Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 18.02.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 18.02.2024

1. США передадуть через Естонію пів мільйона доларів російських активів для України.

- Міністерство юстиції США 17 лютого оголосило, що США направили Естонії 500 000 доларів конфіскованих російських коштів на ремонт енергетичної інфраструктури України.

- Міністерство юстиції повідомило, що США отримали кошти після викриття незаконної мережі закупівель, яка намагалася імпортувати високоточні верстати американського виробництва до росії.

- Конфісковані кошти передаються до Естонії, оскільки факти цієї справи не дозволяють здійснити пряму передачу в Україну.

- Естонія використає ці кошти на проект з прискорення оцінки збитків та критично важливого ремонту українських енергооб’єктів, які стали цілеспрямованою мішенню для російських сил.

2. Велика Британія розглядає можливість запровадження індивідуальних санкцій у зв'язку зі смертю російського опозиційного політика Олексія Навального, — глава британського МЗС Девід Кемерон.

- "Ми дивимося, чи є окремі люди, які відповідальні за це, і чи існують індивідуальні заходи та дії, які ми можемо вжити. Ми не оголошуємо про них заздалегідь, тому я не можу сказати більше. Однак це те, що ми розглядаємо", — зазначив Кемерон.

3. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що ЄС постійно відстежує, через які країни росія обходить західні санкції.  

- Вона додала, що з представниками цих держав регулярно ведуться жорсткі розмови, а компанія, яка допомагає рф обходити обмеження, самі потрапляють у санкційні списки.

4. Головними покупцям російського ЗПГ у Європі стали Іспанія та Бельгія.

- Іспанія та Бельгія за підсумками 2023 року імпортували 70% зрідженого природного газу (ЗПГ), який росія поставила до країн Євросоюзу, на третє місце за обсягом постачань вийшли Нідерланди.

- Іспанія закупила минулого року 5,24 млрд. куб. м ЗПГ, наростивши імпорт на 5%.

- У Бельгію росія поставила в 1,7 рази більше газу, ніж роком раніше – 3,82 млрд. куб. м.

- Нідерланди імпортували 2,1 млрд. куб. м ЗПГ, при цьому річний обсяг постачань знизився в 1,9 раза.

5. Грецький термінал отримав перше постачання ЗПГ.

- Перша партія ЗПГ для плавучого грецького терміналу отримана із США з Cameron LNG Terminal.

- Також повідомляється, що через 2 місяці термінал в Александропулісі працюватиме на повну потужність.

- Потужність становить 5,5 млрд куб м газу, при цьому 4 млрд куб м прямуватиме до Болгарії і далі країнами.

- В даний час у Греції 2 ЗПГ-термінали.

- Торік Москва забезпечила близько 50 відсотків постачання ЗПГ до Греції.

6. В Узбекистані планують перейняти досвід Казахстану і пропонують знімати з сітки мовлення російські телеканали за «узбекофобський» контент і складати список російських персон нон грата.

Більше на https://t.me/OmelyanNews