Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 18.12.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 18.12.2023

1. Постачання російського газу за кордон за 11 місяців 2023 року скоротилося у фактичному обсязі на 34% у річному вираженні, а виторг від його продажу впав майже на 70%.

- Постачання нафти скоротилося на 7%.

2. У найбільшого російського аваперевізника «Аерофлот» вшосте за грудень літак зламався в повітрі.

- Пасажирський Boeing 737 авіакомпанії «Аерофлот», який вилетів з Москви до Єревану вранці 18 грудня, здійснив екстрену посадку в аеропорту Шереметьєво. Пілот вирішив повернутися в точку вильоту через відмову передньої стійки шасі.

- Це шостий з початку місяця інцидент із літаками тільки "Аерофлоту".

- Раніше Росавіація повідомила, що за 11 місяців від початку року було зафіксовано 670 поломок літаків.

- При цьому 400 інцидентів (або 60%) були пов'язані із відмовою авіатехніки та двигунів.

3. Кремль отримав 1,25 мільярда доларів після відходу західних компаній із рф.

- путін зумів перетворити відхід західних компаній з російського ринку на "золоте дно" - якщо компанії хочуть піти з рф, путін ставить умови, "які вигідні його уряду, його елітам і його війні".

- За даними NYT, західні компанії, які оголосили про відхід із рф, задекларували понад 103 млрд доларів збитків із початку великої війни - про це свідчить аналіз фінансових звітів, який провело видання.

- "Путін вичавлює з компаній якомога більшу частку цих коштів, диктуючи умови їхнього відходу.

- Він також обклав ці виходи постійно зростаючими податками, що принесло щонайменше 1,25 мільярда доларів за минулий рік до російської воєнної скарбниці", - наголошує NYT.

4. ЄС нарощує імпорт азотних добрив із росії.

- Російські компанії у січні – вересні 2023 року збільшили постачання азотних добрив до країн Євросоюзу на 7,6% до 1,8 млн т. Це випливає з даних Eurostat.

- Найбільше за дев'ять місяців наростила імпорт Німеччина – у 3,2 рази до 426 300 т.

- Постачання до Польщі зросли у 1,8 рази до 257 700 т.  

- Франція збільшила імпорт російських азотних добрив на 18,1% до 362 400т.

- Нідерланди – на 17,7% до 163100 т.

- У грошовому вираженні експорт азотних добрив до ЄС за дев'ять місяців при цьому знизився в 1,8 рази рік до року до 991,3 млн євро через падіння ринкових цін.

5. Члени ЄС хочуть позбавити Угорщину права голосу, щоб укласти угоду про виділення коштів Україні.

- Стверджується, що в ЄС можуть застосувати статтю 7 договору про Європейський Союз 2007 року, яка дає змогу позбавляти країну права голосу через порушення європейського законодавства.

6. ЄС ухвалив 12-й пакет санкцій проти росії з жорсткими обмеженнями.

- Згідно з ним, зокрема, з 1 січня 2024 року вводиться заборона на імпорт непромислових алмазів, видобутих, оброблених або вироблених у росії. А з 1 березня запроваджуватимуться поетапні обмеження на імпорт російських алмазів, оброблених у третіх країнах.

- Крім того, забороняється ввезення з країни-агресора деякої металопродуції. Так, буде заборонено імпорт із росії виробів з алюмінію, включаючи дріт, фольгу, труби.

- Також ЄС зобов'язав європейські компанії обговорювати у контрактах із партнерами заборону на реекспорт низки товарів подвійного призначення до росії.

7. Туреччина в 2023 році заощадила до $2 мільярдів за рахунок імпорту дисконтованих нафти та нафтопродуктів із рф і прагне збільшувати закупівлі російських енергоносіїв, незважаючи на західні санкції.

- 2022 року торгівля вуглеводнями між москвою та Анкарою різко зросла, оскільки Туреччина не приєдналася до західних санкцій щодо російських нафти, нафтопродуктів та газу.

- За даними LSEG та оцінками трейдерів, експорт нафти з рф до Туреччини у 2023 році перевищить 10 мільйонів тонн.

- Ще однією статтею додаткових доходів для Туреччини у 2023 році стало зростання імпорту російських дистилятів: за 11 місяців у напрямку Туреччини було відвантажено 13 мільйонів тонн дизельного, пічного палива та авіагасу проти 4,3 мільйона тонн за січень-листопад 2022-го.

- Зокрема, в країну було поставлено 8,6 мільйона тонн ультранизькосірчистого дизпалива проти 3,2 мільйона тонн у січні-грудні 2022 року.

- За 11 місяців цього року експорт дистилятів з Туреччини підскочив до 6,03 мільйона тонн з 2,75 мільйона тонн цього ж періоду роком раніше, за даними LSEG.

- Закупівлі палива та сировини із рф зі знижками дозволили Анкарі скоротити торговельний дефіцит та знизити тиск на національну валюту, яка за рік знецінилася на 30%.

- За даними джерел та оцінок Рейтер, в даний час доставка нафти Urals з балтійських портів до Туреччини коштує приблизно на третину дешевше, ніж у порти Індії, а економія може досягати до $3 мільйонів за одну партію.

8. Сербія — один із найважливіших перевалочних пунктів контрабанди в росію, — ексміністр економіки Раде Баста в інтерв'ю BILD.

- Баста залишив посаду через конфлікт із президентом Александаром Вучичем, оскільки пропонував запровадити санкції проти рф і закликав Німеччину та ЄС переглянути погляди на Вучича, який надто орієнтований на Москву.

- За його словами, у нинішньої влади "просто немає бажання рухатися у зовнішній політиці відповідно до європейської політики та стандартів", натомість сербські політики орієнтовані на росію. І закликає якнайшвидше прийняти балканські країни до ЄС "щоб протидіяти згубному впливу росії".

9. Латвія може примусово видворити 1000 росіян, які мешкають у країні. Про це заявила керівник Управління у справах громадянства та міграції (УДГМ) Майра Розе.

- Чиновниця вказала на те, що близько 15,5 тисяч громадян росії подали заяви на постійний дозвіл на проживання, а на тимчасовий дозвіл на проживання — майже 3 тисячі осіб, проте близько 2200 осіб не виконали необхідні вимоги для продовження перебування в Латвії.

10. Парламент Болгарії ухвалив закон про заборону нафтопереробному заводу компанії «Лукойл» переробляти російську нафту з 1 березня 2024 року, а з 1 січня 2024 року продавати, доставляти, транспортувати чи експортувати до третіх країн певні види нафтопродуктів.

Більше на https://t.me/OmelyanNews