Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 15.09.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 15.09.2024

1. Компанія Google запровадила санкції проти російських інтернет-видань.  

- У ніч з 12 на 13 вересня сотні російський сайтів на різну тематику втратили близько 20-45% свого трафіку, який отримували через сервіси Google News та Google Discovery.  

- російські сайти виявилися недоступними для жителів країн СНД та Балтії.  

- Сама компанія Google не анонсувала ці обмеження для російських видань, так само як і не повідомляла про їхнє введення.  

- У листопаді 2023 року Google заблокував російську «Комсомольську правду» та «Царгород» у новинному та рекомендаційному сервісах.

2. Американський Сitibank згортає роботу у росії.  

- З 15 листопада російська "дочка" банку закриє останнє діюче відділення, що працювало з роздрібними клієнтами.  

- Клієнтам "Сітібанку" рекомендується "розглянути інші варіанти розміщення коштів та завершити всі свої операції", попереджає кредитна організація.  

- З 20 вересня перестануть працювати всі дебетові картки «Сітібанку», з 25 вересня — зупиняться операції з Системи швидких платежів ЦБ, а також перекази, отримання готівки на терміналі та покупки за QR-кодом.  

- Citigroup запланувала продати свій роздрібний бізнес у росії ще на початку 2021 року, а після вторгнення до України вирішила де-факто його закрити.  

- Кредитний портфель банку з початку 2022 року скоротився на 98%, до 2,4 млрд. рублів.  Зі 154 млрд рублів вкладів фізосіб залишився 1 млрд, а кошти на бізнес-рахунках зменшилися більш ніж у 90 разів - з 346 до 3,8 млрд рублів.

3. Міністри закордонних справ G7 засудили експорт балістичних ракет Іраном до росії.  

- Міністри закордонних справ країн G7 у суботу «найрішучішим чином» засудили експорт Іраном і закупівлю росією іранських балістичних ракет.  

- Іран надав росії велику кількість потужних балістичних ракет класу «земля-земля», поглиблюючи військову співпрацю між двома країнами, які перебувають під санкціями США.  

- «Іран має негайно припинити будь-яку підтримку незаконної та невиправданої війни росії проти України та припинити такі передачі балістичних ракет, БПЛА (безпілотників) та пов’язаних із ними технологій, які становлять пряму загрозу українському народу, а також європейській та міжнародній безпеці в цілому», - йдеться в заяві міністрів G7.  

- «Ми залишаємося непохитними у своєму зобов’язанні притягнути Іран до відповідальності за його неприйнятну підтримку незаконної війни росії в Україні, яка ще більше підриває глобальну безпеку. Відповідно до наших попередніх заяв з цього приводу, ми вже реагуємо новими та значними заходами».  

- Заяву підписали глави МЗС Великої Британії, Канади, Франції, Німеччини, Італії, США, Японії,а також високий представник ЄС Жозеп Боррель.

4. США і Британія занепокоєні, що росія розкриває Ірану ядерні таємниці.  

- США та Велика Британія все більше стурбовані тим, що росія ділиться з Іраном секретною інформацією та технологіями, які могли б наблизити його до можливості створення ядерної зброї, в обмін на те, що Тегеран надає москві балістичні ракети для її війни в Україні.  

- Останнім часом кремль посилив співпрацю з Іраном через його амбіції отримати атомну зброю в останні місяці.  

- Цей розвиток подій обговорювався офіційними особами США та Великої Британії у Вашингтоні цього, коли британський прем’єр-міністр Кір Стармер зустрівся з президентом Джо Байденом у Білому домі для стратегічної зустрічі з питань зовнішньої політики. Вони описали це як тривогу та ескалацію військових зв'язків росії та Ірану.  

- Байден чітко дав зрозуміти, що США готові використовувати всі елементи національної влади, щоб запобігти будь-якій ядерній ескалації з боку Ірану.  

- Держсекретар США Ентоні Блінкен під час нещодавнього візиту до Лондона припустив, що росія обмінюється ядерними технологіями з Тегераном, заявивши, що Москва отримала партію іранських балістичних ракет Fath-360.  

- «Зі свого боку, росія ділиться технологіями, яких прагне Іран — це вулиця з двостороннім рухом — включно з ядерними питаннями, а також деякою космічною інформацією», — сказав Блінкен.

5. Фінляндія та Естонія опинилися у сильній залежності від поставок нікелю з росії.  

- За підсумками першого півріччя 2024 року з'ясувалося, що Фінляндія та Естонія більшою мірою залежать від постачання нікелю з росії.  

- Зазначається, що частка імпорту в них припадає по 88,4 (335,7 мільйона доларів) та 44,1 відсотка (1,5 мільйона доларів) відповідно.  

- У переліку країн, що імпортують російський нікель, також є Чехія (7,7 відсотка), Німеччина (7,4 відсотка), Болгарія (5,7 відсотка), а також Словенія, Польща, Нідерланди, Латвія та Іспанія з нижчими відсотками.

6. Коломойського позбавили громадянства Кіпру.  

- Влада Кіпру нещодавно позбавила громадянства вісім осіб, серед яких є український олігарх Ігор Коломойський.

- Рішення було ухвалене через сумнівний імідж бізнесмена та репутаційні ризики для острівної держави.  

- Коломойський втратив громадянство Кіпру після того, як місцева влада підтвердила, що воно було отримано "шляхом шахрайства, неправдивих заяв і приховування істотних фактів".  

- Відповідне рішення, яке є частиною загальної політики Кіпру щодо контролю над інвестиційними паспортами, було ухвалене 4 вересня.  

- У рішенні кіпрської влади вказано, що Коломойський "був і є особою сумнівного характеру, тоді як його натуралізація створювала і створює величезний ризик поганої репутації для Республіки Кіпр".

Більше на https://t.me/Omelyan_News