Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 15.05.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 15.05.2023

1. Витрати росії на оборону зросли на 282%.

- росія за січень і лютий 2023 року витратила на оборону $26 мільярдів (2 трлн руб), що на 282% більше, ніж за той же період рік тому.

- За перші два місяці 2022 року на "національну оборону" в росії витратили 525,4 млрд рублів бюджетних коштів.

- Згідно з даними Мінфіну росії, витрати на оборону у 2023 році в січні склали 1,18 трильйона рублів, а у лютому - 822,4 мільярди рублів.

- План видатків росії на 2023 рік передбачає 4,98 трильйона рублів видатків на оборону.

- Отже, у січні-лютому росія витратила трохи більше 40% запланованих річних асигнувань.

- Минулого року росія витратила на оборону 5,51 трильйона рублів, або 17,1% від загальних витрат, порівняно з 3,57 трильйона рублів, або 14,4%, у 2021 році.

- У січні-лютому 2023 року витрати на оборону становили 36,2% від загальних витрат бюджету, що майже вдвічі більше, ніж витрати на соціальну політику, і майже вчетверо більше, ніж витрати на "національну економіку".

- Витрати російського бюджету на фінансування армії, кинутої на війну з Україною, на початок травня перевищили 3 трлн руб.

2. До рф завозяться тисячі запчастин для літаків в обхід західних санкцій.

- Дані російської митниці свідчать, що минулого року, незважаючи на санкції, в росію було ввезено запчастини для літаків виробництва Boeing, Airbus та інших компаній на мільйони доларів, - New York Times.

- Після початку війни в Україні США та інші країни ввели санкції проти росії, обмеживши доступ москви до зброї, комп'ютерних чіпів, деталей для літаків та інших товарів, проте, незважаючи на санкції, минулого року в росію було успішно відправлено тисячі партій авіазапчастин.

- Запчастини для повітряних суден на десятки мільйонів доларів були відправлені російським авіакомпаніям, проти яких введено санкції - "Аерофлот", "Росія", "Перемога", "Уральські авіалінії", S7 та "ЮТейр".

- Ці поставки стали можливими завдяки тіньовим мережам, які почали діяти для обходу обмежень.

- Товари переправлялися через посередників, зокрема на Близькому Сході та Азії.  

- Зокрема, 2022 року на склади "Аерофлоту" потрапили десятки партій запчастин, маркованих як вироблені в США концерном Boeing.

- Вони пройшли через маловідомі торгові компанії, зони вільної торгівлі та промислові парки в ОАЕ та Китаї, а потім потрапили до росії.

3. Країни Євросоюзу обговорюють запровадження заборони на транзит через росію до третіх країн товарів з ЄС, повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

- Раніше Financial Times писала, що підсанкційні товари на суму більше одного мільярда доларів, відправлені 2022 року з країн Євросоюзу до Вірменії, Казахстану та Киргизстану, «зникли» під час транзиту через росію.

- За даними видання, це була схема з постачання товарів до рф в обхід санкцій під виглядом транзиту до третіх країн.

4. Проти Індії слід запровадити жорсткі заходи за перепродаж нею російської нафти до Європи у вигляді очищеного палива, зокрема дизельного.

- Про це в інтерв'ю Financial Times заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

- За його словами, доступ до дешевої російської нафти збільшив виробництво та прибуток індійських нафтопереробних заводів, що дозволило їм експортувати нафтопродукти до Європи на конкурентній основі та зайняти велику частку ринку.

- "Якщо дизельне паливо чи бензин надходять до Європи... з Індії і виробляються на російській нафті, це, безумовно, є обходом санкцій, і держави-члени повинні вживати заходів", - сказав Боррель.

5. Volkswagen продає російські активи за ціною до 125 мільйонів євро, - Financial Times.

- Російська влада схвалила продаж російських активів концерну Volkswagen місцевому автодилерському холдингу "Авілон" у рамках угоди за зниженою ціною, яка демонструє проблеми, з якими стикаються західні компанії при виході з росії.

- Минулого року рф запровадила низку жорстких критеріїв для західних компаній, які виходять з країни, включаючи продаж зі знижкою не менше 50 відсотків і "добровільне пожертвування" до російської військової скарбниці.

- Вартість продажу не перевищить 125 млн євро.

6. Обсяг транспортування казахської нафти системою магістральних нафтопроводів ПАТ «Транснефть» для подальшого постачання Німеччині у квітні порівняно з березнем збільшився на 30 тис. тонн, або на 150%, і склав 50 тис. тонн.

7. AmRest продав російський бізнес KFC.  

- Польський холдинг, який керує російськими ресторанами KFC, закрив угоду з продажу свого бізнесу в росії.

- Загалом у країні було близько тисячі ресторанів KFC та 50 піцерій Pizza Hut, більшість із них працювала за франшизою.

8. Кілька чеських банків почали без попередження закривати рахунки росіян і білорусів, які перебувають у Чехії за робочими чи студентськими візами.

- У Creditas та UniCredit Bank підтвердили, що вони анулюють рахунки російських та білоруських громадян.

- Крім того, про подібну практику повідомляють і клієнти ČSOB, однак у самому банку це не підтвердили.