Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 15.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 15.05.2024

1. Санкції можуть торкнутися контрактів російського «Ямал СПГ» майже на 12 млн тонн.

- Обговорювані ЄС обмеження на перевалку російського СПГ у європейських портах з реекспортом до третіх країн у негативному сценарії торкнуться 11,8 млн тонн контрактних зобов'язань заводу «Ямал СПГ» НОВАТЕКу.

- Якщо наприкінці червня захід буде вжито, завод може бути змушений оголосити форс-мажори за цими обсягами.

- Переважно постраждають покупці з Китаю та Індії, і ці партії, ймовірно, доведеться продавати на споті в Європі, що призведе до зростання імпорту російського СПГ на континент.

2. Потоки сирої нафти з росії впали до восьмитижневого мінімуму за тиждень до 12 травня, менша кількість суден залишила головні порти Приморськ і Усть-Луга на узбережжі Балтійського моря та з Мурманська на Арктиці.

- Середній показник за чотири тижні також впав, знизившись найбільше за 10 тижнів. Щотижневі поставки були приблизно на 270 000 барелів на день нижче цільового показника цього місяця, який є частиною ширших зусиль альянсу ОПЕК+ щодо обмеження поставок і підтримки цін.

- Середній показник за чотири тижні був приблизно на 10 000 барелів на день нижче цільового значення.

- Кремль також погодився суттєвіше скоротити видобуток нафти, скоротивши обсяги приблизно до 9,1 мільйона барелів на день з квітня.

- Відповідно до даних, опублікованих Організацією країн-експортерів нафти, минулого місяця видобуток скоротився приблизно на 150 000 барелів на день.

- Згідно з підрахунками, Москва все одно не досягла своєї мети, викачуючи приблизно на 319 000 барелів на день більше, ніж було домовлено.

3. Москва збільшила експорт дизеля.

- У 2023 році росія збільшила експорт дизельного палива на 8 відсотків, досягнувши позначки 1 млн бар на добу, випливає з даних Міненерго США.

- Бразилія стала одним із найбільших споживачів, приймаючи майже 15 відсотків всього дизеля з рф, тоді як Саудівська Аравія придбала майже 5 відсотків.

- Ці країни замінили традиційні ринки збуту, такі як Франція та Німеччина.

- Частка Туреччини як імпортера російського дизельного палива також зросла, залучаючи з собою країни Африки.

- У грошовому вираженні експорт нафтопродуктів та хімікатів зменшився майже на 15 відсотків за рік.

4. Російським авіакомпаніям стає все важче підтримувати льотну придатність наявних літаків через санкції та старіння парку.

- Перевізники потребують нових лайнерів, але згодні і на уживані, заявив старший віце-президент Utair.

- Самостійно авіакомпанії купити та завезти до країни жодні літаки не можуть.

- При цьому утилізація флоту вже перебуває на граничному рівні, а російських розробок доведеться чекати надто довго – щонайменше до 2026 року.

- Авіаперевізники з росії закликали владу звернути увагу на проблему та сприяти її вирішенню.

- Серед іншого, запропонували завозити до росії вживані літаки за прикладом Ірану, «поки що немає своїх».

5. Росіяни набрали рекордний обсяг мікропозик.

- 2023 виявився рекордним для російського ринку мікропозик.

- Сукупний обсяг виданих мікропозик досяг безпрецедентного рівня в 1 трильйон рублів.  

- Цей показник на 30% перевищив результати 2022 року. Зростання видачі мікропозик фіксується на російському фінансовому ринку вже другий рік поспіль.

- У 2022 році було зафіксовано 22% приріст порівняно з попереднім періодом.

- На тлі рекордного обсягу виданих мікропозик сумарний прибуток російських мікрофінансових організацій досяг історичного максимуму, склавши 57 млрд рублів.

6. Китайський імпорт російського алюмінію наразі зупинився через різке зростання світових цін.

- Китайські покупці тимчасово уникають російського алюмінію, оскільки комерційні реалії втручаються в поштовх до поглиблення двосторонніх торгових зв'язків Китаю та росії.

- Очікувалось, що санкції, накладені на російські недорогоцінні метали минулого місяця провідними біржами Великобританії та США, сприятимуть збільшенню продажів алюмінію до Китаю, найбільшого у світі споживача цього металу та стратегічного союзника Москви. Але стрибок міжнародних цін зробив імпорт занадто дорогим.

- Покупці неохоче платять, а продавці не бажають пропонувати великі знижки на поставки, тоді як попит в інших країнах Азії залишається відносно стабільним.

- Крім того, вузькі місця російської залізниці є потенційною перешкодою для збільшення поставок до Китаю.

- Китай став покупцем товарів Москви в останній інстанції, оскільки російські компанії стають все більш ізольованими від західних ринків після вторгнення в Україну.

- Це дозволило китайським імпортерам отримати знижки на основну сировину, часто сплачуючи в юанях, щоб обійти долар, валюту, в якій зазвичай проводяться розрахунки.

- Російським виробникам доведеться запропонувати більші знижки, щоб залучити китайських покупців.

7. Франція та Нідерланди домагаються санкцій ЄС проти фінансових установ, які допомагають російським військовим.

- Франція та Нідерланди вимагають від Європейського Союзу санкцій проти будь-яких фінансових установ у світі, які допомагають російським військовим оплачувати товари або технології для виробництва зброї.

- ЄС намагається запобігти обходу 13 пакетів санкцій, які вже були накладені на росію з моменту її вторгнення в Україну в лютому 2022 року.  

- Згідно з пропозицією, будь-кому в ЄС може бути заборонено вести бізнес з будь-якою фінансовою установою в світі, яку ЄС ідентифікує як таку, що прямо чи опосередковано допомагає російським військовим отримувати заборонені товари та технології подвійного призначення.

- Така заборона може стати потужним стимулом для фінансових установ на Близькому Сході, у Туреччині чи навіть у Китаї не брати участі в угодах щодо постачання товарів подвійного призначення до росії, які перебувають під санкціями ЄС, оскільки вони можуть втратити доступ до європейського бізнесу та фінансових ринків ЄС.

- Офіційні особи ЄС заявили, що Європейська комісія, швидше за все, координуватиме будь-які такі санкції проти фінансових установ із США, що зробить інструмент ще більш потужним.

8. Як Туреччина стала «піт-стопом» Путіна для продажу закамуфльованого палива в ЄС.

- Москва заробила 3 ​​мільярди євро через санкційну лазівку, яка дозволяє Туреччині перемаркувати російську нафту і відправляти її в ЄС.

- Згідно з дослідженнями аналітичних центрів Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA) і Центру вивчення демократії (CSD), російська нафта, схоже, масово надходить до ЄС через Туреччину.

- І це все законно. Ця схема можлива завдяки обхідному шляху в санкціях Брюсселя, який дозволяє продавати «змішане» паливо в ЄС, якщо воно позначене як неросійське.

- Це прибуткова лазівка, дослідження показують, що вона принесла Москві до 3 мільярдів євро тільки з трьох портів за 12 місяців після того, як ЄС заборонив російське паливо в лютому 2023 року.

- У період з лютого 2023 року по лютий 2024 року Туреччина збільшила закупівлі в росії на 105 відсотків порівняно з попередніми 12 місяцями.

- За той самий період експорт палива з Туреччини до ЄС зріс на 107 відсотків.

- Географічне розташування кількох турецьких портів у поєднанні з даними імпорту та експорту переконливо вказує на те, що значні обсяги російського палива просто перепакували у Туреччині та передали до ЄС.

9. Вашингтон планує передати Києву заморожені російські активи для відновлення України, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

- "Є ще один важливий крок, який нам потрібно зробити: змусити росію заплатити за відновлення та реконструкцію України. Те, що Путін зруйнував, за відновлення цього має зобов'язана заплатити росія. Цього потребує міжнародне право. І на це заслуговує український народ".

- За його словами, американський Конгрес видав повноваження на вилучення російських активів і США мають намір ними скористатися.

- Наприкінці квітня нижня палата Конгресу схвалила REPO Act, який дозволить адміністрації Джо Байдена конфіскувати заморожені США суверенні активи росії.

- Йдеться лише про невелику частину 300 млрд золотовалютних резервів ЦБ рф, що потрапили під санкції, — це близько $6 млрд, які Центробанк продовжував тримати в США перед початком вторгнення в Україну.

10. США попередили Raiffeisen, що доступ банку до доларової системи може бути обмежений через росію.

- Міністерство фінансів США письмово попередило банк, що його доступ до американської фінансової системи може бути обмежений через угоди в росії.

- Заступник міністра фінансів США Уоллі Адейемо 6 травня направив до Raiffeisen листа, в якому висловив стурбованість розширенням діяльності банку в росії, а також угодою на суму 1,5 мільярда доларів з російським олігархом, який потрапив під санкції, яку банк згодом скасував.

- Хоча від угоди, пов'язаної з Олегом Дерипаскою, Raiffeisen відмовився через кілька днів після отримання листа, джерело повідомило, що стурбованість Мінфіну США щодо бізнесу банку в росії зберігається.

- Це попередження – найсуворіше з тих, що були винесені найбільшому західному банку в росії, і воно стало результатом багатомісячного тиску з боку Вашингтона, який уже більше року вивчає діяльність австрійського кредитора в росії.

11. Президент США Джо Байден оголосив про підвищення тарифів на кілька груп китайських товарів.

- Обмеження стосуватимуться напівпровідників, батарей, панелей для сонячних батарей, критичних мінералів та деяких товарів медичного призначення.

- Загалом митом оподатковується імпорт із Китаю на $18 млрд.

- Тарифи на електромобілі збільшаться з 27,5 до 102,5%, на напівпровідники з 25 до 50%, на панелі для сонячних батарей з 25 до 50%, на літій-іонні батареї (для електромобілів) з 7,5 до 25%, на хірургічні рукавички із 7,5 до 25%.

- Очікується введення тарифів і щодо товарів, що раніше не оподатковуються: корабельні крани – 25%, медичні шприци – 50%, а також засоби індивідуального захисту типу масок – 50%.

- Тарифи в 25% торкнуться і деяких видів китайської сталі і алюмінію, які раніше обкладалися на 7,5% або зовсім не обкладалися.

- Під мито до 25% потраплять деякі критично важливі мінерали.

12. У разі набуття чинності законом про іноагентів у Грузії США будуть змушені «фундаментально переглянути» свої відносини з країною, заявила прес-секретар Білого дому Карін Жан-П'єр.

- У Держдепі раніше припустили, що Сполучені Штати можуть запровадити санкції проти Грузії через введення закону. Положення документа суперечать демократичним цінностям і не сприяють зближенню Грузії з ЄС, вважають у Білому домі.

- США можуть переглянути стратегічне партнерство з Тбілісі. Скандальний закон може призвести до блокування 390 млн доларів допомоги на оборонні, економічні та громадянські потреби від США.

- Парламент Грузії вчора схвалив законопроект, після чого у Тбілісі знову почалися протести. Президент Саломі Зурабішвілі неодноразово погрожувала накласти на законопроект вето.

13. ЄС може запровадити санкції проти Грузії та скасувати безвізовий режим через ухвалення грузинським парламентом закону про іноагентів, повідомила глава МЗС Естонії Маргус Цахкна.

Більше на https://t.me/UA_ONews