Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 14.04.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 14.04.2023

1. Експорт російської нафти у березні 2023 року виріс до найвищого рівня з квітня 2020 року, при цьому передбачувані доходи скоротилися на 43%, порівняно з 2022 роком, — до $12,7 млрд, зазначено у щомісячному огляді Міжнародного енергетичного агентства.  

- До лютого загальні відвантаження зросли до 8,1 млн. барелів на добу, а обсяги поставок - до 3,1 млн.

2. Через три роки авіакомпанії в росії можуть втратити половину літаків.

- На початку 2023 року в росії налічувалося 736 авіалайнерів, їх кількість до 2026 скоротиться вдвічі, випливає зі звіту консалтингової компанії Oliver Wyman про перспективи розвитку світової авіагалузі.

- До 2033 року спад буде трохи скомпенсований, і становитиме 25%, до 554 одиниць, тому що росія почне заміщати західні судна літаками власного виробництва, але це стане можливим лише у другій половині десятиліття.  

- 76% іноземних літаків, які експлуатують російські перевізники, до 2033 року, будуть розібрані на запчастини.

3. Через санкції в рф загальмувалося суднобудування.

- В рф зараз у стадії будівництва перебувають 324 судна.

- Така безпрецедентна цифра пов'язана з тим, що деякі судна з минулого року вийшли з графіка будівництва через не поставки обладнання так званими «недружніми державами».  

- Зараз вони підлягають перепроектуванню, верфі змушені робити підбір аналогів.  

- Суднобудівники не мають грошей на те, щоб закупити обладнання — аванси закордонним компаніям були проплачені, але через санкції верфі не отримали необхідне, а на нову закупівлю у російських виробників немає фінансування.

4. Велика побутова техніка у росії подорожчала на 8-10%.

- Ціни зросли на тлі ослаблення рубля, тому що всі угоди укладаються в іноземній валюті.

- Зростання було зафіксовано на товари, які ввозяться в країну не лише за паралельним імпортом, а й безпосередньо від виробника.

- Зокрема, китайські Hisense та Midea попередили ритейлерів про подорожчання техніки на 4-8%.

5. З січня по березень 2023 року російський попит на нерухомість в ОАЕ зріс на 56%.

6. У США готують санкції проти угорських чиновників.

- Законопроект про санкції спрямований на колишніх чиновників і прихильників пов’язаних з із урядом прем'єра Віктора Орбана.

- Документ може бути представлений Конгресу вже у травні.

- Видання пише, що відносини між Вашингтоном та Будапештом продовжують бути напруженими.

- Віктор Орбан був близьким політичним союзником колишнього президента Штатів Дональда Трампа, а партія "Фідес" підтримує міцні зв'язки з консерваторами США.

- Блокування його урядом вступу Швеції до НАТО ще більше погіршило відносини з Вашингтоном.

- Угорщина також блокувала участь України в кількох зустрічах НАТО високого рівня.

7. США можуть використати для відновлення України заморожені російські активи.

- Про це повідомила заступник держсекретаря США з політичних справ Вікторія Нуланд.

- За її словами, для відновлення України можна використати близько 300 мільярдів доларів, які зберігаються на рахунках в іноземних банках.

- Наприкінці 2022 року Сенат США ухвалив поправку до федерального бюджету, що дозволяє використовувати конфісковані російські активи для допомоги Україні.

8. У Європейському Союзі готуються запровадити 11 пакет санкцій проти росії та спробують придушити спроби уникнути запроваджених раніше обмежень. Про це в інтерв'ю CNBC сказала єврокомісарка з питань фінансових послуг, фінансової стабільності та ринків капіталу Мейрід Макгіннес.

- "Європа запровадила 10 пакетів санкцій. У нас буде ще один пакет. Санкції працюють, і ми будемо робити більше, але нам потрібно дивитися на повну імплементацію", — сказала вона.

- За словами єврокомісарки від санкцій постраждали російська "військова машина" і армія рф має проблеми на полі бою.

- Брюссель не тільки запровадить нові санкції проти москви, але й зосередиться на боротьбі зі спробами обходу обмежувальних заходів.

9. ОАЕ почали вводити санкції проти росіян.

- Клієнти другого банку Арабських еміратів Emirates NBD почали отримувати листи з попередженням, що їхні активи буде переведено на окремий сегрегований рахунок, якщо вони не є резидентами Євросоюзу, Європейської економічної зони чи Швейцарії.

- Банк вказує, що з цього приводу надходитимуть усі виплати за цінними паперами та надходження від їх продажу, перевести їх на свій банківський рахунок до ENBD російський клієнт не зможе.  

- Банк пояснив обмеження директивами ЄС.  

- Для росіян із статусом резидентів ОАЕ винятків не буде.

10. Країни Балтії шукатимуть рішення, як зупинити імпорт зрідженого вуглеводневого газу з рф, який минулого року збільшився більш ніж удвічі, заявив міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвіс.

11. Gazprom Austria, дочірня компанія "Газпрому" в Австрії, подала до комерційного суду Відня заяву про реструктуризацію через банкрутство, повідомила австрійська газета Heute.

- За інформацією видання, австрійська "дочка" російського газового гіганта винна 38 кредиторам близько 31,4 млн євро.

- Причиною банкрутства стало припинення постачання блакитного палива з боку "Газпром експорту" через неможливість їх оплати з подальшою конвертацією в рублі. Конкретний план реструктуризації компанії має визначити суд.

12. Німеччина відмовляє росіянам призовного віку у візах.

- На думку німецької влади, росіяни не зацікавлені повертатися додому, оскільки їх там можуть забрати до війська, а отже, давати їм шенген не можна.

- Не пускають навіть тих, хто вже багато років їздить до Німеччини до родичів.

13. НАЗК внесло китайську компанію Xiaomi до переліку "спонсорів війни".

- "НАЗК внесло китайську корпорацію Xiaomi Corporation до переліку міжнародних спонсорів війни через те, що компанія не просто продовжила свою роботу в росії після повномасштабного вторгнення, але й досі залишається лідером із продажу смартфонів у державі-терористі".

- Стверджується, що з 2018 року і до сьогодні китайська компанія є лідером з продажу в росії.