Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 18.05.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 18.05.2023

1. 35% підприємств у росії відчувають дефіцит кадрів.

- Восени 2022 року в рф було зафіксовано найбільший дефіцит кадрів на підприємствах легкої промисловості (-70%), у машинобудуванні (-35%) та на харчових виробництвах (-25%).

2. До Держдуми росії внесли законопроект про податок на розваги для росіян.

- Він передбачає запровадження ресторанного збору у розмірі 1% від кожного чека у ресторанах, барах та нічних клубах.

3. З кінця 2022 року ціни на нафту впали на 25%.

- Це пов'язано зі зниженням попиту, спричиненим уповільненням економічного зростання.

- Однак реальна проблема полягає в надто великій пропозиції.  

- Це несподіване збільшення виробництва походить від країн ОПЕК+, які перебувають під санкціями Заходу: росія, Іран та Венесуела.

- Минулого місяця видобуток нафти в Ірані досяг чотирирічного максимуму, збільшившись майже на 50% порівняно з серединою 2020 року, і більша частина цієї нафти потрапляє до Китаю під різним виглядом.  

- Міжнародне енергетичне агентство підвищило свій прогноз світового попиту на нафту на 2023 рік майже на 400 000 барелів на день.

- Це рекордне середньорічне денне значення 102 мільйони барелів.

- Справжньою проблемою для нафтових гравців та таких країн, як Саудівська Аравія, які прагнуть підвищення цін, є пропозиція та потреба у грошових коштах у виробників, які потрапили під санкції.

4. Ціни на газ в Європі сьогодні знизились приблизно на 3%, досягнувши рівня нижче $350 за тис. куб.м вперше майже за два роки.

5. Молдова позбулась залежності від газу з росії.  

- Молдова позбулася залежності від російського газу після того, як скоротила споживання після початку повномасштабної війни в Україні.

- "Якщо на початку війни 100% енергії, яку споживала Молдова, походили з росії, то сьогодні Молдова більше не залежить від енергетичних поставок з росії", – сказав прем'єр-міністр країни Дорін Речан.

- «Молдова більше не споживає природний газ з росії, Республіка Молдова інтегрована в європейську енергетичну мережу як технічно, так і комерційно», – додав він.

6. Естонія, Литва та Польща запропонували знизити стелю цін на російську нафту до $51,45 за барель.

- За підрахунками трьох країн, такий крок дозволить скоротити доходи росії від експорту нафти на $650 млн на місяць.

- А тим часом вартість Brent опустилася до $75 за барель. Не виключено, що в поточних умовах стеля буде знижена.

7. Уряд Чехії скасував прийняті Кабміном Чехословаччини в період з 1972 по 1980 рік дев'ять постанов про передачу СРСР, правонаступницею якого стала рф, у безоплатне користування земельних ділянок в республіці. Про це повідомив міністр у справах Європи Мартін Дворжак у Twitter.

- Йдеться про 59 земельних ділянок, які "не використовуються посольством рф у дипломатичних цілях". Вони розташовані у Празі, містах Карлові Вари, Брно та інших частинах країни.

8. Австрійський Raiffeisen Bank International (RBI) у понеділок, 15 травня, проінформував білоруські банки про те, що з 31 липня 2023 року припиняє кореспондентські відносини з усіма кредитними організаціями Білорусі.

9. Німецька страхова група Allianz закрила операцію з продажу контрольного пакета акцій свого російського підрозділу "Альянс" місцевій компанії "Інтерхолдинг" - власнику російської компанії Zetta Insurance.

- Компанія повністю передає контроль над своїм російським портфелем групі "Зетта Страхування" і припиняє участь в операційній діяльності бізнесу, заявили у пресслужбі.

- У середині березня 2022 року Allianz припинила страхування нових бізнесів у росії, а в травні фінансовий директор компанії Джуліо Терцаріол заявив що ймовірність повного припинення діяльності групи в росії дуже висока.