Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 17.11.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 17.11.2023

1. Звітність «Газпрому» за дев'ять місяців 2023 року:

- Операційний збиток у третьому кварталі становив 85 млрд рублів, виручка впала на 36 відсотків.

- Експерти вважають, що збитки "Газпрому" в 2025 році можуть досягти 1 трлн рублів.

- Водночас Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) спрогнозувало дворазове скорочення частки рф на світовому газовому ринку до 2030 року.

2. У росії зростає кількість компаній-банкрутів.

- Кількість компаній, що перебувають у стадії банкрутства, за січень–червень, зросла майже на чверть — із 50,3 до 62,6 тисяч.

- Як правило, кредитори збанкрутілих компаній у росії залишаються ні з чим: минулого року їхні вимоги були задоволені лише у 4,2% випадків. А у 57% справ з банкрутів не вдалося стягнути ні рубля.

- Найбільший рівень прострочених боргів - у компаній обробної промисловості, випливає з даних Росстату: 1,417 трлн рублів, або третина всієї суми по економіці.

- Далі йдуть компанії роздрібної та оптової торгівлі (718,7 млрд рублів), енергогенеруючі компанії (691,6 млрд рублів) та сектор видобутку корисних копалин (404 млрд рублів).

3. Надходження до російської скарбниці зростають уже кілька місяців.

- Ці дані змушують задуматися про те, що країни «Великої сімки» мають вжити більш агресивних дій, якщо вони дійсно хочуть позбавити москву доходів від продажу нафти.  

- У жовтні російські нафтопереробні компанії не отримували субсидій на постачання палива на внутрішній ринок, що сприяло значному стрибку чистого нафтового виторгу росії за цей місяць.

- Надходження від трьох основних зборів у жовтні зросли до 1,2 трлн. рублів, що є найвищим показником з квітня 2022 року. Цей показник також перевищив усі показники за місяць 2021 року.

- Різниця між вартістю світових еталонів та російського сорту нафти Urals скорочується, зараз становить 10 доларів, і росія очікує, що розрив скоротиться до 5 доларів.

4. У росіян зменшується можливість купити автомобіль.

- Різниця між вартістю автомобіля та фінансовою можливістю росіян його придбати стає критичною.

- У 2013 році для покупки нового авто в середньому потрібно було 28 місячних зарплат, а уживаного - близько 11, то в середині 2023 року за новий автомобіль треба було віддати майже 40 зарплат, а за уживаний – майже 20.

- На кінець першого півріччя 2023 вартість нової машини в рф в середньому наближалася до 3 млн рублів, а вартість авто з пробігом становила близько 1,3 млн рублів.

5. США та Японія домовилися про запровадження жорстких санкцій проти рф. Вчора прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда провів зустріч із Президентом США Джо Байденом у Сан-Франциско.

- Лідери двох країн погодилися продовжувати жорсткі санкції проти росії та рішуче підтримувати Україну.

- Кісіда також зазначив, що координація між Японією та США стає важливішою, ніж будь-коли, у зв’язку з ситуацією на Близькому Сході, війною рф проти України та викликами в Індо-Тихоокеанського регіоні, маючи на увазі зокрема Китай і Північну Корею.

6. Швейцарія заявила про свою підтримку створення спеціального трибуналу для розслідування злочинів у ході бойових дій рф в Україні та 16 листопада на зустрічі в Берліні офіційно приєдналася до основної групи країн, які виступають за створення такого трибуналу, повідомляється на сайті швейцарського уряду.

7. Парламент Болгарії ухвалив закон про введення податку на транзит російського газу територією країни у розмірі понад 100 доларів за тисячу кубометрів.

- Це приблизно на 25% більше по відношенню до нинішньої ціни. Термін дії контракту з «Газпромом» спливає 2026 року.

8. Естонія та Норвегія розглядають можливість закриття пунктів перетину кордону з росією після аналогічного рішення Фінляндії.

- Влада країн уважно стежить за ситуацією і готова запобігти будь-якій нелегальній міграції у разі потреби, що «може означати часткове або повне закриття пунктів пропуску».

9. Угорський OTP Bank не йтиме з рф, незважаючи на тиск України.

- Банк дав зрозуміти, що у його планах немає намірів продавати свій російський підрозділ.

- При цьому австрійський "Райффайзенбанк" з великою ймовірністю в 2024 році все ж таки почне процес свого відходу з росії.

10. Експорт із Туреччини в росію в останні місяці скорочується через зміцнення позицій на російському ринку Китаю.

- Турецький експорт до росії в серпні зменшився на 11%, у вересні — на 25%.

- Офіційні підсумки жовтня ще не оприлюднені, однак, як показують попередні дані Союзу експортерів Туреччини, експорт у росію минулого місяця зменшився на 19,8%.

- На цьому фоні, відмічено майже дворазове зростання експорту Китаю до росії, у жовтні він зріс на 17% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.