Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 16.01.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 16.01.2023

1. $1 млрд - мінімальні щоденні втрати росії від війни проти України.

- На думку експертів, сукупний збиток для росії від війни, включаючи смертність та поранення, становить близько $1 млрд на день і для відновлення економічних показників потрібно як мінімум два роки.

- росію чекають попереду серйозні труднощі, тому що вийти зі стагнації і налагодити стійке соціально-економічне зростання вкрай важко, оскільки стагнація набагато гірша за кризу.

- Стагнація не містить механізму переходу до соціально-економічного зростання, а тягне економіку до рецесії, викликаючи негативні тренди.

- У росії таким найважливішим трендом є відтік капіталу.

- Цей відтік капіталу за останні роки становитиме понад $1 трлн, зокрема у 2022 році Центральний банк росії прогнозує збільшення відтоку капіталу до найвищого рівня — $226 млрд.

2. росія може підвищити податки через витрати на війну проти України і ціни на нафту.

- рф стає надто залежною від доходів від нафти, щоб підтримувати свій бюджет на тлі нарощування військових витрат на ведення війни проти України.

- Експерти вважають, що це може змусити кремль підвищити податки, якщо ціни на нафту не виправдають очікувань у 2023 році.

- Ціна на нафту марки Urals, що є основним експортним товаром рф, впала більш ніж на 20% з початку грудня минулого року, коли західні країни ввели цінову стелю в 60 доларів на експорт російської нафти, щоб обмежити можливості москви фінансувати свою війну проти України.

- У поточному році це може виявитися проблематичним для росії, враховуючи, що федеральний бюджет на 2023-й заснований на прогнозованій ціні на нафту марки Urals трохи більш як 70 доларів за барель, а зараз ціни торгуються ближче до 50 доларів.

3. Доходи рф від експорту викопного палива минулого місяця впали на 17%, до найнижчого рівня з початку війни.

- €120 млн на день – витрати рф, починаючи з 5 лютого, коли набуде чинності заборона на експорт російської рафінованої нафти та буде введено цінове обмеження на нафтові продукти

- За подальшого тиску на рф шляхом зниження верхньої межі цін на російську сиру нафту до $25–35 за барель доходи рф від експорту нафти скоротяться ще на €100 млн на день.

4. Газ в Європі впав нижче $650.

- Біржова вартість газу в Європі продовжує знижуватись і вже опустилась до рівня грудня 2021 року.

5. Середня ціна на російську нафту марки Urals з 15 грудня 2022 по 14 січня 2023 склала $46,82 за барель, або $341,8 за тонну, повідомив російський Мінфін.

6. Як західні товари потрапляють до росії.

- В умовах західних санкцій, які забороняють імпорт багатьох товарів, більша частина того, чого потребує росія, тепер доставляється повільним, перевантаженим маршрутом вантажівок через Кавказькі гори з Грузії.  

- Вантажівки чекають днями зі своїм вантажем — автомобільними деталями, промисловими матеріалами, хімікатами, навіть папером для чайних пакетиків — щоб перетнути кордон під час подорожі, яка зазвичай починається в Туреччині та закінчується в російських містах, де західні товари мають великий попит.  

- Придбання товарів через Грузію та сусідні країни, такі як Вірменія та Азербайджан, допомогло росії пережити економічну бурю, спричинену її вторгненням в Україну.

- Хоча деякі товари є дефіцитними, а багато західних компаній припинили свою діяльність, уряд каже, що минулого року російська економіка скоротилася лише приблизно на 3%.

7. Канібалізацію іноземних літаків у рф узаконено. Але таємно.

- Російські авіакомпанії та підприємства отримали право займатися канібалізацією літаків — знімати справні запчастини з одних лайнерів для встановлення на інші.

- Сама постанова уряду № 353 була прихована від публікації, щоб вона не викликала суспільного резонансу.

- Також постанова дозволяє встановлювати на закордонні літаки в рф (Boeing, Airbus, Embraer) неоригінальні іноземні компоненти, які не передбачені експлуатаційною документацією розробників.

8. У рф практично перестали ремонтувати авто за полісами обов'язкового страхування автоцивільної відповідальності через дефіцит деталей.

- Сервіси не можуть у повному обсязі виконати вимоги щодо якості ремонту, а виплат не вистачає для повноцінного відновлення машини.

- При цьому Центробанк не підтримав пропозицію дозволити використовувати вживані запчастини або збільшити термін ремонту.

9. росіяни виявилися найбільшими покупцями нерухомості у Дубаї.

- У 2022 році в Дубаї було зареєстровано 86 000 угод із продажу житла росіянам.

- Минулий рекорд був зафіксований у 2009 році – 80 000 угод.

- На дубайську нерухомість у 2022 році росіяни витратили 208 млрд. дирхамів ($56,6 млрд.).

- Це майже на 80% більше, ніж 2021 року.  

- Минулого року в Дубаї було продано рекордні 219 елітних резиденцій вартістю не менше $10 млн.

- Це більш ніж удвічі перевищує кількість подібних угод у 2021 році.

10. Росіяни, які втікають від війни, встановили рекорд з отриманих посвідок на проживання у Туреччині.

- Найбільше посвідок на проживання у Туреччині минулого року отримали росіяни: 153 000, з яких 132 000 — короткі туристичні посвідки (до 2 років).  

- Після росіян у списку лідерів йдуть громадяни Іраку (131 000) та сирійці (близько 100 000).

- Українцям видано 47 000 посвідок на проживання — влада Туреччини дозволила громадянам України залишатися в країні до кінця військових дій без віз та посвідки на проживання.

11. США зроблять газ для Європи дешевим.

- США готові забезпечити постачання природного газу до Європи за ціною $12/Mmbtu (близько $380 за тис. куб.м), але для цього потрібно укласти довгострокові контракти.

- Знижка до ринкових котирувань газу в ЄС буде суттєвою, майже 50 %: у понеділок ф'ючерси на газ нідерландського хаба TTF на лондонській біржі ICE торгуються по 60,3 євро за мВт·год, або $683,5 за тисячу кубометрів.

- Експорт американського ЗПГ до Європи збільшився на 137% за січень–листопад 2022 року.

- Частка зрідженого газу на європейському ринку перевищила 50%, в той час як частка «Газпрому» зменшилася до рівня нижче 10%.

- У США зараз скраплений газ коштує приблизно $270 за тис. куб. Американські компанії хочуть забезпечити постійний та стабільний дохід та виробництво, тому й налаштовані на багаторічні контракти.

12. Індія у грудні купила рекордну кількість російської нафти.

- Індія минулого місяця купила рекордну кількість російської нафти, причому країна імпортувала в 33 рази більше, ніж роком раніше – Bloomberg.

- Індія - третій найбільший в світі імпортер нафти, країна купувала у росії в середньому 1,2 мільйона барелів на день в грудні - це на 29% більше, ніж у листопаді.

- Зараз росія є найбільшим джерелом нафти для Індії після того, як кілька місяців тому вона обігнала Ірак і Саудівську Аравію.  

- Крім Urals, Індія в останні місяці збільшила імпорт інших російських сортів нафти, таких як Arco, Sakhalin and Varandey.

13. У 2022 році виторг рф від експорту добрив зріс на 70% через стрибок цін.

- Попри західні санкції та зниження обсягів продажів, у 2022 році дохід рф від експорту добрив зріс на 70% - до $16,7 млрд.

- Відповідно до даних ООН, за 2022 рік російський експорт добрив зріс на 70% – до $16,7 млрд проти показника 2021 року.

- У загальному обсязі продажі за кордон впали на 10% у порівнянні з тим же періодом 2021 року.

- З метою підтримки продовольчої безпеки, особливо для бідніших країн, експорт продовольства та добрив з росії звільнили від західних санкцій.

- Тож нині рф нарощує експорт, зокрема до Індії, Туреччини та В’єтнаму.

14. Мексика почала відмовляти у в'їзді росіянам через масову нелегальну міграцію до США.

- Влада Мексики перестала пропускати в країну росіян, через зростання потоку мігрантів, які використовують Мексику як транзитну зону для подальшого в'їзду до США.

- Війна в Україні та масова мобілізація викликали хвилю нелегальної імміграції росіян до США.

- За 2022 фінансовий рік (з 1 жовтня по 30 вересня) на південному кордоні Штатів було затримано 21 763 громадян росії.  

- Це у 47 разів більше, ніж два роки тому.

- За один жовтень система роботи з нелегальними мігрантами взяла в обіг майже 4000 росіян проти 467 людей за 2020 рік.

15. Зеленський підписав указ про введення персональних санкцій проти 198 російських пропагандистів і учасників ток-шоу на російських каналах, а також інших діячів медіасфери рф.

- До списку, серед інших, потрапили російський блогер, перекладач і публіцист Дмитро Пучков (Goblin), політик Сергій Станкевич, генеральний продюсер російського пропагандистського телеканалу "Звезда" Борис Яновський, телеведуча Яна Рудковська, актор і телеведучий Борис Корчевников, російський музичний критик і журналіст Сергій Сосєдов, соціолог Євген Копатько, політологи Ростислав Іщенко, Родіон Мірошник, публіцист і пропагандист Володимир Корнілов, спортивний журналіст Дмитро Губернієв, режисер Андрій Кончаловський та інші пропагандисти центральних російських телеканалів, а також т. зв. російські "воєнкори".

- До списку також потрапила колишня українська телеведуча, яка нині знімає пропагандистські ролики для російського телебачення на тимчасово окупованих територіях України, Діана Панченко.