Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 17.07.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 17.07.2024

1. Видобуток газу на найбільшому СПГ-проекті росії впав вчетверо після введення американських санкцій.

- Найбільший у росії проект з виробництва зрідженого природного газу - "Арктик СПГ - 2" "Новатека" - опинився на межі краху.

- Через американські санкції, які позбавили проект покупців, інвесторів та обладнання, «Новатек» був змушений розпочати різке скорочення видобутку газу для «Арктик СПГ — 2» на Гиданському півострові.

- У травні видобуток на проекті склав лише 55 млн кубометрів газу і скоротився вчетверо порівняно з квітнем (215 млн кубів). У грудні «Новатек» видобував 425 млн кубометрів на місяць для «Арктік СПГ — 2» і з них змушений був зупинити майже 90% видобутку.  

- Завод, який коштував $25 млрд, який «Новатек» будував майже 10 років, мав у першому кварталі розпочати відвантаження перших партій СПГ.

- Але американські санкції, під які завод потрапив у листопаді минулого року, зірвали плани: іноземні акціонери заморозили свою участь, а південнокорейська верф відмовилася постачати танкери-газовози льодового класу. З понад запланованих 20 танкерів «Новатек» отримав лише три — всі російського виробництва з верфі «Зірка».

- У квітні "Арктик СПГ-2" зупинив виробництво зрідженого газу. А з травня звернув видобуток до мінімуму за 6 місяців.

2. Російський АвтоВАЗ скоро стане майже китайським.

- Концерн АвтоВАЗ розпочав переговори з китайським виробником Haval про постачання двигунів. Мова про турбомотор GW4B15A об'ємом 1,5 літра потужністю 143 кінських сили.

- При пошуку партнера для співпраці вибір АвтоВАЗу впав на Haval, оскільки компанія має виробництво повного циклу в Тулі і «не надто боїться можливих санкцій».

- Складання зазначеного двигуна практично локалізовано, китайці використовують його в моделі Jolion. Першою моделлю, яка отримає двигун від Haval, може стати кросовер на базі Lada Vesta.

- В даний час цей проект, відомий під кодовою назвою HGH, проходить етап індустріалізації. Усі деталі мають бути остаточно затверджені у вересні.

3. РФ використовує схожі танкери для таємної перевалки нафти, щоб ускладнити відстеження.

- Супертанкер Oxis отримав близько мільйона барелів російської флагманської нафти Urals з іншого судна. Це судно було одним із двох, що належать та експлуатуються російською державною танкерною компанією Совкомфлот.

- Остаточно визначити, яке саме судно передало нафту, складно, оскільки два танкери мають однакові розміри і практично не відрізняються один від одного зверху.

- Ці маневри показують, як росія може обходити санкції, і наскільки складно буде постійно контролювати потік російської нафти, якщо вона все частіше використовуватиме приховані перевантаження.

- Однак той факт, що російські нафтоперевізники змушені йти на такі крайнощі, свідчить про те, що покупці не готові відкрито порушувати американські санкції, приймаючи російські вантажі, доставлені на санкціонованих танкерах.

- Це призведе до збільшення вартості перевезення барелів на цих суднах.

4. Російська нафта "Лукойлу" через українські санкції більше не потраплятиме в Угорщину.

- "Лукойл" припинив транспортування нафти в Угорщину з кінця червня 2024 року після того, як РНБО розширила проти нього санкції.

- Посилення українських санкцій проти російського "Лукойлу" в кінці червня 2024 року заблокувало транзит його нафти в Угорщину.

- Повідомляється, що "Лукойл" перебував під санкціями в Україні з 2018 року, але вони були обмеженими – стосувалися тільки виведення капіталів, обмеження торговельних операцій та заборони участі в приватизації чи оренді державного майна.

- У червні 2024 року РНБО суттєво їх розширила, додавши, зокрема, заборону на транзит.

- Зазначається, що для угорської компанії "Mol" російські постачання забезпечують дві третини усієї сирої нафти, але не виключено, що вона зможе повністю замінити їх з 2025 року

5. Глава Євроради Шарль Мішель відкинув мирні пропозиції прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

- У відповідь на лист Орбана Шарль Мішель, голова Європейської ради національних лідерів ЄС, сказав прем’єр-міністру Угорщини, що він не має мандату ЄС на переговори щодо війни.  

- «Ротаційне головування Ради не має жодної ролі в представленні Союзу на міжнародній арені та не отримало мандату Європейської Ради на участь від імені Союзу», — сказав Мішель Орбану в листі.  

- Мішель, колишній прем’єр-міністр Бельгії, також відкинув твердження Орбана про те, що ЄС проводив «провоєнну» політику в Україні.  

- «Це зовсім навпаки», — написав Мішель. «Росія є агресором, а Україна є жертвою, яка здійснює своє законне право на самооборону».

- У своїй відповіді Мішель сказав, що «жодна дискусія про Україну не може відбуватися без України», і зазначив, що ЄС «послідовно прагнув створити широку міжнародну підтримку всеосяжного, справедливого та тривалого миру».

6. Країни Євросоюзу (ЄС) у червні 2024 року знизили споживання газу на 3,4% у річному вираженні на тлі заходів щодо скорочення попиту на газ та вироблення електроенергії за рахунок інших джерел.

- При цьому трубопровідний імпорт газу в ЄС минулого місяця впав на 4%, а загалом у першій половині поточного року його постачання з росії до Європи зросло на 24%, про це йдеться у звіті Форуму країн – експортерів газу (ФСЕГ).

7. Американська техніка Caterpillar потрапляє в росію попри санкції.

- Техніка американської компанії Caterpillar продовжує потрапляти в Росію через британського дилера попри санкції.

- Важку техніку Caterpillar американського виробництва поставляє в росію офіційний дилер – британська компанія Vostochnaya Technika, попри вихід Caterpillar з росії, американські та британські санкції.

- Повідомляється, що за перші три місяці 2024 року в росію надійшло більш ніж на $24 млн обладнання та запчастин виробництва американської корпорації Caterpillar. Серед них: промислові двигуни, запчастини для гусеничних навантажувачів, підшипники для дорожньо-будівельної техніки, електрогенератори для техніки Caterpillar, насоси та їхні частини, зубчасті колеса тощо.

- Судячи з описів товарів, йдеться про нові деталі та агрегати. Провідним імпортером стало ТОВ «Східна техніка». Понад 60% товарів (за вартістю), згідно з графою «походження продукції», були зроблені у США.

8. Литва слідом за Латвією з 18 липня забороняє в'їзд автомобілів із білоруськими номерами.

9. У Німеччині засудили чоловіка, який попри санкції продавав компаніям у рф компоненти для дронів.

- У ФРН засудили чоловіка з подвійним німецько-російським громадянством до шести років та дев’яти місяців ув’язнення за продаж електроніки російським компаніям попри санкції.  

- 59-річний чоловік доставив у росію 120 тисяч компонентів, які могли бути використані для військових цілей у період з січня 2020 року по травень 2023 року.  

- У суді міста Штутгарт заявили, що компоненти, які перевозив чоловік, використовуються у безпілотнику Орлан-10.

 Більше на https://t.me/Omelyan_News