Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 18.11.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 18.11.2023

1. Ціна російської нафти впала нижче $60 після санкцій проти «тіньового флоту» путіна.

- Російські нафтові компанії зіткнулися з різким зниженням цін на свої барелі та збільшенням знижок для покупців в Азії.

- Вперше з середини липня вартість сорту Urals при відвантаженні з портів Приморськ і Усть-Луга на Балтійському морі опустилася нижче за відмітку $60 за барель.

- Наприкінці вересня Urals продавалася по $85, а її дисконт до Brent складав лише близько $10 проти $30–40 минулої зими.

- США вже внесли до чорних списків 5 танкерів, які були викриті в порушенні «цінової стелі». Зараз під розслідуванням американського Мінфіну перебувають десятки судноплавних компаній із 30 країн.

- Це спричиняє нервозність перевізників нафти. Вартість фрахту танкера у напрямку Індії з $8 минулого тижня підскочила до $9,2–9,5 млн.

- Це тисне на ціну Urals, яка вже знаходиться на $10–11 нижче, ніж закладено до бюджету рф - $71,3 за барель у 2024 році, $70,1 — 2025-го і $70 — 2026-го.

2. Сполучені Штати запровадили експортні обмеження проти 4 іноземних компаній - «Si2 Microsystems Private Limited» (Індія), «Aerofalcon S.L.» (Іспанія), «Novax Group S.A.» (представлена у Коста Ріці, Еквадорі, Панамі, Венесуелі, та рф) та «Zero Waste Global SA» (Панама, Венесуела).

- Компанія «Novax Group S.A.» здійснювала поставки продукції американського походження з порушенням санкційного режиму та експортного контролю.  

- Компанія «Si2 Microsystems Private Limited» потрапила під санкції за сприяння військово-промисловий комплекс рф, в т.ч. шляхом постачання американських інтегральних мікросхем в порушення експортного контролю.

3. У 12-й санкційний пакет ЄС збираються включити не тільки заборону на імпорт з рф необроблених алмазів, але й ювелірних виробів та наручних годинників з дорогоцінним камінням.

4. Єврокомісія пропонує заборонити продаж росії танкерів для перевезення нафти та нафтопродуктів, щоб не дати їй обійти західні санкції щодо російської сировини за допомогою тіньового флоту суден.

- У пропозиції, що обговорювалася в п'ятницю послами урядів країн ЄС, також йдеться про те, що продаж танкерів третій країні повинен включати договірні положення про те, що судна не можуть бути перепродані росії або використані для перевезення російської нафти або нафтопродуктів, які обходять західні цінові обмеження.

5. Цього року Гонконг імпортував 68 тонн російського золота, що в чотири рази більше, ніж за весь 2022 рік.

- Перехід до Гонконгу був зумовлений санкціями США проти провідних російських золотодобувних компаній, а також придушенням незаконної діяльності Об’єднаними Арабськими Еміратами (ОАЕ) на ринку металів.

- До вторгнення в Україну майже все золото, експортоване з росії відправлялося до сховищ у Лондоні, центру світової торгівлі золотом.

- Коли російське золото було заблоковано в Лондоні, Дубай — ключовий транзитний центр для злитків, що поставляються на ринки Близького Сходу та Азії — був початковим бенефіціаром.

- ОАЕ зберігали нейтральну позицію цього року, відмовившись вжити офіційних заходів проти російського золота, незважаючи на лобіювання з боку США та Великобританії.

- У 2022 році росія поставила в ОАЕ 96,4 тонни злитків, що зробило її найбільшим постачальником в країні. Це більш ніж у п’ять разів перевищувало обсяг експорту через Гонконг.

- Хоча Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ) досі не заборонили імпорт російського золота, обсяги значно скоротилися через придушення незаконної діяльності ОАЕ на ринку золотих металів.

- Рух на схід підкреслює виклик, який постає перед Заходом у стримуванні потоків ресурсів, які фінансують військову машину Кремля.

- Хоча в ОАЕ досі немає заборони на імпорт російського золота, обсяги значно впали.

- Це частково пов’язано з регулятивним очищенням після того, як країну Близького Сходу було додано до списку спостереження Групою розробки фінансових заходів, яка займається глобальним наглядом за відмиванням грошей.

- Деякі покупці золота в Дубаї вже почали перенаправляти поставки золота до Гонконгу.

6. Країни СНД на вимогу Євросоюзу запровадили спецконтроль за брокерськими рахунками росіян.

- Закордонні банки та брокери — як мінімум у країнах СНД — позначають «російські гроші» і сегрегують їх, враховуючи окремо від інших.

- Це робиться на вимогу Euroclear і Clearstream, найбільших депозитаріїв, які ведуть облік та проводять розрахунки з цінних паперів. Euroclear і Clearstream бачать лише, клієнт якого банку чи брокера здійснює ту чи іншу угоду, але хто саме не знають.

- Щоб випадково не порушити санкції, вони хочуть відокремити рахунки росіян та білорусів від решти.

- Відмовити європейським депозитаріям складно: це може призвести до закриття рахунків, а з ними — втратою основної частини бізнесу.

7. Ввезення тварин, продуктів харчування та продуктів тваринного походження, а також імпорт та транзит рослин та продуктів рослинного походження з рф до Фінляндії буде припинено з 18 листопада цього року - повідомляє агентство безпеки продовольства Фінляндії.

- Це пов'язано з рішенням уряду країни закрити з 18 листопада прикордонні переходи на південно-східному кордоні – Ваалімаа, Нуйямаа, Іматра та Ніірала.

- Рішення буде діяти до 18 лютого 2024 року.

- Також, припиниться імпорт та транзит рослин та продуктів рослинного походження, оскільки Ваалімаа є єдиним пунктом прикордонного контролю, дозволеним для них.

8. Французький машинобудівний гігант Alstom вийде з рф до кінця 2023 року.

- Французька машинобудівна компанія Alstom планує до кінця 2023 року продати свою частку у 20% у в російському виробнику вагонів Трансмашхолдингу (ТМХ).

- Решта 80% акцій головної компанії ТМХ, Transmashholding Limited, належать російським акціонерам.

9. У Казахстані заблокували сервіс для перегляду російських телеканалів.

- Влада Казахстану заблокувала інтернет-портал Sputnik24, який надає можливість перегляду російських телеканалів.

- Причиною блокування названо «поширення інформації про карти умовного доступу до послуг операторів телерадіомовлення та обладнання, які не мають ліцензії на території Республіки Казахстан».

- Цей російський інтернет-портал уже вже був заблокований у квітні в Естонії з аналогічної причини — надання можливості перегляду російських каналів.