Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 19.12.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 19.12.2023

1. Постачання російського трубопровідного газу в ЄС у листопаді 2023 року знизилося на 60% рік до року до 24 млрд куб. м. Про це йдеться у щомісячній доповіді Форуму країн експортерів газу.  

- Частка росії в загальному обсязі імпорту ЄС газу по трубопроводах знизилася рік до року з 32 до 17%.

2. У росії намагаються відібрати ще 37 цивільних літаків.

- Їх можуть найближчими днями оголосити викраденими й заарештувати.

- Причина — судові розгляди у Високому суді Ірландії.

- Відповідно, доступний для польотів за кордон парк повітряних суден скоротиться — це може статися вже після 20 грудня.

- З моменту введення санкцій рф втратила вже 76 літаків, не рахуючи цих 37.

3. Ринок рф повністю покинули 300 компаній, вартість угод може сягати $25 мільярдів.

- Із понад 1500 іноземних компаній, які володіють або володіли активами в росії, лише 304 остаточно завершили свій вихід.

- Потенційна вартість угод 300 компаній може сягати 25 млрд дол, повідомляє KSE Institute.

- За словами експертів KSE Institute, навіть ці суми далекі від ринкових. "Окрім тих, хто завершив угоди, ще 320 фірм намагаються піти з росії, публічно заявивши про свої наміри або призупинивши операції.

- Найбільші компанії, які повністю вийшли, згенерували 82 млрд доларів доходу, водночас ті, що перебувають у процесі виходу, – 65 млрд доларів", - йдеться у повідомленні.

4. Обсяг бізнесу західних банків у рф скоротився до рівнів Радянського союзу, випливає з даних Raiffeisenbank International.  

- За оцінкою RBI, на кінець 2023 року активи іноземних кредитних організацій у рф становили лише $66 млрд.  

- Це вдвічі нижче, ніж у довоєнному 2021 році ($119 млрд), і майже вчетверо менше за рекорд, встановлений 2012 року ($239 млрд).

- Частка чотирьох найбільших західних банків на ринку до третього кварталу 2023 року зменшилась до 1 % з 3% - до війни.

- Частка Євросоюзу у зовнішньоторговельному обороті рф з 37% зменшилася до 14%: обсяги російського експорту до ЄС впали втричі, з $16 млрд до $6 млрд на місяць, а імпорту з Європи — більш ніж удвічі, з $9 млрд до $4 млрд.

- Місце ЄС зайняв Китай, який став головним торговим партнером Кремля, забезпечуючи третину експорту-імпорту.

- Сукупні російські активи китайської великої четвірки банків з кінця 2021 року зросли вчетверо. Вони майже зрівнялися зі своїми західними колегами з погляду міжбанківських балансів.

5. Всесвітній економічний форум у Давосі пройде без росіян.

- росія не братиме участі у щорічному засіданні Всесвітнього економічного форуму в Давосі у 2024 році. Організатори не надіслали російській стороні запрошення, як і минулого року.

6. ЄС ухвалив 12-й пакет санкцій проти росії з жорсткими обмеженнями.

- Згідно з ним, зокрема, з 1 січня 2024 року вводиться заборона на імпорт непромислових алмазів, видобутих, оброблених або вироблених у росії.

- А з 1 березня запроваджуватимуться поетапні обмеження на імпорт російських алмазів, оброблених у третіх країнах.

- Крім того, забороняється ввезення з країни-агресора деякої металопродуції.

- Так, буде заборонено імпорт із росії виробів з алюмінію, включаючи дріт, фольгу, труби.

- Також ЄС зобов'язав європейські компанії обговорювати у контрактах із партнерами заборону на реекспорт низки товарів подвійного призначення до росії

7. ЄС у рамках 12-го пакету санкцій забороняє імпорт зрідженого пропану з 12-місячним перехідним періодом.

- Найбільшим покупцем російського зрідженого газу ЄС є Польща, це паливо займає сьому частину ринку країни.

- У Варшаві раніше заявляли, що готові відмовитися від пропану з росії, але лише разом із рештою ЄС.

8. Євросоюз у рамках 12-го пакету санкцій проти рф запровадив обмеження на імпорт російських зріджених вуглеводневих газів (СУГ), йдеться в опублікованій у понеділок заяві ЄС.

- За оцінкою ЄС, ці санкції дозволять скоротити доходи росії більш ніж на 1 млрд євро. При цьому під обмеження не підпадуть уже укладені контракти із відстроченням максимум на 12 місяців.

9. Європейський союз посилить спостереження та обмін інформацією щодо танкерів, щоб виявляти судна, які намагатимуться обходити санкції, транспортуючи нафту з рф.

- Посилений механізм обміну інформацією дозволить краще ідентифікувати судна та компанії, які використовують нечесні практики, такі як перевантаження з судна на судно для приховування походження або призначення вантажу під час транспортування російської нафти та нафтопродуктів.

- Також ЄС запроваджує більш жорсткі правила, щоб припинити маніпуляції з AIS (автоматична ідентифікаційна система для суден).

- Окрім того, Європейська Рада вирішила запровадити правила повідомлення про продаж танкерів будь-якій третій країні, щоб зробити більш прозорим їхній продаж та експорт, зокрема, у випадку вживаних танкерів, які можуть бути використані для обходу заборони на імпорт російської нафти або нафтопродуктів та обмеження цін "Великої сімки".

10. У 12-й пакет санкцій Євросоюзу проти росії внесено 61 особу та 86 юридичних осіб.

- Під обмежувальні заходи потрапили , зокрема, телеканали «Спас» та «Царгород», російська особлива економічна зона «Алабуга», ПАТ «Туполєв», група «АльфаСтрахування», Росфінмоніторинг, 14 членів ЦВК, син Дмитра Медведєва Ілля, голова Мосміськдуми Олексій Шапошніков та двоюрідна племінниця путіна Ганна Цівільова.

11. Країни-члени Європейського союзу мають намір домовитися про продовження на чотири роки пільгового періоду продажу деяких видів російської сталі.

- ЄС заборонив імпорт сталевого прокату та напівфабрикатів з росії у жовтні 2022 року, але надав пільговий період для постачання деяких видів продукції до 1 жовтня 2024 року.

- Цей період буде продовжено до жовтня 2028 року. Заходи ще мають бути вжиті країнами-членами і можуть змінитись до цього моменту.

- Пільговий період дозволяє провідному російському виробнику сталі ПАТ «НЛМК», що не під санкціями ЄС, відвантажувати сталеві сляби для переробки на спільному підприємстві з інвестиційним підрозділом уряду Валлонії в Бельгії, що володіє заводами по всій Європі, які залежать від слябів НЛМК під час виробництва готової продукції.

12. Греція повідомила, що отримала термінал, який дозволить постачати газ до своєї системи, а також до сусідніх країн.

- Термінал планується запустити у І кварталі наступного року. Його потужність близько 5,5 млрд куб м газу на рік.

- Судно було переобладнане у Сінгапурі 10 місяців тому та направлене до Греції. Його вартість близько €470 млн.

- Термінал зможе забезпечити енергетичну безпеку Греції та найближчих країн та диверсифікацію енергоресурсів.

13. Шведський музичний сервіс Spotify повністю залишив російський ринок.

- Одразу після початку повномасштабного вторгнення сервіс обмежив свою діяльність у росії.

- А у 2023 році подав заявку на ліквідацію російської юридичної особи.

- Заявку на ліквідацію компанія Spotify подала у лютому 2023 року, а з 14 грудня ТОВ “Спотіфай” повністю припинив роботу.

14. Німецький Bosch продасть російські заводи турецькому інвестфонду.

- Російський підрозділ Bosch звільнив менеджерів з продажу побутової техніки, що залишилися, і веде переговори про продаж бізнесу турецькому інвестфонду Can Holding.

- Фінального покупця було обрано через насторожене ставлення європейських виробників до китайських гравців та технологічну близькість до турецьких.

15. Hyundai Motor вирішила продати завод у Петербурзі , роботу якого було припинено після початку війни в Україні.

Більше на https://t.me/OmelyanNews