Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 14.02.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 14.02.2024

1. Обсяг несировинного неенергетичного експорту з рф у 2023 році скоротився на 23% зі $190,4 млрд до $146,3 млрд.

2. Росіяни почали "проїдати" валютні заощадження.

- 2023 року обсяг іноземної готівкової валюти на руках росіян зменшився на $410 млн, до $97,24 млрд. Для порівняння: у 2022 році обсяг готівкової валюти у росіян збільшився на $12,05 млрд. Обсяг готівкової валюти на руках у населення почав планомірно скорочуватися із квітня 2023 року. Зокрема, з квітня до вересня обсяг таких заощаджень впав майже на $2,5 млрд. Скорочення заощаджень у вигляді валютної готівки за підсумками року — це ілюстрація того, що такі активи стали менш доступними для населення.

3. Іномарки в росії ще подорожчають.

- Уряд рф збирається заборонити сірий імпорт автомобілів із країн ЄАЕС уже з квітня.

- Російська влада почала закривати лазівки в постачаннях автомобілів, щоб заткнути дірку в бюджеті.

- З 1 квітня почне діяти єдина для Євразійського економічного союзу система управління ризиками. Її завданням буде контроль правильності заяви митної вартості товарів, що ввозяться до союзу з третіх країн.

- Система передбачає можливість додаткового митного контролю та подальшого донарахування мит та інших платежів.

- У росії встановлені випадки ввезення в країну через країни ЄАЕС товарів третіх країн із суттєвим заниженням митної вартості, що скорочує надходження до бюджету.

- Наприклад, офіційних дилерів Geely Monjaro коштує 4,9 мільйона рублів, при ввезенні з Китаю через Киргизію - 3,3-3,5 млн. рублів.

4. Попит на ремонт імпортної електроніки в росії підскочив у 5 разів.

- Санкції проти росії у технологічній сфері створюють все більші проблеми з обладнанням для місцевих підприємств – у 2023 році попит на ремонт жорстких дисків, стрічкових приводів, контролерів, материнських та інших компонентів зарубіжної обчислювальної техніки зріс у п’ять разів.

- Через необхідність частіше ремонтувати обладнання російські компанії розширюють профільні центри.  

- Найбільший попит – на ремонт техніки Nvidia, HPE, Supermicro та інших виробників, які припинили постачати комплектуючі і надавати сервісні послуги в росії.

- Нових запчастин для імпортного обладнання на російському ринку або немає взагалі, або вони продаються за завищеною ціною.

- До кінця 2024 року ринок послуг з ремонту обчислювальної техніки для корпоративного сектора вимірюватиметься мільярдами рублів, вважають експерти.

5. Росія постачає до Туреччини енерговугілля у значних обсягах та з великими знижками.

- Експортні поставки російського енергетичного вугілля до Туреччини в 2023 році збільшилися на 46% до 2022 року і досягли історичного максимуму 27,5 млн т.

- Частка російського енерговугілля в імпорті країни зросла минулого року з 48% до 70%, також встановивши історичний рекорд.

- Основна причина зростання експорту російського енерговугілля до республіки минулого року – вигідна для турецьких покупців ціна.

- Російське вугілля постачалося з дисконтом до середньоринкових цін на базисі CFR («доставка до порту») Туреччина. Знижки минулого року становили 7–24%.

6. Естонія готується закрити кордон з росією.

- На прикордонному пункті Нарва росіянам роздають пам'ятки із попередженням, що кордон можуть закрити.

- Інформація про це також розміщена на сайті естонського відомства.

- Росіянам роздали листівки під час в'їзду до країни з росії. При цьому в повідомленні сказано, що ті, хто перетинає кордон, можливо не зможуть повернутися до Естонії.

- Подібні заходи Естонія може вжити через те, що росія спрямовувала на кордон «групи іноземців, які не мають законного права на в'їзд до ЄС».

7. Запаси газу в Європі залишаються на високому рівні.

- За даними GIE, підземні сховища газу заповнені на 66,58%, що є рекордом для середини лютого.

- Сумарно з ПСГ з початку опалювального сезону відібрано понад 40 млрд куб м газу, а ціна на газ опустилася нижче за $275,5 за тис куб м.

8. ЄС пропонує запровадити санкції проти КНДР за надання ракет рф.

- Європейський Союз запропонував запровадити санкції проти Північної Кореї за надання росії ракет, які вона використовує проти України. ЄС пропонує внести до санкційного списку міністра оборони Північної Кореї та Головне ракетне бюро – урядовий орган, який здійснює нагляд за програмою балістичних ракет. Крім ракет Північна Корея також надала росії сотні тисяч артилерійських боєприпасів. Завдяки цій підтримці, а також здатності Москви отримувати деталі через треті країни, росія змогла наростити виробництво боєприпасів, що значно перевищує обсяги, які Україна отримує від своїх союзників.

9. ЄС не зацікавлений у продовженні контракту на транзит російського газу.

- Європейські країни працюють над заповненням своїх газових сховищ і диверсифікацією постачань і не зацікавлені в продовженні контракту на транзит газу з рф, зазначила європейський комісар з енергетики Кадрі Сімсон.

- "ЄС не зацікавлений у продовженні контракту на транзит газу з росіянами. Ми готувалися до завершення цього контракту протягом двох років, коли почалися маніпуляції на газовому ринку, і в нас є альтернативні варіанти для гарантування безпеки поставок.

- Наразі наш основний фокус - забезпечення максимальної підтримки України та якнайшвидша відмова від російського газу", - сказала Сімсон.

10. Франція на 50% наростила імпорт СПГ із Росії

- Французький імпорт російського скрапленого природного газу (СПГ) зріс на 50% з одночасним збільшенням потоків палива з Франції до ЄС, повідомляє Центр досліджень енергетики і чистого повітря (CREA).

- За даними CREA, французький імпорт російського СПГ зріс на 50% у січні порівняно з аналогічним періодом минулого року. Водночас поставки газу з Франції до інших країн ЄС зросли на 17%.

- Приміром, газовий експорт Франції до Німеччини зріс на 165%, а до Іспанії – на 108%, йдеться в звіті.

Більше на https://t.me/OmelyanNews