Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 14.03.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 14.03.2023

1. Влада рф планує випуск «патріотичних» держоблігацій - це свідчить про величезний дефіцит бюджету.

- Мінфін рф направив уряду пропозицію про випуск "патріотичних" держоблігацій для поповнення держбюджету.

- Передбачається, що випускатимуть такі облігації від імені уряду, а поширюватимуться через банки, фінансові платформи та інші фінансові інститути.

2. Простій первинних потужностей на НПЗ рф у березні зріс на 78%.

- Обсяг потужностей первинної переробки нафти на НПЗ рф, які перебуватимуть у простої у березні зріс на 0,737 млн. тонн (+77,9%) до колишнього плану до 1,684 млн. тонн.

- Поточний план ремонтів передбачає у квітні зростання сумарного простою потужностей первинної переробки на 1,448 млн. тонн (+86,0%) порівняно з березнем до 3,132 млн. тонн.

- Фактичний обсяг потужностей у простої у квітні може перевищити чинний план на 0,776 млн. тонн і скласти 3,908 млн. тонн.

- Попит на продукти переробки з росії знижується — і як наслідок зростає простій потужностей.

3. За даними російської статистки у 2022 р. прибуток бізнесу впав на 12% порівняно з 2021.

- При цьому підприємці росії беруть відпустку в середньому раз на рік або рідше.

- А 80% російських компаній, відкритих за останні 10 років, закрилися у перші 3 роки.

4. Росіяни стали частіше звертатися до ремонту техніки після виходу з країни виробників якісної техніки.

- Кількість звернень росіян щодо ремонту побутової техніки за гарантією зросла на 20% за рік війни в Україні.

- Це пов'язано це з відходом якісних іноземних брендів та зростанням продажів російської та китайської продукції.

- Російські виробники на тлі відходу західних брендів «намагаються здешевити та збільшити виробництво продукції для нарощування присутності на ринку».

5. росія змогла зберегти за кордоном близько третини з $227 млрд, отриманих минулого року від експорту сировинних товарів.

- За оцінками агентства, близько $80 млрд вдалося розподілити готівкою у вкладення в нерухомість та інвестиції за кордоном.

- "Через затримку Європи з націлюванням на російський енергетичний сектор кремль зміг накопичити один із найбільших профіцитів поточного рахунку у своїй історії", - відзначають експерти.

- Будь-які нові прибутки, що накопичуються за кордоном, повинні стати привабливою мішенню для санкцій, особливо якщо ці кошти контролюються державою.

6. У росії можуть втратити роботу понад 150 тисяч співробітників дилерських центрів, оскільки ті продовжують закриватися через відхід західних автовиробників.

- Під загрозою закриття перебувають близько 2100 автосалонів, які торгують американськими, корейськими, японськими та європейськими брендами.

- Середня інвестиція в дилерський центр складає близько 100 млн. рублів. Таким чином під загрозою опинилися 220 млрд рублів вкладень.

7. Туреччина вперше з початку війни різко скоротила експорт до росії.

- У січні обсяг експорту з Туреччини до рф зменшився на 20%, випливає з офіційної статистики, опублікованої міністерством торгівлі країни.

- За місяць із Туреччини до росії надійшло товарів на $1,04 млрд, хоча місяцем раніше це було $1,3 млрд.

- Туреччина минулого року вийшла на друге місце серед найбільших постачальників для російського ринку.

- Але тепер турецький експорт скорочується і це відбувається вперше з початку війни.

- Зупинка транзиту пов'язана із санкціями та попередженням США, щодо ризиків, пов'язаних із недотриманням санкцій.

8. США планують використати більше механізмів для покарання російських олігархів.

- У США планують зосередитися на зусиллях щодо законної ліквідації власності російських олігархів, аби перешкодити продовжування вторгнення рф в Україну.

- Штати мають намір розширити фінансові санкції проти тих, хто сприяє ухиленню від санкцій.

- Чиновники Мінфіну та Мін’юсту США мають намір також закрити лазівки у законах, що дозволяють олігархам використовувати підставні компанії, щоб пройти через американську фінансову систему.

- За даними Мінфіну США, на сьогодні по всьому світу заблоковано або заморожено активи підсанкційних росіян на суму понад 58 млрд доларів, зокрема розкішні яхти, об’єкти нерухомості тощо.

9. За останній рік Німеччина, Польща та інші європейські країни у кілька разів збільшили експорт, зокрема електроніки та підсанкційних товарів, до Вірменії, Турції та Киргизстану.

- Звідти підсанкційні товари прямують до росії.

- Вірменія збільшила постачання товарів до рф вчетверо – з 85 млн дол до 325 млн дол, Киргизстан – удесятеро – з 30 млн дол до 325 млн дол, Турція – майже втричі – з 500 млн дол до 1,3 млрд дол.

- Європейські країни, що вводять санкції проти росії, продовжують експорт через посередників, які обходять обмеження.

- Зокрема, Німеччина зменшила свій прямий експорт електроніки до росії, але збільшила його щомісячний експорт до Вірменії з 0,5 млн. дол. до 4-6 млн. дол.