Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 15.07.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 15.07.2024

1. Росія розпочне виробництво ерзац-запчастин для літаків Boeing та Airbus.

- Це порушення міжнародних правил і може становити загрозу безпеці.

- Державна компанія з атомної енергії «Росатом» та флагманський перевізник «Аерофлот» спільно виготовлятимуть різні компоненти, від систем освітлення до протипожежного обладнання.  

- Деталі будуть сертифіковані російською авіаційною владою, але це не те саме, що відповідати стандартам виробників та міжнародних агентств з безпеки.

- «З санкціями або без них, російський літак з деталями власного виробництва, але не схваленими або не контрольованими Boeing або Airbus, не буде допущений до експлуатації в Європі», - сказав директор консалтингової компанії Aviation Advocacy.

- Два найбільші виробники літаків виключили свою причетність до нової російської ініціативи. Але незважаючи на відсутність співпраці з їхнього боку, Москва має намір продовжувати реалізацію плану самостійного виробництва запчастин.

- У червні «Росатом» виготовив 50 замків для багажних та вантажних відсіків всього парку літаків Airbus A320/321 «Аерофлоту», оснащених системою завантаження контейнерів.

- Російські авіакомпанії продовжують літати всередині країни та за такими напрямками, як Туреччина, країни Перської затоки та багато азіатських країн, що робить запасні частини місцевого виробництва потенційною проблемою.

2. Російські забудовники залишилися без проектів будинків через відключення від Autodesk.  

- Великі російські девелопери втратили доступ до проектної документації, яка зберігалася в хмарному сервісі американського розробника систем автоматизованого проектування Autodesk BIM 360.  

- Останнім часом Autodesk розпочала блокування тих компаній з росії, які продовжували користуватися її рішенням, роблячи закупівлі через треті країни або за допомогою VPN.  

- При цьому американський вендор ще 2022 року призупинив діяльність у країні через війну в Україні, а в березні 2024-го заборонив російським компаніям використовувати свої програмні продукти.  

- При відключенні російських користувачів від своєї системи Autodesk може видалити їх облікові записи або стерти всі дані, які зберігалися у хмарі.  

- Втрата доступу до системи BIM 360 дорівнює втрати всіх даних, що зберігаються на сервері.

3. Росія почала постачання вугілля в Катар і Мозамбік.  

- Однак вони навряд чи зможуть компенсувати загальне падіння експорту з росії.  

- У Катар за перший місяць поставок було експортовано 129 000 т вугілля, в Мозамбік — 29 000 т.  

- Також росія в першому півріччі цього року відновила поставки вугілля в Туніс та Танзанію.  

- Експорт в ці країни становив по 12 000 т. Востаннє поставки в Туніс були в жовтні 2022 р., в Танзанію - в грудні 2020 р., це також були невеликі експортні партії

4. Бразилія збільшила імпорт нафтопродуктів із росії у 1,7 разів.  

- Йдеться про червень, коли закупівлі вуглеводнів зросли до одного мільйона тонн.

- Загальна вартість постачання з урахуванням дизеля та моторного бензину збільшилася майже вдвічі — до 683,5 млн доларів порівняно з минулим роком.  

- Таким чином, росія зберегла статус головного експортера нафтопродуктів до Бразилії. У США, Індії, Оману та Іспанії обсяг поставок був меншим.

5. ЄС продовжив санкції проти Ірану.

- Рада Європейського Союзу домовилась продовжити санкційний механізм проти Ірану у зв’язку з підтримкою ним російської агресії проти України та збройних угруповань на Близькому Сході. Про це йдеться в заяві Ради ЄС.  

- Механізм санкцій Євросоюзу проти Ірану після продовження буде діяти до 27 липня 2025 року. Його планують переглянути через рік.  

- Наразі механізм поширюється на 12 фізичних та дев'ятьох юридичних осіб, зокрема міністра оборони Ірану Мохаммада-Рези Гараї Аштіані.  

- Їхні активи в ЄС заморожені, їм заборонений в’їзд на територію Євросоюзу, а особам у Євросоюзі заборонено надавати їм фінансову чи будь-яку іншу підтримку.

6. Міністри закордонних справ країн-членів ЄС мають намір дати відсіч Угорщині, організувавши власну зустріч у серпні замість того, щоб поїхати до Будапешта на захід прем'єр-міністра Віктора Орбана.  

- Угорщина, яка на ротаційній основі головує в Раді ЄС, планує провести саміт міністрів закордонних справ у Будапешті 28-29 серпня.

- Але після того, як Орбан перешкоджав наданню допомоги Україні і здійснив так звані "мирні візити" до путіна і Сі Цзіньпіна, які він не узгодив з 26 іншими лідерами країн ЄС, багато міністрів закордонних справ шукають спосіб уникнути ролі реквізиту в тому, що, на їхню думку, може стати черговим пропагандистським шоу Орбана.  

- Серед них Жозеп Боррель. Глава зовнішньополітичного відомства ЄС скличе міністрів на "офіційну" раду міністрів закордонних справ одночасно з самітом Орбана.  

- Цей план вже неофіційно обговорювався з кількома країнами ЄС, зокрема з Францією та Німеччиною. У середу команда Борреля представить план 27 постійним представникам ЄС.

7. Купівля ЗПГ європейськими країнами зі США впали у травні.

- Експорт зрідженого природного газу зі США до Євросоюзу скоротився у травні поточного року на 40 відсотків порівняно з минулим роком, досягнувши мінімального значення за останні два роки.  

- Обсяг експорту американського ЗПГ до ЄС у травні цього року становив $860 млн, що на 5,5 відсотків менше, ніж у квітні. Це найнижчий показник з листопада 2021 року, коли обсяг поставок був понад $690 млн.  

- Вперше з того часу, щомісячний обсяг експорту знизився нижче за $1 млрд у квітні 2024 року і впав ще далі в травні.

- Сумарний обсяг експорту ЗПГ зі Сполучених штатів до Європи за п'ять місяців поточного року становив $5,6 млрд, що на 1,4 рази менше, ніж роком раніше. У 2023 році експорт становив понад $17 млрд.

- Падіння експорту зі Штатів до ЄС пов'язують із повільним відновленням промисловості ЄС та невисоким споживанням газу.

8. Компанія Yandex NV, зареєстрована в Нідерландах, завершила угоду з продажу свого російського бізнесу, на який припадала більша частина її виручки, йдеться у заяві компанії.  

- Після схвалення акціонерів компанія буде перейменована на Nebius Group і зосередиться на розвитку власних проектів.

- Голландська компанія займеться розробкою технологій для самокерованих автомобілів, хмарних сховищ, маркування даних та ed-tech проектів.

- Розмір інвестицій залежатиме від того, скільки грошей принесе продаж російського підрозділу.

Більше на https://t.me/Omelyan_News