Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 20.01.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 20.01.2024

1. російський експорт скоротився на $170 млрд за рік.

- Минулого року російський експорт становив $422,7 млрд – на $169,4 млрд (майже 30%) менше, ніж у рекордному 2022 р. ($592,1 млрд) – така попередня оцінка Центробанку рф.

- Це мінімум з 2020 р., а якщо виключити пандемійний рік, – то з 2018 р. Імпорт при цьому зріс на $27,9 млрд (10%) і повернувся на довоєнний рівень – $304,4 млрд, як у 2021 році.

- Це стало головним фактором обвального падіння сальдо поточного рахунку платіжного балансу – майже в 5 разів із $238 млрд 2022 р. до $50,2 млрд.

- За даними російського Мінфіну, середня ціна основної марки російської нафти, Urals, у 2023 р. була на 17% нижчою, ніж роком раніше: $63 за барель проти $76,1 у 2022 р.

- Впав і експорт газу: Кремль майже повністю втратив головний експортний ринок у Європі.

- Європейське ембарго змусило вугільну галузь перейти на азіатські ринки, але при вивезенні вугілля вони зіткнулися з проблемами. Плани вивезення вугілля не виконані через брак провізних потужностей».

- За даними Росстату, за 10 місяців скоротилися надходження за всіма основними статтями експорту, крім продовольства: воно в січні - жовтні принесло $36 млрд - на 9,1% більше, ніж роком раніше.  

- В іншому спад від 13% у металах, до 23% у машинах та устаткуванні та 37% у хімії. Основний, сировинний експорт зійшов на 35% (мінеральні продукти – сюди входять нафта і газ).

2. росія наростила поставки нафти в Китай в 2023 році на 24%, до 107 млн ​​тонн.

- При цьому вартість поставок зросла на 3,5% рік до року, до 60,6 млрд.

- Росія зберегла лідерство серед постачальників нафти в Китаї. Саудівська Аравія поставила 86 млн тонн, Ірак - 59 млн тонн.

3. Туреччина різко скоротила постачання чіпів та електроніки до росії після застережень зі США.

- Наприкінці 2023 року постачання з Туреччини до росії напівпровідників, електронного та оптичного обладнання, а також друкованих плат та обладнання для зв'язку впало на 40%.

- За підсумками листопада з Туреччини до рф було ввезено товарів подвійного призначення на $8,4 млн, хоча ще у вересні постачання сягало майже $13,9 млн, а у березні — перевищувало $15 млн.

- Під удар потрапили саме товари, внесені до списків санкцій США та Євросоюзу, обсяги поставок знизилися до мінімуму з серпня 2022 року.

- При цьому сукупний експорт із Туреччини тримається близько $1 млрд на місяць і вдвічі перевищує довоєнні рівні.

4. США заарештували американсько-ізраїльського бізнесмена за постачання чіпів до росії.

- США заарештували бізнесмена, який в обхід санкцій постачав до росії американські мікросхеми та іншу високотехнологічну продукцію. Йому загрожує до 20 років ув'язнення.

- Він постачав товари подвійного призначення науково-виробничому центру «Електронні обчислювально-інформаційні системи» (НВЦ «ЕЛВІС»), який є одним із провідних центрів проектування мікросхем у росії.

- Робив він це зокрема після того, як США ввели санкції проти НВЦ «ЕЛВІС», який, за їхніми даними, співпрацює з ФСБ.

- Через дві своїх американські компанії, Senesys Incorporated та Sensor Design Association, які займаються «розробкою програмного забезпечення у сфері безпеки», бізнесмен відправив НВЦ «ЕЛВІС» тисячі мікроконтролерів, мережевих плат та радіочастотний передавач.

5. Міністр закордонних справ Угорщини повідомив, що 2023 року країна імпортувала понад 5,5 млрд куб м російського газу трубопроводом «Турецький потік».

- Він також повідомив, що Угорщина отримує й азербайджанський газ, що йде через Болгарію.

- Угорщина отримує більшу частину газу з росії. Її підземні сховища газу заповнені на понад 81,5%.

6. Фінансовий сервіс Qiwi продасть свої активи в росії гонконзькій компанії Fusion Factor Fintech Limited.

- Кошти, отримані від угоди, будуть спрямовані на розвиток міжнародного бізнесу, а також на зворотний викуп акцій з NASDAQ та Московської біржі.

Більше на https://t.me/OmelyanNews