місці – Австралія, 32%.

- Обидві країни не мають бажання мати з росією нічого спільного, тому закуповуватися доводиться в Азії, дорожче на 25%.

- Прибутковість галузі у 2024 році знизиться на 30%, низка виробництв стануть збитковими.

2. Через санкції терміни постачання автозапчастин до росії збільшилися до півтора року.

- Російським власникам автомобілів Mercedes, Toyota, Mitsubishi, Hyundai та інших брендів, що пішли з росії через війну в Україні, доводиться чекати автозапчастин по півтора роки.

- Час доставки через канали паралельного імпорту після припинення поставок у росію безпосередньо від виробників через подовження логістичних ланцюжків суттєво збільшується.

- Запчастини брендів, що пішли з росії, привозять складними маршрутами через Туреччину, ОАЕ, країни Балтії, Білорусь, Грузію та Казахстан.

- Є ряд марок та моделей таких як Infinity (преміальний бренд Nissan), Skoda, Renault, Opel, за якими виробники загалом не можуть підтвердити можливість постачання на ринок рф.

- Клієнтам доводиться погоджуватися на збільшення термінів ремонту або застосування вживаних запчастин.

3. Російськи літаки вражають пасажирів своїм станом.

- Сьогодні сталася 15 авіапригода за грудень.

- Літак «Аерофлоту» двічі не зміг відлетіти до Таїланду.

- Boeing «Аерофлоту» рейсу Красноярськ — Пхукет не зміг вилетіти з аеропорту. Літак із 387 пасажирами двічі буксирували на зліт, але за 13 годин пасажири піднятися у повітря так і не змогли.

4. Заможні росіяни продовжують скуповувати золоті злитки.

- Заможні росіяни зберігають стабільно високий попит на золоті злитки цього року, незважаючи на зростання ціни за унцію дорогоцінного металу з початку року на 9,8% до $2003,9 на 8 грудня.

- Один з банків з початку року продав заможним клієнтам понад 7 тонн золота, що у 1,8 разу більше, ніж за весь 2022 рік.

- Клієнти ще одного банку з початку року купили близько 23 тонн злитків.

5. У росію продовжують ввозити дорогі суперкари з Європи, незважаючи на санкції.

- Автомобілі потрапляють до країни через Білорусь. Мова йде про тисячу санкційних машин на суму в 100 млн доларів, серед яких, наприклад, Ferrari SF90 Stradale та Lamborghini Urus.

- На їхніх постачаннях, як стверджують ЗМІ, заробляють понад 30 білоруських компаній, зокрема бізнесмени, пов'язані з близькими до Лукашенка людьми.

6. Палата представників США схвалила законопроект про запровадження заборони на імпорт низькозбагаченого урану російського походження, який діятиме аж до 2040 року.

- Законопроект передбачає обмеження імпорту низькозбагаченого урану, виробленого в рф або одним із зареєстрованих у росії підприємств.  

- Водночас ініціатива уповноважує міністра енергетики США за погодженням з держсекретарем та головою мінторгу скасувати цю заборону, якщо інші джерела постачання урану виявляться недоступними або якщо імпорт російського палива відповідатиме національним інтересам США.

- У жовтні США наростили обсяги закупівлі російського урану втричі – до 43,25 тонн.

- Це стало найбільшою американською закупівлею з червня поточного року, а росія стала другим провідним постачальником цього палива до країни.

7. Єврокомісія має намір зібрати для допомоги Україні 15 млрд євро до 2027 року у вигляді доходів від заморожених суверенних активів росії.

- Щоб цей план почав діяти, його мають одноголосно затвердити усі 27 країн Євросоюзу на саміті 14-15 грудня.

8. Понад 100 чиновників країн Європейського союзу у вівторок, 12 грудня, планують надіслати Конгресу США лист із проханням схвалити подальшу військову допомогу Україні.

- Як зазначається у листі, військові витрати зросли по всій Європі. «Однак американська військова допомога є необхідною та невідкладною», — зазначили європейські політики.

- Документ створено під керівництвом депутата Національних зборів Франції Бенжамена Хаддада.

- Звернення підписали чиновники з 17 країн, серед яких Німеччина, Ірландія, Італія та Польща.

9. Країни ЄС не змогли погодити заборону на продаж росії танкерів у 12-му пакеті санкцій.

- Єврокомісія пропонувала заборонити продаж старих танкерів росії, а також обмежити їх використання компаніям, які можуть допомогти в обході введеної країнами G7 цінової стелі на російську нафту.

- Проти ініціативи проголосували середземноморські країни, на території яких працюють великі морські транспортні компанії.

10. Євросоюз розширив санкції проти Ірану, додавши в списки п'ять компаній, йдеться в опублікованому в понеділок документі ЄС.  

- Серед юросіб, які потрапили під санкції, компанії Baharestan Kish і Shakad Sanat Asmari, які, згідно Брюсселю, займаються розробкою безпілотників.  

- До списків також внесено шість громадян Ірану, зокрема представники керівництва цих компаній.

- У документі сказано, що ЄС вводить «обмежувальні заходи за військову підтримку» Іраном російських дій в Україні.

11. Лідери країн Балтії очікують скасування рішення допустити росіян на Олімпіаду.

- Три президенти країн Балтії заявили, що очікують скасування рішення Міжнародного олімпійського комітету (МОК) дозволити російським і білоруським спортсменам брати участь в Олімпійських іграх 2024 року як нейтральні учасники.

12. Найбільший у світі реєстратор доменів відмовився працювати з клієнтами з росії.

- Американський хостинг-провайдер GoDaddy, який є найбільшим у світі реєстратором доменів, повідомив про припинення роботи з клієнтами з росії з 2024 року.

- Клієнтам із росії необхідно до 31 грудня перенести свої сайти до іншого реєстратора. «Ваш доступ до всіх даних і контенту, що зберігається у нас, буде закритий 31 грудня 2023, і ми не зможемо надати вам резервні копії», - попередили в GoDaddy.

Більше на https://t.me/OmelyanNews