Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 19.07.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 19.07.2024

1. «Норнікель» виводить виробництво до Китаю через проблеми з платежами.

- Найбільша російська гірничодобувна компанія ПАТ «ГМК «Норильський нікель» розглядає кілька нових проектів у Китаї з міді, нікелю та паладію, оскільки санкції ускладнюють транскордонні платежі та поставки.

- Цього місяця керівництво «Норнікелю» провело переговори з потенційними китайськими партнерами та підписало близько десяти меморандумів про взаєморозуміння, що охоплюють всю групу металів.

- російська компанія «Норнікель» веде переговори з кількома китайськими компаніями, що займаються виробництвом акумуляторів, щодо будівництва заводу, який би спільно виробляв нікелевий матеріал із російських напівфабрикатів. Якщо проект реалізується, це буде третя така масштабна ініціатива Норнікеля цього року. Він веде переговори про перенесення виплавки міді до Китаю.

- Компанія також планує побудувати завод з виробництва металів платинової групи в Бахрейні.

- Хоча «Норнікель» не підпав під прямі санкції ні США, ні Європейського Союзу, на його діяльність вплинули більш широкі обмеження після вторгнення Москви в Україну в 2022 році.

- Лондонська біржа металів заборонила нові поставки російського металу цього року.

- Більшість європейських і всі американські банки припинили фінансування угод з російськими металами, а деякі клієнти вирішили не продовжувати торгівлю з країною. Це зробило Китай найбільшим експортним ринком для «Норнікелю» з 2023 року, на який припадає більше половини його продажів.

- Цього року торгівля з Китаєм ускладнилася. У червні США розширили критерії вторинних санкцій, розширивши визначення російської військово-промислової бази, що призвело до того, що китайські банки неохоче обслуговують російські транзакції.  

- Металургійний гігант зараз намагається перемістити значні обсяги виробництва з росії до основного споживача Китаю, намагаючись обійти західні санкції проти Москви через її війну з Україною.

2. Експорт коксівного вугілля з росії впав до мінімуму за два роки.

- Постачання з росії коксівного (металургійного) вугілля в червні досягли мінімуму з травня 2022 року.  

- Обсяг експорту минулого місяця становив 3,7 млн ​​т, що на 18% менше, ніж у червні минулого року.

- За перші шість місяців 2024-го постачання у річному вираженні знизилися на 7% до 25 млн т.  

- Ключовою причиною зниження експорту коксівного вугілля з росії вважають негативну цінову кон'юнктуру на ринку.  

- Зараз вартість коксівного вугілля на світовому ринку нижча від пікових значень майже вдвічі, при цьому аналітики говорять про продовження низхідного тренду. Ситуація в росії значно посилюється підвищенням фіскального навантаження.  

- Рентабельність експортних поставок російського коксівного вугілля за останній тиждень знизилася за всіма напрямками постачання. З урахуванням експортного мита та зростання собівартості видобутку економіка постачання коксівного вугілля «йде в мінус».

3. Прибуток російського КамАЗу впав у 20 разів після приходу до росії китайських виробників вантажівок.

- Чистий прибуток компанії у першому півріччі впала в 20,3 рази, до 641,1 млн руб. У концерні пояснили низькі показники високою базою 2023, коли спостерігався ажіотажний попит.

- Також на фінансовому стані компанії позначився високий рівень ставки Центробанку і пов'язане з цим зростання вартості фінансування.

- КамАЗ скоротив продаж у першому півріччі на 30%. Однак, у концерну залишається високим обсяг держзамовлення.  

- Можливості КамАЗу збільшити постачання техніки на ринок обмежують насамперед замовлення з боку держави.

- Через необхідність постачати технікою фронт в Україні частка КамАЗу на російському ринку скоротилася з 36% у 2022-му до 20% у 2023 році.

- На цьому тлі російський ринок вантажних автомобілів почали завойовувати китайські компанії.

4. росія втратила імпорт на три трильйони рублів через проблеми з платежами.

- У другому кварталі російський імпорт був на 8% меншим, ніж роком раніше, а в першому – на 10% ($137,9 млрд за півроку).

- Ввезення товарів скоротилося з усіх регіонів і з більшості товарних груп.

- Найбільший внесок у цей спад за п'ять місяців зробили продукція хімічної промисловості (-17%) і найбільша група – «машини, обладнання та транспортні засоби, інші товари» (-5%).

- Зниження імпорту продовольства та сільськогосподарської сировини частково пояснюється збільшенням внутрішнього виробництва, що вплинуло на імпорт та падіння рубля (минулий рік долар почав приблизно з 70 рублів).  

- Але головне – це проблеми з розрахунками та логістикою. Індикатором того, що відбувається з імпортом є його зміна в рублях після усунення сезонності.

- Порівняно з довоєнним лютим 2022 року, коли був пік імпорту, з жовтня він недобирає приблизно 10%. За ці дев'ять місяців недобір становив приблизно 3 трлн руб.

5. путін запропонував Ірану рекордні обсяги російського газу зі знижкою 75%.

- Росія обговорює з Іраном можливість укладання довгострокового контракту на постачання трубопровідного газу.  

- Йдеться про закупівлю у «Газпрому» 300 млн кубометрів газу на день, які коштуватимуть Тегерану $10-12 млрд на рік.

- Ціна газу, таким чином, складе близько $100 за тисячу кубометрів. І це стане найнижчим рівнем серед усіх клієнтів Газпрому в Далекому Зарубіжжі.

- Порівняно з Європою та Туреччиною — все ще головними експортними ринками «Газпрому» — знижка становитиме 75%: на європейський та турецький ринок російський газ продається в середньому $400 за тисячу кубів.

- Порівняно з Китаєм, який закуповує газ $260 за тисячу кубометрів у рамках постачань трубопроводом «Сила Сибіру», ціна для Ірану буде нижчою на 62%.

- Фактично обговорюється ціна газу, яка дорівнює тій, що платять країни СНД ($100 за тисячу кубометрів). При цьому обсяги постачання мають зробити Тегеран найбільшим газовим клієнтом росії.

6. російський виробник вина залишився без імпортного обладнання після націоналізації.  

- Найбільший російський виробник вина "Кубань-Вино" та інші підприємства групи компаній "Аріант", які перейшли під контроль держави, зіткнулися з труднощами в поставках закордонних запчастин та обладнання після націоналізації.

- Проблема обумовлена ​​зміною статусу підприємств на державне, а також фінансовими труднощами, які виникли в компаній після зміни власника.

- Наразі постачальники-нерезиденти відмовляються від виконання контрактів для виноробні, оскільки відвантаження на адресу державного підприємства перебуває під посиленим наглядом.

- З кінця травня "Кубань-Вино", як і інші активи ДК "Аріант", були передані в управління структурі "Россельхозбанку". Банк перебуває під санкціями ЄС та низки інших країн, а також був відключений від міжнародної міжбанківської системи передачі інформації та здійснення платежів SWIFT у червні 2022 року.  

- Виконання інших інвестиційних проєктів "Кубань-Вино" опинилося під загрозою через брак коштів, оскільки рахунки виноробні, як і інших підприємств ДК "Аріант", потрапили під арешт ще 28 березня, що призвело до зупинки позикового фінансування, необхідного зокрема для розрахунків із постачальниками.

- У росії майже все обладнання, яке використовується у виноробній галузі, – імпортне.  

- До 2022 року технологічне обладнання російські винороби закуповували у двох основних країнах – Франції та Італії.

- Наразі великі виробники відмовляються працювати в росії через побоювання потрапити під санкції за таку співпрацю.

7. Велика Британія внесла 11 нафтових танкерів до свого списку санкцій по росії, пов’язаного з війною в Україні.

- Уряд заявив, що санкції щодо суден, у тому числі «Залив Амурський» і СКФ «Печора», стосуються перевезення нафти або нафтопродуктів з росії до третьої країни.

- Вважається, що кораблі носять прапори Панами, Габону та Островів Кука, йдеться в повідомленні уряду.

- Минулого місяця Велика Британія запровадила свої перші санкції проти суден «тіньового флоту» росії, який використовувався для обходу санкцій Заходу щодо торгівлі російською нафтою.

8. росія у травні стала головним постачальником заліза та сталі до Євросоюзу.

- ЄС купив заліза та сталі на 373,1 млн. євро, що на 29% більше, ніж минулого місяця. Це найвищий показник із червня 2022 року, зазначає Євростат.

- В основному постачалися напівфабрикати із заліза або нелегованої сталі, а також феросплави.

- Головним покупцем стала Італія. Країна збільшила імпорт у 1,6 раза – до 120 мільйонів євро. А найсильніше російські компанії наростили експорт до Нідерландів — у 7,3 рази, до 78,5 мільйонів євро.

9. Європа узгодила нові санкції щодо російського тіньового флоту.

- Прем’єр-міністр Великої Британії Кейр Стармер оголосив про придушення так званого тіньового флоту нафтових танкерів росії, який використовується для обходу міжнародних санкцій, заявивши, що 44 європейські країни схвалили план на зустрічі Європейського політичного співтовариства, що проходила у Британії.

- Згідно з опублікованою заявою, спільний «заклик до дій» має на меті порушити роботу флоту з близько 600 суден, які, за словами західних країн, використовуються Москвою для транспортування приблизно 1,7 мільйона барелів нафти на день.

- «Разом з нашими європейськими партнерами ми надіслали чітке повідомлення тим, хто сприяє спробам путіна уникнути санкцій: ми не дозволимо російському тіньовому флоту та брудним грошам, які він генерує, вільно проходити через європейські води та поставити під загрозу нашу безпеку».

10. Орбан опублікував повний текст листа Шарлю Мішелю про поїздки до Києва та Москви:

- ЄС, США, Китай та Туреччина можуть допомогти врегулювати конфлікт в Україні;

- Китай відіграє більш активну роль у врегулюванні конфлікту в Україні лише у тому випадку, якщо шанси на його участь у цьому будуть великі;

- Байден не змінить провоєнну політику, покладатися на неї у врегулюванні кризи в Україні не можна;

- Трамп у разі перемоги на виборах у США негайно виступить посередником у встановленні миру в Україні, має план;

- У разі повернення Трампа до влади у США тягар фінансової підтримки України ляже на Європу;  

- ЄС потрібна своя стратегія щодо конфлікту в Україні, він не повинен копіювати провоєнну політику США;

- Угорщина пропонує ЄС провести переговори з Китаєм щодо організації наступної мирної конференції щодо України;  

- Угорщина пропонує ЄС відновити прямі дипломатичні зв'язки з росією;

- Угорщина пропонує ЄС розгорнути політичний наступ на глобальний Південь, повагу якого Європа втратила через позицію щодо України.

 Більше на https://t.me/Omelyan_News