Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 20.02.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 20.02.2023

1. У лютому видатки російського бюджету стали навіть вищими, ніж у січні.

- За оперативними даними доходи бюджету з початку року становили 951 млрд рублів, витрати - 4,92 трлн рублів, а дефіцит таким чином 3,97 трлн рублів.  

- У середньому це дає витрати в 105 млрд рублів на день, що екстраполюється у перевищення витрат над плановими за підсумками року 9 трлн рублів - замість розрахункових 4,3 трлн рублів.

- Якщо ж рахувати лише з лютого, витрачаються вже 113 млрд рублів на день, що дає перевищення в 11 трлн рублів.

2. У минулому році витрати на нові автомобілі в росії впали на 52% до 1,5 трлн рублів ($20,4 млрд), а кількість проданих нових автомобілів скоротилася на 58,8%.

- За прогнозами в 2023 році вживані автомобілі складуть майже 75% всіх автомобілів, що продаються в росії.

3. Девелопери зафіксували у росії нову хвилю подорожчання будівництва житла.

- За останнє півріччя, за даними представників галузі, зростання становило від 5 до 10%.  

- Причина — у збільшенні вартості будматеріалів, нестачі обладнання та персоналу.

4. У росії на кінець 2022 року налічувалося 17,3 млн осіб з діючими мікропозиками.

- За кризовий рік клієнтська база мікрофінансистів збільшилася на 3,1 млн. позичальників, або на 21,9%.

5. У Петербурзі закрилося консульство Нідерландів.

- Посольство Королівства Нідерландів у москві продовжує працювати — але лише для надання допомоги громадянам Нідерландів, які перебувають у рф, та запиту довгострокових віз (не туристичних).

- У вересні Нідерланди припинили приймати документи на туристичні візи від росіян.

6. У США планують нові санкції проти оборонної та енергетичної сфери рф.

- "Обмежувальні заходи будуть спрямовані на оборонний та енергетичний сектори росії, фінансові установи та кількох фізичних осіб. США і союзники зосередяться на запобіганні обходу санкцій і руйнуванні тієї підтримки, яку росія отримує від третіх країн".

- Крім того, Сполучені Штати розглядають можливість запровадження нового, жорсткішого механізму експортного контролю.

7. Нові санкції ЄС проти росії стосуватимуться причетних до викрадення українських дітей.

- У новому, десятому пакеті санкцій ЄС передбачені обмеження щодо понад 60 російських посадовців і політиків, деякі з яких вважаються причетними до кампанії з примусового вивезення українських дітей до росії.

- Під обмеження можуть потрапити очільник російської організації "Росспівробітництво", заступники керівника "Роскомнагляду", медіахолдинги "Россия сегодня" і "Патриот медиа груп", банки "Альфа-Банк", "Росбанк", "Тинькофф банк" тощо – загалом 28 нових юридичних осіб.

- Список ще може змінитись, оскільки деякі члени Євросоюзу наполягають на накладанні санкцій на "Росатом" і його керівника Алексєя Ліхачова через окупацію Запорізької атомної електростанції та можливу причетність до фінансування російської армії.

8. Західні країни різко наростили експорт у сусідні з росією країни на тлі рекордного скорочення товарообігу з рф, повідомили у ЄБРР.  

- Експорт країн ЄС у травні – липні 2022 р. порівняно із середніми показниками аналогічних доковідних періодів у 2017–2019 роках. скоротився на 56% у напрямку росії та на 39% у напрямку білорусії.

- При цьому на 84% зріс експорт до Киргизстану, на 72% – до Вірменії, на 21% – до Таджикистану, на 19% – до Грузії та на 14% – до Казахстану.

- У ЄБРР запідозрили, що цей тренд пов'язаний із небажаними для західних країн економічними зв'язками з росією.

9. Maersk вийшов з логістичного сегмента в рф.

- Данська транспортно-логістична компанія A.P. Moeller-Maersk A/S продала логістичні активи в росії. «Maersk уклала угоду про продаж своїх логістичних майданчиків в Санкт-Петербурзі та Новоросійську.

- Продаж Maersk двох майданчиків є наступним рішенням, прийнятим у березні 2022 року, про припинення діяльності в росії», - йдеться в повідомленні компанії.

- Maersk раніше заявила про припинення роботи на російському ринку, всі сервіси в росії і з рф були припинені в першому кварталі 2022 року, в третьому кварталі була закрита угода з продажу 30,75% акцій компанії Global Ports Investments.

- Процес продажу активів, що залишилися - двох складів і чотирьох буксирів, ще триває.

10. Ще одна компанія залишає російський ринок.

- Глобальний оператор транспортування та підйому важких вантажів Mammoet отримав дозвіл на продаж свого російського бізнесу.

11. Киргизстан відмовляється від російської мови.

- Всім бюджетникам доведеться вивчати киргизьку, інакше на них чекає звільнення. Одна з причин – війна в Україні.

12. Французька фінансова група Societe Generale веде переговори щодо продажу російського підрозділу своєї дочірньої лізингової компанії ALD Automotive, яка володіє майже 15 тис. автомобілів.

13. Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій проти Мосбіржі та 333 осіб, серед яких — російські банкіри.

Volodymyr Omelyan