Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 14.11.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 14.11.2023

1. Обсяг зовнішньої торгівлі росії скоротився на 16%.

- Федеральна митна служба рф опублікувала дані про сукупний обсяг експорту та імпорту. За дев'ять місяців 2023 року він становив $530,2 млрд (роком раніше того ж періоду – $629,2 млрд).

- Експорт скоротився на 29% - з $448,9 млрд до $316,9 млрд, а імпорт зріс на 18% - з $180,3 млрд до $213,3 млрд.

2. Ціна російської нафти знизилась нижче за заплановану у бюджеті рф.

- Ціна російської нафти Urals, від якої залежить майже 30% його доходів, падає з середини жовтня і впала нижче за рівень, на який розраховував уряд рф.

- Партії з відвантаженням із Приморська продаються по $66 за барель, що на $5 нижче, ніж закладено у законі про бюджет.

- За місяць Urals подешевшала майже на $14 або 17%, випередивши Brent, яка за той же період втратила в ціні $10, або 11%.

- Знижки на російську нафту знову зростають по мірі того, як США посилюють тиск на тіньовий флот, який возить нафту всупереч санкціям.

3. Експортні поставки нафти та нафтопродуктів з росії в жовтні 2023 року знизилися до вересня на 70 тис барелів на добу до близько 7,5 мільйона барелів на добу, прибуток від продажів скоротився на $25 мільйонів - йдеться в матеріалах Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).

4. Мінфін США запросив інформацію щодо 100 суден через підозри у перевезенні нафти з рф.

- Міністерство фінансів США направило керуючим компаніям запит про 100 танкерів, які могли перевозити російську нафту у порушення західних санкцій.  

- Повідомлення отримали 30 зарубіжних компаній. Розслідування ведеться, зокрема, по суднам, які могли бути залучені до транспортування нафти з далекосхідного порту Козьміно.

- Деякі танкери, могли завантажуватися в нафтоналивному порту Приморськ на березі Фінської затоки.

5. Росію відключили від міжнародної авіаційної доменної зони.

- Швейцарський провайдер SITA закриває доступ російським авіакомпаніям до міжнародної доменної авіаційної зони «.aero».

- У зоні «.aero» зареєстровано понад 200 сайтів, у тому числі 30 аеропортів і 15 авіакомпаній.

6. Єврокомісія планує подати у середу, 15 листопада, 12-й пакет санкцій проти росії, заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

- Він включає нові списки персональних санкцій, нові експортні обмеження, включаючи алмази, заходи щодо зміцнення стелі цін на нафту, щоб обмежувати доходи росії, боротьбу з обходом санкцій.

7. Від ізраїльських банків вимагають відокремити активи клієнтів із російськими паспортами.

- Найбільший європейський депозитарій, Euroclear, у якому заблоковано більшість російських активів, висунув банкам Ізраїлю вимоги щодо громадян країни, які мають російський паспорт.

- Euroclear запропонував банкам сегрегувати цінні папери, які зберігаються на рахунках вихідців із росії. Euroclear наполягає, що всі, хто має російський паспорт, – їхні цінні папери мають бути сегреговані.  

- Якщо у громадянина Ізраїлю, який навіть є податковим резидентом країни, є й російський паспорт, «його активи, що зберігаються в Euroclear, сегрегуються і переводяться на окремий рахунок, з якого папери не можна продати».

- Це стандартний прийом: депозитарії не знають кінцевих власників паперів і щоб випадково не пропустити санкційного клієнта готові блокувати будь-які активи, які можуть мати відношення до росії.

8. Іноземні компанії виводять гроші з Китаю швидше, ніж інвестують.

- У липні-вересні в Китаї зафіксовано дефіцит іноземних інвестицій у розмірі $11,8 млрд.

- Ця тенденція підживлюється побоюваннями щодо геополітичних ризиків, невизначеності внутрішньої політики, уповільнення темпів зростання та напруженості у відносинах між Китаєм та США, що спонукає компанії розглядати альтернативні ринки.

- Зниження курсу юаня по відношенню до долара та євро у поєднанні з перспективою отримання більш високих доходів від інвестицій за кордоном змушує підприємства переказувати кошти за кордон.

9. Туреччина рекордно наростила закупівлю нафти у рф.

- Трейдери очікують, що цього місяця поставки нафти Urals до Туреччини перевищать жовтневі 1,4 мільйона тонн.

- За даними LSEG, Туреччина закупила понад 800 тис тонн нафти Urals у російських портах протягом 1-15 листопада, що на 200 тис тонн більше, ніж за аналогічний період у жовтні.

- Туреччина імпортує більше дешевих російських барелів після того, як її найбільший нафтопереробний завод STAR, що належить азербайджанській SOCAR, уклав угоду з російською компанією "Лукойл" щодо термінових поставок цього сорту.

- Згідно з даними LSEG, Індія залишалася найбільшим покупцем нафтових вантажів сорту Urals, які завантажувалися з російських портів у жовтні, купивши щонайменше 5 млн тонн цього сорту.

10. Фінляндія з 15 листопада вводить заборону на перетин кордону з боку росії на велосипедах на невизначений термін, йдеться у повідомленні посольства рф у Гельсінкі.

- У пунктах пропуску Ваалімаа, Нуйямаа та Іматра аналогічні обмеження діють з 9 листопада.