Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 18.07.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 18.07.2024

1. Після розширення США параметрів для введення вторинних санкцій, здійснювати платежі між Китаєм і росією, навіть у юанях, стало практично неможливо.

- Такі транзакції або заморожуються, або сильно затримуються.  

- Цього місяця навіть у деяких китайських покупців російської сільгосппродукції виникли проблеми з платежами.  

- Знайти альтернативні способи оплати також стає дедалі складніше, зокрема за допомогою криптовалют або "країн-прокладок".

- Труднощам у торгівлі передувало розширення США параметрів для визначення необхідності введення вторинних санкцій.

- Зокрема, було розширено визначення військово-промислової бази росії.

- З кінця минулого року через посилення санкційної політики США росія також зіткнулася з труднощами в проведенні платежів з ОАЕ, Туреччиною та Індією.

- У грудні 2023 року президент США Джо Байден підписав указ, який значно спростив для Міністерства фінансів Сполучених Штатів введення вторинних обмежень щодо банків, які порушують санкції проти рф.

- Порушникам загрожує додавання до блокувального списку SDN або обмеження на кореспондентські рахунки в американських кредитних організаціях.  

- Після цього одразу кілька найбільших китайських банків, зокрема Chouzhou Commercial, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank (CCB) і Bank of China, припинили приймати платежі від банків із росії, щодо яких діють західні санкції.  

- У квітні Bloomberg повідомляло про загальне зниження китайського експорту в рф на 16% за підсумками березня.

2. Російські спортсмени, які вирушають до Парижа, порушують правила МОК.

- За даними правозахисної групи, більше половини російських та білоруських спортсменів, допущених до участі в Олімпійських іграх у Парижі, пов'язані з армією чи національними службами безпеки або підтримують війну в Україні.

- Загалом 33 з 59 спортсменів порушили керівні принципи Міжнародного олімпійського комітету з участі в Іграх, йдеться в доповіді організації Global Rights Compliance, що базується в Гаазі.

- У доповіді йдеться, що 12 спортсменів мають зв'язки з військовими та силовими структурами через такі організації, як Центральний спортивний клуб армії (ЦСКА), який підпорядковується Міністерству оборони росії.

- Було встановлено, що 13 людей лайкнули чи ретвітнули провоєнні чи антиукраїнські пости у соціальних мережах.  

- Global Rights Compliance направила звіт усім 15 головним спонсорам Олімпійських ігор, закликаючи їх зайняти певну позицію, чинити тиск на МОК або переглянути своє спонсорство Ігор.

3. Росіянина який переправляв до росії військову техніку, засудили до 3 років в'язниці у США.

- Росіянина, який визнав себе винним за звинуваченнями США в контрабандному перевезенні великої кількості американської мікроелектроніки військового класу в росію, у середу засудили до трьох років ув’язнення, повідомило Міністерство юстиції США.  

- Росіянина та двох його російських співучасників звинуватили у використанні підставних компаній для приховування шахрайських закупівель OLED-мікродисплеїв.

- «Транспорт мікроелектроніки військового класу через Гонконг до росії допомагає підживлювати двигун російської військової машини», — сказав помічник міністра з контролю за експортом у Бюро промисловості та безпеки Міністерства торгівлі США.

- «Сьогоднішній вирок є лише останнім прикладом наших постійних зусиль, спрямованих на те, щоб зруйнувати незаконні російські мережі закупівель», - додав він.

4. Європейський парламент різко критикував прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана за зустріч з путіним у Москві.

- Це стало останнім засудженням самопроголошеної «миротворчої місії» Будапешта в Україні.  

- Орбан зазнав критики з боку інших країн та лідерів Європейського союзу за несподівані візити цього місяця до росії та Пекіна для зустрічі з президентом Китаю Сі Цзіньпіном без підтримки ЄС.

- Цього місяця Угорщина прийняла на себе ротаційне шестимісячне головування в ЄС, що покладає на Будапешт відповідальність за організацію зустрічей ЄС, але не уповноважує Орбана вести дипломатію від імені 27 країн Євросоюзу.

- У своїй резолюції Європарламент засудив візит Орбана до росії як «кричуче порушення договорів та спільної зовнішньої політики ЄС». Асамблея ЄС «вважає, що це порушення має спричинити наслідки для Угорщини», - повідомляється в резолюції.

5. У Швейцарії порушили 56 справ за підозрою у порушенні санкцій проти росії, повідомили у Державному секретаріаті економіки країни.

- У 26 випадках провадження припинили, а за результатами розслідування 15 справ наклали штрафи на порушників санкцій.

6. Японія у I півріччі 2024 року скоротила обсяги імпорту зрідженого газу з росії на 3,3% порівняно з аналогічним періодом 2023 року.

- Закупівлі російського вугілля скоротилися на 69,1%.

- Постачання японських автомобілів до росії впали на 19,6%.

- За даними Мінфіну країни, Японія у звітному періоді наростила імпорт риби та рибної продукції з росії на 10,9%, але значно – на 74,8% – скоротила імпорт зернових із рф.

- Товарообіг Японії та росії скоротився за перші шість місяців 2024 року на 24,8% порівняно з таким самим періодом 2023 року і становив $3,8 млрд за поточним курсом.

7. Литва закликає прискорити відмову від російського СПГ.

- Литва закликає Європейський Союз швидше відмовитися від російського скрапленого природного газу після того, як у травні Європа вперше за останні два роки імпортувала більше блакитного палива з росії, ніж зі США.

- На неформальному засіданні Ради ЄС з питань енергетики в Угорщині цього тижня Литва та 12 інших країн Євросоюзу закликали до подальших обговорень для пошуку конкретних шляхів відмови від імпорту російського скрапленого природного газу і запропонували Єврокомісії розробити план дій.  

- "Ми повинні мобілізувати наші зусилля і шукати заходи для подальшої диверсифікації енергопостачання та якнайшвидшої відмови від імпорту російського СПГ.

- За останні два роки ми досягли значних результатів у скороченні використання викопного палива і швидкому розвитку відновлюваної енергетики", – зазначила заступниця міністра енергетики Литви Інга Жиліене.

8. Естонія заборонила в'їзд легковим автомобілям з виданими в Білорусі реєстраційними номерами.

- Раніше про аналогічне рішення заявляли у Латвії та Литві. Про це повідомили у пресслужбі естонського Міністерства закордонних справ.  

- Зазначається, що транспортні засоби з білоруськими номерами не можуть в'їжджати в Естонію через прикордонні пункти, незалежно від причин перебування власника або користувача в Естонії або ЄС.  

- У відомстві наголосили, що відповідне рішення пов'язане з посиленням санкцій Євросоюзу проти білорусі, які включають, серед іншого, заборону на ввезення автомобілів з білоруськими номерами до ЄС.

- В окремих випадках держава ЄС може зробити виняток, зокрема з гуманітарних міркувань та для автівок з дипломатичними номерами.

9. У Польщі проводять розслідування щодо польських компонентів у іранських "Шахедах".

- Міністр внутрішніх справ Польщі Томаш Семоняк заявив про розслідування щодо польської компанії, яка продавала деталі для іранських дронів "Шахед", які використовує рф у війні проти України.  

- За його словами, цей випадок був виявлений Агентством внутрішньої безпеки та є "абсолютно жахливим".  

- Ведеться розслідування щодо порушень правил експорту зброї та експорту технологій.  

- Державна компанія з Познані постачала деталі для іранських дронів Shahed 136.

- За даними журналістського розслідування, безпілотники були оснащені насосами, виготовленими компанією, що належить Агентству промислового розвитку.  

- Глава МВС запевнив, що прокуратура продовжить справу, висуне звинувачення та повідомить про подальший хід розслідування.  

- Посадовець також зазначив, що уряд інтенсивно працює над тим, щоб посилити санкційний режим.

Більше на https://t.me/Omelyan_News