Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 15.04.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 15.04.2024

1. Пошуки в росії нових родовищ нафти, які могли б покрити запаси, що вибувають через видобуток, у 2023 році принесли провальні результати.

- За підсумками року на державний баланс було поставлено 43 родовища нафти та газу.  

- І хоча кількість нових родовищ газу зросла на 9 у порівнянні з минулим роком, лише одне з них потрапило до категорії великих.

- Серед нафтових родовищ великих не знайшлося, випливає з даних Роснадр. Майже всі вони виявилися або «дрібними» (запаси до 5 млн тонн), або «дуже дрібними» (менше 1 млн тонн).

- Найбагатшим на барелі родовище виявилося Бурське в Іркутській області. Однак його розмір - 8,7 млн тонн - відповідає обсягу, який нафтова промисловість при поточних темпах викачує з надр за 6 днів.

- Загалом нафтові компанії відзвітували про знаходження 565 млн тонн нафти — мінімального за 6 років обсягу.

- Однак цього результату було досягнуто переважно дорозвідкою вже діючих родовищ.

- Сумарні запаси нових родовищ становили лише 43 млн тонн нафти, а це один місяць поточного російського видобутку.

- Сумні результати геологорозвідувальних робіт для росії фіксуються з року в рік.  

- За останні п'ять років лише одного разу нафтовикам і геологам вдалося відкрити нове велике нафтове родовище. 90% нафтогазових родовищ, що відкриваються, відносяться до дрібних і дуже дрібних, визнають Роснадра.

2. Росіян попередили про збільшення цін на бензин.

- У 2024 році ціни на бензин та дизель у росії можуть збільшитися. Передбачається зростання на 7-10%.

- Ситуація із зростанням цін у бензиновій галузі намітилася після кількох великих ударів по нафтопереробних заводах.

- У весняний період розпочинаються активні посівні роботи, тому попит на дизельне паливо зросте і підштовхуватиме ціни вгору.

- Спроби уникнути збільшення вартості палива можуть призвести до відновлення виробництва дизеля низької якості.

3. Кількість росіян-банкрутів зросла в 5 разів.

- У першому кварталі 2024 року кількість випадків позасудового банкрутства в росії збільшилася в 5 разів порівняно з тим же періодом минулого року, досягнувши 12,6 тис.

- Судові банкрутства також збільшилися, в січні–березні 2024 року їх кількість. що на 18% більше, ніж минулого року.

4. Алюміній, нікель та мідь, великим постачальником яких є росія, відтепер під забороною на двох світових біржах – Лондонській та Чиказькій.  

- Після введення Сполученими Штатами та Великобританією ввечері у п'ятницю санкцій проти алюмінію, нікелю та міді Лондонська біржа металів (LME) оголосила, що припиняє прийом на свої склади продукції, виготовленої з 13 квітня.

- За останні два роки росія заробила на експорті цих металів $40 млрд.

- "Метою нашої нової заборони на ключові російські метали, що вводиться у співпраці з нашими британськими партнерами, залишаються доходи, які росія може отримувати, щоб продовжувати свою безжальну війну в Україні", - заявила міністр фінансів США Джанет Йеллен.

- Росія виробляє 6% світового нікелю, 5% алюмінію та 4% міді.  

- Тепер нова російська продукція зможе надходити лише на склади однієї біржі – Шанхайської.

5. Росія і Китай торгують новою міддю під виглядом брухту, щоб уникнути податків і санкцій.

- Російська мідна компанія (RCC) і китайські фірми уникали податків і обходили вплив західних санкцій, торгуючи новою мідною катанкою, замаскованою під брухт.

- Мідна катанка була подрібнена у віддаленому регіоні Сіньцзян-Уйгур посередником, щоб її було важко відрізнити від брухту, що дозволило експортерам і імпортерам отримувати прибуток від різниці в тарифах, що застосовуються до брухту та нового металу.

- Імпорт мідної катанки в Китай обкладається податком у 4%, а імпорт російського брухту не оподатковується.

- Подрібнення щойно виготовленої мідної катанки є ефективним способом замаскувати новий матеріал, який виглядає зовсім не так, як брухт.

- Окрім фінансового стимулу уникнення податків, подрібнений метал важче ідентифікувати та відстежити, що полегшує продаж китайським виробникам.

- Теоретично немає жодних юридичних перешкод, які б заважали Китаю купувати метал у російських компаній, які перебувають під санкціями Заходу, але виробники все ще можуть побоюватися втрати експортного бізнесу через покупців, які прагнуть уникнути надання будь-яких коштів росії.

6. Сербія остаточно відмовилася купувати російські винищувачі.

- Раніше президент Сербії Александар Вучич розповідав, що через санкції дістати комплектуючі до МіГ-29 "майже неможливо".

- Натомість країна закупить 12 французьких винищувачів Rafale за 3 мільярди євро, угода вже готова на 90%.

- Строк експлуатації Сербією радянських МіГів спливає у 2030-х.

7. Компанія, що входить до групи «Ашан», продала активи в росії.

- Група Ceetrus, яка володіє та керує майже 300 торговими центрами в Європі, закрила угоду з продажу своїх активів у росії.

- Ceetrus входить до французької групи Auchan.

8. Керівництво ЄС розгляне питання розширення санкцій проти Ірану через атаку на Ізраїль у ніч на 14 квітня, повідомила голова ЄК Урсула фон дер Ляйєн.

- "Ми також розглянемо додаткові санкції проти Ірану щодо тісної координації з нашими партнерами. Зокрема, у зв'язку із програмами з виробництва безпілотників та ракет."

9. Американський сенатор закликає заборонити китайські електромобілі у США.

- Голова банківського комітету, сенатор-демократ Шеррод Браун у соціальних мережах виклав відеоролик із закликом "повністю заборонити китайські електромобілі в Америці.

- Китайські електромобілі становитимуть загрозу існуванню для американської автомобільної промисловості".

- Це найбільш різка і найгучніша заява щодо китайських електромобілів серед тих, які робили будь-які політики.

- Пропозиція прозвучала після того, як міністр фінансів США під час поїздки до Китаю заявив, що Америка не дозволить китайському імпорту знову наповнити ринок.

- Зараз в Америці офіційно не продається жоден китайський автомобіль, але це пов'язано з імпортними тарифами, а не прямою забороною на постачання.

- Американський закон про зниження інфляції не включає автомобілі, вироблені з використанням матеріалів з іноземних компаній. Китайські електромобілі можуть становити велику загрозу американській внутрішній виробничій економіці.

10. Нові санкції щодо металів ще більше штовхають росію в обійми Китаю.

- Санкції США та Великої Британії щодо російських металів зміцнять Китай як покупця Москви в останній інстанції для ключових товарів і посилять роль Шанхаю як місця для встановлення цін на матеріали, важливі для світової економіки.

- Заборона Лондонської біржі металів на щойно вироблені російські алюміній, мідь і нікель, ймовірно, призведе до зростання китайського імпорту.

- Це також залишає Шанхайську ф’ючерсну біржу єдиною великою товарною біржею у світі, яка приймає російські поставки трьох металів.

- Навіть без офіційних санкцій китайський імпорт російського алюмінію досяг рекордного рівня.

- Російський алюмінієвий гігант United Co. Rusal International PJSC отримав 23% свого доходу з Китаю минулого року порівняно з лише 8% у 2022 році.

- Rusal також придбав 30% акцій китайського глиноземного заводу, щоб закрити розрив у постачанні ключового інгредієнту на тлі зривів, спричинених війною в Україні.

- Нові санкції підштовхнуть до збільшення експорту російського металу в країни за межами юрисдикції США та Великої Британії, особливо в Китай.

11. США попередили Китай про наслідки через допомогу рф та його економічну політику.

- Міністр фінансів Сполучених Штатів Джанет Єллен заявила, що США попередили Китай про наслідки через допомогу росії з боку його банків та компаній у війні проти України, а також готові відповідати заходами на різке зростання дешевого експорту з КНР.

- Єллен наголосила, що під час її зустрічей з представниками влади КНР минулого тижня вона дала зрозуміти, що США не терпітимуть порушення американських санкцій китайськими банками чи фірмами, які допомагають рф у її війні проти України. "І що якщо це буде зроблено, то будуть наслідки", – попередила урядовиця.

12. Сума заморожених російських активів у Німеччині на сьогоднішній день становить близько €3,9 млрд, повідомили у німецькому Мінфіні.

- У цю суму включені активи фізичних і юридичних осіб, що потрапили в санкційні списки (їх кошти, корпоративні інвестиції та яхти), а також заморожені активи Центробанку росії.

- У січні обсяг заблокованих російських активів у Німеччині становив близько €4,1 млрд.

- Влада країни пояснила, що сума піддається коливанням на ринку, а також може змінюватися через виключення осіб із списку санкцій ЄС.

- Щодо подальшої долі заморожених у Німеччині російських активів, Берлін дотримується підходу, який би був «юридично життєздатним».

- "Нещодавно на рівні ЄС ми досягли суттєвого прогресу в галузі так званого непередбаченого прибутку (англ. Windfall Profit). Центральний депозитарій цінних паперів має право прибуток, одержуваний з допомогою активів ЦБ рф".

13. Активність на ринках капіталу Китаю впала до багаторічних мінімумів.

- Цього року китайські компанії залучили лише $6,4 млрд під час IPO, а також подальших розміщень акцій, що є найнижчим показником за всю історію ведення статистики.

- Обсяг залучених китайськими компаніями коштів на офшорних ринках, включаючи Гонконг, становив $1,6 млрд. Це мінімальна сума з 2003 року.

- Падіння активності на ринках капіталу свідчить про падаючу довіру інвесторів до другої за величиною економіки країни, яка має проблеми через падіння споживчої активності та масштабну кризу на ринку нерухомості.

Більше на https://t.me/UA_ONews