Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 19.02.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 19.02.2023

1. Російські банки втрачають останній канал для операцій із європейською валютою, який пов'язує їх зі світовою фінансовою системою.

- Управління з контролю за іноземними активами OFAC розпочало розслідування щодо Райффазенбанку та його операцій у рф, анексованих областях України, а також у Сирії.

- Райффазенбанк - найбільший із іноземних банків, хто залишився працювати в росії, якому можуть загрожувати санкції.

- Європейський центробанк на початку лютого вимагав від Райффазенбанку піти з росії «у будь-які способи», незважаючи на те, що угоди з продажу банківського бізнесу заборонені без схвалення кремля.

- Райффайзенбанк запустив нову хвилю закриття коррахунків для російських кредитних організацій.  

- Для своїх клієнтів австрійський банк виставив жорсткі ліміти на операції у доларах та євро – так, щоб вони не перевищували довоєнні обсяги.

Райффайзенбанк, який продовжує SWIFT-перекази, залишається одним з останніх «вікон у світ» для російських компаній і фізосіб, обслуговуючи майже 5 млн клієнтів і маючи активи на 30 млрд євро.

2. Продаж елітних будинків на російській Рубльовці за рік скоротився утричі.

- У 2021 році було продано більше 250 будинків, а вже у 2022 року всього 74

- Падіння купівельної активності експерти пов'язують економічною нестабільністю.

3. Чехія більше не залежить від російського газу, імпорт якого був радикально скорочений після повномасштабного вторгнення росії в Україну, повідомив у Twitter міністр промисловості та торгівлі Чехії Йозеф Сікелла.

- За його словами, у січні цього року обсяги російського газу, що імпортується Чехією, знизилися до нуля, хоча раніше російський газ забезпечував 97% потреб країни.

- Зараз його замінили газом із Норвегії та зрідженим природним паливом із Бельгії та Голландії.  

- Крім того, перед початком зими Чехія зробила рекордні запаси, а також ощадливо використовувала газ.

4. Країни G7 та Євросоюзу обговорюють способи відстеження російських алмазів, що перетинають кордони.

- Походження алмазу встановлюється, коли він отримує сертифікат у рамках Кімберлійського процесу, проте потім його може бути важко відстежити.

- ЄС уже намагався ввести санкції проти російського дорогоцінного каміння, проте низка країн-імпортерів, таких як Бельгія, виступили проти.

- На частку російського виробника алмазів АЛРОСА припадає близько третини світової торгівлі необробленими алмазами на суму $80 млрд.

- Санкції проти АЛРОСА ввели США, проте ці заходи мали обмежений вплив, оскільки більша частина торгівлі проходить через інші ринки, такі як Індія.

5. Нідерланди обмежать кількість російських дипломатів, які працюють в посольстві росії та закриють російське торгпредство в Амстердамі з 21 лютого, повідомляє МЗС Королівства Нідерландів.

6. США вперше звинуватили росію у злочинах проти людяності.

- Влада США звинуватила росію у злочинах проти людяності за скоєні військові злочини в Україні.

- Про це заявила віце-президент США Камала Харріс на Мюнхенській конференції з безпеки.

- Вона сказала, що США уважно вивчили докази скоєних злочинів.

- За її словами, немає сумнівів у тому, що це злочини проти людяності.

- Російська армія проводить «широкомасштабні та систематичні напади на громадянське населення», здійснює «жахливі вбивства, тортури, зґвалтування, депортацію та страти», заявила Харріс.

7. Українська делегація не братиме участі в засіданнях зимової сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, яка проходитиме 23−24 лютого у Відні, на знак протесту проти допуску до неї представників рф.