Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 14.08.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 14.08.2023

1. Курс долара у рф перевищив позначку в 100 рублів.

- Сьогодні на московській біржі курс долара піднявся вище 100 рублів уперше з березня минулого року, євро торгується до 110 рублів.

- Зранку курс долара становив 100,16 руб, що на 72,5 копійки вище рівня закриття попередніх торгів. Євро до цього часу коштував 109,52 руб, подорожчавши на 74 копійки.

2. Російські бізнесмени переписують біографії в інтернеті, щоб уникнути санкцій.

- Вони старанно прибирають усі згадки про зв'язки бізнесменів з москвою та росією.

- Російські мільярдери зі списку Forbes, зокрема ті, які продовжують володіти компаніями в росії, масово переписують біографії на своїх особистих сайтах, у Вікіпедії та інших ресурсах.

3. Завищені транспортні витрати дозволяють російським компаніям заробляти на продажі нафти до Індії набагато більше.

- За II квартал доходи могли становити $1,2 млрд. Середня ціна на нафту, що поставляється в Індію, становила в портах рф на Балтиці близько $50 за барель.

- Однак дані індійської митниці показують, що ціни в Індії з урахуванням вартості, страхування та фрахту за той же період становили $68.

- У лютому середня ціна на нафту марки Urals в Індії була на $14,90 за барель вищою, ніж на Балтиці. За оцінками компанії Kpler, з травня до липня росія поставила з Балтики до Індії 108 млн барелів на 134 суднах.

- У цей час комерційні ставки на транспортування становили в середньому $9 за барель, що дозволяє припустити, що компанії отримали близько $800 млн. зверху.

- Зі 134 суден, які перевозили російську нафту до Індії з травня по липень, FT вдалося безпосередньо пов'язати 23 з них з російськими компаніями.

- FT виявила ще 26 суден-примар, які куплені їх нинішніми власниками після початку війни. Їхні власники тримаються в секреті.

- За другий квартал близько 40% нафти, відправленої з Балтики, було перевезено флотом, пов'язаним із росією.

- Згідно з оцінками вартості фрахту, виручка цього флоту могла становити понад $350 млн.

- Все в сукупності дає понад $1 млрд додаткових доходів.

4. рф збільшила експорт нафтопродуктів через морські порти у липні 2023 року на 3,8% у добовому вираженні до попереднього місяця.

- За словами трейдерів, зростання експорту палива пов'язане із завершенням основної частини сезонних ремонтів на російських НПЗ.

- Постачання нафтопродуктів через порти Балтики – Приморськ, Висоцьк, Санкт-Петербург та Усть-Лугу – минулого місяця зросли на 13,4% у добовому вираженні до червня.

- Водночас південні порти Азовського та Чорного морів у липні скоротили експортну перевалку нафтопродуктів на 11,5% у добовому виразі до попереднього місяця.

5. Вашингтон розірвав договір з постачання сталі з рф до США.

- Влада США ухвалила рішення про розірвання угоди про припинення антидемпінгового розслідування щодо постачання плит з вуглецевої сталі російського виробництва до Сполучених Штатів. Це випливає із повідомлення у Федеральному реєстрі уряду США.

- До цього США додали російського виробника міді Уральську гірничо-металургійну компанію під блокуючі санкції.

- Основні компанії чорної металургії потрапили під санкції США ще минулого року, проте донедавна американський Мінфін уникав вводити обмежувальні заходи проти кольорової металургії, побоюючись виникнення дефіциту цих металів на світовому ринку.

6. Туркменістан хоче направляти свій газ до Європи.

- Туркменістан готовий продовжувати взаємодію з європейськими партнерами за проектом Транскаспійського газопроводу, яким планується відправляти власний газ до Євросоюзу.

- Туркменістан, будучи прихильним до стратегії диверсифікації енергетичних потоків, висловлює готовність до продовження взаємодії з європейськими партнерами щодо здійснення проекту Транскаспійського газопроводу.

- Ашхабад і Баку вже давно обговорюють можливість прокладання дном Каспію газопроводу від узбережжя Туркменістану до Азербайджану.

7. Mercedes-Benz та BMW остаточно відключили дилерів у рф від свого програмного забезпечення.

- Відсутність офіційних програм ускладнить ремонт машин у росії та суттєво збішить його терміни.

- В подальшому виникатимуть проблеми з оновленням наявного програмного забезпечення.

8. Підрозділ RCI Banque французького автовиробника Renault заявив у понеділок, що домовився про продаж своєї російської лізингової дочірньої компанії Insight Investment Group LLC, оскільки великі західні компанії виходять із країни після вторгнення росії в Україну.

- "Це відчуження є останнім кроком у виході RCI Banque SA з російської федерації відповідно до рішення, прийнятого групою Renault у 2022 році" - повідомили в компанії.