Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 16.07.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 16.07.2024

1. Російські металурги зіткнулися з різким падінням експорту.

- У першому півріччі вивезення металів на експорт залізницею скоротилося на 14%.

- Порівняно з січнем-червнем минулого року металурги втратили понад 2 млн. тонн експорту, загальний обсяг якого зменшився до 13,1 млн. тонн.

- Найбільших втрат зазнали підприємства Трубної металургійної компанії — найбільшого в росії виробника сталевих труб.

- Експорт Першоуральського новотрубного заводу впав на 21%, а Челябінського трубопрокатного заводу (ЧТПЗ) та Волзького трубного заводу (ВТЗ) — більш як удвічі (на 57% та 58% відповідно).

- "Сєвєрсталь" мільярдера Олексія Мордашова зафіксувала обвал експорту на 24%, "Мечел" - 23%, а заводи Evraz - 7-20%.

2. Велика Британія та країни ЄС посилять перевірки російського нафтового флоту.

- Постачальники російської нафти фактично перестали дотримуватися цінової стелі, встановленої західними країнами для обмеження припливу нафтодоларів.

- Морську торгівлю нафтою тепер у переважній більшості здійснюють танкери тіньового флоту — здебільшого старі судна, технічний стан яких викликає багато питань, які зареєстровані на нікому не відомі компанії і не надають інформації про страховиків.

- Тому морські країни Старого Світу мають намір розпочати новий етап боротьби з нафтовими доходами російської скарбниці.  

- Велика Британія разом з групою європейських країн має намір цього тижня схвалити план переслідування танкерів тіньового флоту, які перевозять російську нафту в обхід санкцій.

- Учасники мають намір збирати інформацію про ці судна та ділитися нею один з одним, щоб «координувати наші дії у відповідь на ризики, що надаються цими кораблями та організаторами [торгівлі], а також працювати з приватним сектором та іншими учасниками морських перевезень з метою усунення цієї загрози» , йдеться у проекті заяви.

- Прийняти його планується на полях форуму Європейської політичної спільноти, який у четвер проведе новий прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер.  

- Буде утворено спеціальну групу з чиновників та експертів різних країн, яка терміново «почне вживати конкретних заходів». Країни намагаються ще більше ускладнити для росії отримання прибутку від її нафтових ресурсів.

3. Влада Латвії з 16 липня перестане пропускати в країну автомобілі, зареєстровані в Білорусі.

- Автомобілям із білоруськими номерами буде заборонено в'їзд як через білорусько-латвійський кордон, так і через прикордонні переходи між Латвією та росією.

- Винятки становитимуть лише транспортні засоби дипломатичних та консульських представництв.

4. Орбан запропонував ЄС відновити дипломатичні відносини з росією.

- Євросоюзу необхідно відновити дипломатичні відносини з росією та налагодити політичну взаємодію з країнами Глобального Півдня, чия повага до Європи «була втрачена через позицію щодо війни в Україні», заявив у листі президенту Євроради Шарлю Мішелю прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

- Орбан також запропонував розпочати діалог з Китаєм щодо мирної конференції та попередив, що інтенсивність військового конфлікту в Україні найближчим часом «радикально загостриться».  

- На думку Орбана, чинний президент США не змінить свою «провоєнну політику» стосовно російсько-українського конфлікту, але Дональд Трамп відразу ж після можливої ​​перемоги на виборах «буде готовий виступити посередником мирного врегулювання».  

- Трамп має «докладні і ґрунтовні плани з цього приводу», запевнив угорський прем'єр.

- Орбан написав листа президенту Євроради після візитів в Україну, росію та Китай, а також зустрічі з Трампом у США.

5. Євродепутати закликають позбавити Угорщину права голосу в ЄС на тлі «миротворчих місій» Орбана.

- Депутати Європарламенту вимагали позбавити Угорщину права голосу в ЄС після поїздок її прем'єр-міністра до росії та Китаю.  

- У листі 63 депутати Європарламенту звернулися до президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, президента Європейської ради Шарля Мішеля та голови Європейського парламенту Роберти Мецоли, заявивши, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан «вже завдав значної шкоди, використовуючи та зловживаючи роллю Голова Ради».  

- 1 липня Угорщина прийняла головування в Раді ЄС від Бельгії. Відтоді Орбан розпочав самопроголошені «мирні місії» до Києва , Москви, Пекіна та Вашингтона та стверджував, що без дозволу представляє ЄС.

- Орбан «здійснив кілька дипломатичних візитів, зокрема, щоб відвідати Путіна в росії та Сі Цзіньпіна в Китаї, під час яких він навмисно спотворив свої повноваження», — написали законодавці та закликали парламент відреагувати відповідно.  

- «Це вимагає реальних дій, таких як призупинення права голосу Угорщини в Раді, оскільки практика показала, що прості словесні засудження цієї ситуації не мають ефекту», – додали євродепутати.

6. Греція продовжує військово-морські навчання, які стримують перевезення російської нафти.

- Греція знову розширює військово-морські навчання, які значною мірою стримували перевезення російської нафти поблизу її узбережжя та змушували їх переміщувати в інші центри по всьому світу.  

- Діяльність у затоці Лаконія, яка мала завершитися в понеділок, триватиме ще два місяці — це найдовший термін на сьогоднішній день, згідно з повідомленням Гідрографічної служби ВМС Греції.  

- Уряд раніше заявляв, що навчання були розроблені, щоб зупинити ризиковану перевалку російських барелів на борту застарілих суден, які, на думку світової служби судноплавства, можуть становити загрозу безпеці на морі .

- Морські дії були введені в травні, а потім кілька разів продовжувалися

7. Індія прагне збільшити експорт до росії після поїздки Моді.

- Індія шукає способи збільшити свій експорт до росії, зокрема шляхом заохочення торгівлі рупія-рубль і підштовхування Москви до зняття нетарифних бар’єрів.  

- Старі партнери Індія та росія активізували торгівлю після того, як росія вторглася в Україну на початку 2022 року, але зростання було переважно одностороннім, переважно через те, що Індія купувала російську нафту, якої уникали традиційні клієнти в Європі.  

- Стрімке зростання російського експорту до Індії склало 61,43 мільярда доларів із 65,7 мільярда доларів торгівлі між двома країнами в минулому фінансовому році, який закінчився в березні.  

- У той час як товарообіг між двома країнами зріс на третину порівняно з роком раніше, індійський експорт фармацевтичних препаратів, обладнання та інших товарів до росії майже не змінився.

- Уряд Індії звернувся до росії з проханням розглянути можливість зміни деяких нетарифних бар'єрів на експорт індійських морських харчових продуктів.  

- Нью-Делі також заохочує торгівлю рупія-рубль, яка не досягла успіху.  

- Нью-Делі та Москва намагалися врегулювати більший обсяг торгівлі в рублях і рупіях після того, як війна призвела до санкцій проти російських компаній. Але такі розрахунки не набули популярності, тому що індійська валюта не є однією з найбільш оборотних у світі, і росія не хоче її накопичувати.

- Росія та Індія також окреслили дев'ять ключових сфер для більш тісної співпраці, починаючи від ядерної енергетики і закінчуючи медициною, і заявили, що мають намір збільшити двосторонню торгівлю до 100 мільярдів доларів до 2030 року.

- Вашингтон розкритикував Нью-Делі за підтримку тісних зв'язків з Москвою. Представник Державного департаменту США сказав: «ми чітко висловили напряму Індії нашу стурбованість щодо її відносин з росією».

8. Пов'язана з Німеччиною логістична фірма допомагала російським виробникам, які потрапили під санкції.

- До війни московський офіс Hellmann допомагав російським промисловим підприємствам постачати до росії інструменти, запчастини та обладнання із Заходу, але після лютого 2022 року санкції наклали серйозні обмеження на такі постачання.  

- Незабаром після лютого 2022 року компанія-вантажовідправник Hellmann Worldwide Logistics повідомила співробітників свого московського підприємства, що йде з росії. Деякі люди, які працювали у німецькій компанії, побачили у цьому можливість.  

- Зареєстрована в росії фірма під назвою Heinrich Tapp Rus (HT Rus), серед власників якої на той час було як мінімум два колишні співробітники Hellmann, взяла на себе відносини з багатьма старими клієнтами Hellmann.

- HT Rus надавала послуги російським клієнтам, які потрапили під санкції за підтримку військової машини Кремля. Фірма, виручка якої торік становила близько $17,5 млн, працювала з такими російськими клієнтами, як Aurus, дочірні підприємства КАМАЗу та Тюменський акумуляторний завод.

- Уряд США ввів санкції проти виробника вантажівок у червні 2022 року, того ж місяця КАМАЗ було додано до чорного списку ЄС.

- Ще один клієнт HT Rus, АТ "Протон", виробник оптико-електронного обладнання, потрапив під американські санкції у травні 2023 року.

- HT Rus надала "Тюменському акумуляторному заводу" послуги на 312 000 доларів, з яких близько 70 000 доларів було заплачено після введення американських санкцій у грудні 2023 року.

- HT Rus належить зареєстрованій у Німеччині фірмі, акціонером якої є німецький бізнесмен, а директором до минулого місяця був ще один німець, свідчать корпоративні записи.

Більше на https://t.me/Omelyan_News