Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 18.04.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 18.04.2024

1. Експорт російського дизеля впав на 25% після ударів України по найбільшим НПЗ.

- російський експорт дизельного палива продовжує падати протягом кількох тижнів після атак безпілотників на нафтопереробні заводи країни.

- Дані аналітичної компанії Kpler показують, що постачання становило в середньому 0,74 мільйона барелів на день за 10 днів до 13 квітня. Це приблизно на 25% менше порівняно із середнім показником у цю пору року між 2019 та 2023 роками.

- 13 квітня танкери вивезли з морських портів рф лише 740 тисяч барелів дизпалива проти 990 тисяч тієї ж дати роком раніше. 12 квітня експорт падав до 720 тисяч барелів на добу - найнижчого рівня з жовтня минулого року.

- Для порівняння: жоден із днів у січні та лютому експорт дизеля не опускався істотно нижче 1 млн барелів на добу, а на піку — на початку лютого — сягав 1,36 млн барелів на день.

- З того часу обсяги продажів впали майже вдвічі, і це вже вдарило по експортних доходах економіки.  

- Незважаючи на нафту, що дорожчає, у березні нафтовики втратили $2 млрд, або п'яту частину валютної виручки: за підрахунками Міжнародного енергетичного агентства, вони заробили $9,3 млрд, хоча у фізичному обсязі вивезли за кордон більше палива — 7,84 млн барелів на добу проти 7 ,61 млн. у лютому.

2. росія виходить на новий рівень ухилення від нафтових санкцій.

- У той час як США посилюють санкційний тиск на Москву, торгівля росії сирою нафтою з Індією почала нагадувати гру.  

- За словами трейдерів і керівників індійських нафтопереробних заводів, постійно з’являються нові невідомі фірми, щоб обслуговувати поставки між виробником ОПЕК+ і третім за величиною імпортером і споживачем у світі.

- Люди, які стоять за ними, зазвичай продавали російську нафту до Індії раніше.

- Ці компанії утворюють мережу перевізників, що постійно розвивається, створюючи дедалі більший виклик для адміністрації Байдена, оскільки вона прагне покарати тих, хто допомагає фінансувати військову машину Кремля.

- У період з січня по лютий цього року три раніше невідомі організації — Blackford, Black Pearl і Vertex — разом зіграли значну роль у постачанні російської сирої нафти приватним і державним переробним підприємствам Індії.

- Завдяки підтримці цих комерсантів, а також тих, що з’явилися раніше, імпорт Індії з росії різко зріс від майже нульового показника перед українською війною до піку в понад два мільйони барелів на день минулого року.

- Перевага невеликих торгових компаній полягає в тому, що їх легко замінити, оскільки багато фірм існують менше року.

- Індія потребує дешевої сирої нафти, щоб пом'якшити інфляційний тиск, і ці посередники мають вирішальне значення, щоб підтримувати потік нафти.

3. росія намагається обійти санкції та прискорює розвиток нових транспортних коридорів Європа-Азія.

- Нові маршрути можуть скоротити час транзиту Азія-Європа на 30-50% порівняно із Суецьким каналом та уникнути проблем з безпекою, що виникають у Червоному морі.

- При цьому розвиток коридору між рф та Індією гальмує застаріла іранська інфраструктура.

4. російські винищувачі Су-34, Су-35 містять понад дві тисячі закордонних деталей — розслідування "Схем".

- У списку, який журналісти отримали від української розвідки — перелік деталей з "начиння" російських літаків, які обстрілюють Україну: Су-27СМ3, Су-30СМ, Су-34, Су-35С та Су-57 останнього покоління.

- Як з’ясувалося, російський виробник винищувачів "Сухой" масово використовує у цих літаках деталі японського (переважно Murata) та американського (Texas Instruments, Analog Devices) виробництва.  

- Ця електроніка — в основі систем навігації та наведення ракет та авіабомб, засобів радіоелектронної боротьби та зв’язку між літаками та пунктами управління.  

- Від виробника до російських заводів західна електроніка потрапляє завдяки низці посередників з Угорщини, Кіпру, Туреччини, Китаю.  

- Частина з них — вже під санкціями України і Заходу, однак журналістам вдалося відшукати і невідомі компанії, які допомагають експортувати до російських заводів мікросхеми.

- Зокрема, це гонконзька Hongkong Yayang Trading, турецька Nurzat Ic Ve Dis Tic, китайська Your Source International Co, кіпрська Noratec Holdings та угорська Matrix Metal Group.

- Задіяні в цьому ланцюжку й російські постачальники, "Экситон" та "Дисплей Компонент", що пов’язані з ВПК росії. Вони також поки що уникали санкцій західних країн.

5. росія збільшує експорт добрив, які ще не потрапили під санкції.

- Перевалка добрив на експорт в російських портах Балтійського басейну в I кварталі 2024 року зросла на 43% в річному вираженні і склала 7,7 млн. т.  

- Через них у січні—березні перевалювали більшу частину добрив для вивезення за кордон.

- Загальний експорт цієї номенклатури через усі російські порти за минулі три місяці становив 9,07 млн ​​т — на 22% більше, ніж у минулому році.

- Єврокомісія вже вивчає вплив імпорту російських добрив на ринок ЄС та оцінює необхідність заходів.

6. У Франції заарештували віллу колишньої дружини Путіна.

- У Франції правоохоронці заарештували віллу "Рівері", яка пов’язана з колишньою дружиною російського диктатора Володимира Путіна - Людмилою Очеретною.

- Вілла належала росіянину Артуру Очеретному - нинішньому чоловіку колишньої дружини Путіна.

- Вілла розташована в Англеті, недалеко від Біарріца. Зазначається, що раніше паризьська прокуратура вже проводила там обшуки.

7. Лідери ЄС підтримали нові санкції проти Ірану після нападу на Ізраїль.

- Лідери Європейського Союзу вирішили в середу посилити санкції проти Ірану.

- "Ми вважаємо, що дуже важливо зробити все, щоб ізолювати Іран", - сказав Шарль Мішель, додавши, що нові санкції проти Ісламської Республіки будуть спрямовані проти компаній, які займаються виробництвом безпілотників і ракет.

8. Бельгія та Чехія вимагають нових санкцій проти росії через спробу втручання у вибори ЄС.

- Глави бельгійського та чеського урядів підкреслили, що через останні викриття російський режим «намагається вплинути на майбутні європейські вибори і посилити проросійський наратив у новому Європарламенті».

- Вони висловили намір порушити питання російського впливу на зустрічі лідерів ЄС, тому що не можуть дозволити, щоб росії зійшов з рук такий кричущий напад на демократичні інститути та принципи.

9. Країни ЄС у березні наростили імпорт трубопровідного газу на 12% по відношенню до лютого, до 14 мільярдів кубометрів, і це стало максимумом з грудня грудня минулого року, йдеться в доповіді Форуму країн-експортерів газу (ФСЕГ).

- Основним фактором зростання імпорту в 2024 році стала росія, яка збільшила постачання на 23% цього року в порівнянні з першим кварталом 2023 року», - йдеться в доповіді.

- У загальному результаті на поставки з Норвегії припадало 57%, на росію - 18%, на Алжир - 17%. Решта припала на інші країни.

10. Франція в лютому стала головним покупцем російського газу серед європейських країн, змістивши Угорщину.

- Наприкінці зими ця країна придбала в росії зрідженого природного газу на 322,3 мільйона євро, що більше показника місяцем раніше на 10%.

- У результаті країна стала основним імпортером російського газу в ЄС — востаннє така ситуація спостерігалася в листопаді 2023 року.

- Угорщина, яка купує трубопровідний газ, стала лідером з купівлі блакитного палива в росії в грудні минулого року.

- Однак у лютому вона скоротила його імпорт на третину — до 210 мільйонів євро, опустившись на друге місце.

- Трійку лідерів замикає Іспанія з імпортом ЗПГ на 118,3 мільйона євро.

11. Глава центробанку ЄС Крістін Лагард каже, що план США залучити борг під російські активи несе юридичний ризик.

- Усі пропозиції США щодо використання понад 260 млрд євро заморожених активів росії для фінансування військової допомоги Україні порушують міжнародне право, заявила голова Європейського центрального банку Крістін Лагард.

- «Перехід від заморожування активів до їхньої конфіскації та подальшого розпорядження ними — це те, до чого потрібно ставитись дуже уважно», — сказала Лагард, виступаючи у Вашингтоні. За її словами, вона бачила чотири різні схеми щодо обходу юридичних перешкод на шляху конфіскації.

- "Але всі вони можуть бути витлумачені як порушення міжнародного порядку, який ви хочете захистити; який ви хотіли б, щоб росія поважала", наголосила Лагард.  

- Глава європейського ЦБ зазначила, що прискорення процедури конфіскації «піднімає цілу низку інших питань», які стосуються фінансової стабільності та відповідальності.

- Вона також вказала на «величезну асиметрію» у розміщенні російських активів: у єврозоні заморожено понад 200 млрд євро, а в США — лише 6 млрд.

- При цьому, за словами Лагард, «немає жодного сумніву» в тому, що росію слід змусити заплатити за поновлення України після війни.

12. Європейський Центробанк вимагає австрійський Raiffeisen скоротити операції в росії.

- Згідно з останнім проектом пропозицій Європейського центрального банку (ЄЦБ), RBI буде запропоновано скоротити кредити клієнтам у Росії до 65% порівняно з третім кварталом минулого року, а також міжнародні грошові перекази, які банк здійснює для росіян. Їх обсяг до 2026 року слід скоротити на 35% щодо рівня третього кварталу 2023-го.

- З літа Райффайзенбанк послідовно обмежує операції для російських клієнтів.

- У липні він заборонив переведення в євро в 14 країн, у тому числі республіки колишнього СРСР та держави, які стали великими хабами для паралельного імпорту до рф.

- Обмеження торкнулися Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Грузії, Йорданії, Казахстану, Киргизстану, Молдови, ОАЕ, Таджикистану, Туркменії та Узбекистану.

- Через місяць банк оголосив, що припиняє купувати та приймати у фізосіб готівкову валюту, а потім запровадив 50-відсоткову комісію за зарахування доларів із інших банків.

- У лютому банк збільшив максимальну комісію за вихідні перекази в іноземній валюті із $300 до $1000.

Більше на https://t.me/UA_ONews