Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 20.05.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 20.05.2024

1. Практично кожен російський нафтовий танкер, який потрапив під санкції, простоює і залишається порожнім місяцями.

- Десятки танкерів залишаються бездіяльними через кілька місяців після того, як на них наклало санкції Міністерство фінансів, що свідчить про те, що США можуть порушити ланцюжок постачання нафти в Москву, якщо захочуть.

- З жовтня 40 суден, залучених до російської торгівлі нафтою, були додані до списку визначених Міністерством фінансів організацій, в основному за порушення ліміту ціни, який має на меті обмежити доступ Кремля до нафтодоларів.

- Двадцять один з 40 танкерів належить російській державній судноплавній компанії ПАТ «Совкомфлот» .

- Більшість з інших 19 контролюються компанією Hennesea Holdings Ltd, що базується в Об’єднаних Арабських Еміратах. Майже усі вони простоюють і порожні, розкидані по всьому світу.

- Санкції та обмеження цін, накладені на росію, критикували за те, що москві їх надто легко обійти, враховуючи, наскільки великими залишаються потоки нафти в країні.

- Проте бездіяльність флоту показує, що заходи, вжиті проти окремих суден, можуть бути ефективними.

2. Банк росії у «ручному режимі» змусить банки до кінця року замінити весь іноземний софт.

- Центробанк рф зобов'язав банки кожні три місяці звітувати про перехід на російське програмне забезпечення, щоб встигнути завершити процес імпортозаміщення до 1 січня 2025 року.

- Зокрема, ЦБ має намір у «ручному режимі» контролювати заміну західного софту в процесингу, автоматизованих банківських системах, технічних рішеннях для дистанційного банківського обслуговування фізичних та юридичних осіб та інше.

- Існуючі російські розробки розраховані на потреби малого та середнього бізнесу, вони низькопродуктивні, недостатньо функціональні, а також у п'ять-сім разів дорожчі за західні аналоги.

- Крім цього, імпортозаміщенню підлягає програмне забезпечення (ПЗ), від якого залежить вся IT-архітектура банку.

- У зв'язку з цим банкіри просили дозволити їм точково використовувати програмне забезпечення з «недружніх» країн за відсутності російських аналогів та продовжити терміни імпортозаміщення.

3. Danone завершила продаж своїх активів та виходить з російського ринку.

- Продовольчий гігант Danone повідомив, що завершив продаж своїх активів та виходить з російського ринку, на який припадало близько 5% світових продажів компанії і де працював понад 30 років.

- “Компанія Danone оголосила, що завершила продаж свого бізнесу з виробництва продуктів харчування в росії ТОВ “Вамін Р” після отримання необхідних дозволів російських регуляторних органів”, – йдеться в заяві компанії.

4. Терміни поставок до росії автозапчастин із Туреччини, ОАЕ та Китаю збільшилися майже вдвічі з початку року і становлять тепер 45 днів.

- Це сталося через труднощі у проведенні платежів. Зокрема, іноземні банки посилили перевірки транзакцій через побоювання вторинних санкцій із боку США.

- Конкретної заборони на постачання деталей немає, але в машинах використовується багато електроніки та чіпів. Тому елементи перевіряють, щоб вони не були товарами подвійного призначення.

- Через ситуацію, що склалася, оригінальні запчастини все частіше замінятимуть аналогами.

- На даний момент виробники дублікатів займають близько 30% від загального обсягу ринку комплектуючих.

- При цьому ціни на запчастини також зростатимуть, а зі складнощами в постачанні деталей зіткнуться навіть власники китайських машин.

5. У січні-квітні 2024 року росія збільшила постачання зрідженого природного газу (ЗПГ) до Китаю на 13,2%. Це випливає із даних головного митного управління КНР.

- Росія поставила до Китаю 2,415 млн т ЗПГ на $1,455 млрд.

- Минулого року за аналогічний період Китай закупив у рф 2,134 млн т ЗПГ на $1,645 млрд.

- У квітні 2024 року Китай закупив у росії 779 100 т ЗПГ більш як на $400 млн.

6. У квітні відтік капіталу з Китаю зріс до найвищого рівня з 2016 року.

- Китайські банки продали своїм клієнтам минулого місяця 36,7 млрд доларів США іноземної валюти, що є найбільшим показником з грудня 2016 року.

- Згідно з офіційними даними, у квітні місцеві компанії придбали найбільшу кількість іноземної валюти в банках з 2016 року, в той час, як експортери стримували конвертацію доларів, а резиденти скуповували іноземну валюту для закордонних поїздок.

- Ці фактори вказують на обережний погляд на юань, оскільки відносно низька процентна ставка в Китаї порівняно з США сприяє зміцненню долара.

- І хоча Народний банк Китаю втрутився, щоб утримати юань у вузькому діапазоні, невизначеність щодо термінів і ступеня зниження ставок ФРС цього року ускладнює його роботу.

7. Китай наклав санкції на три американські оборонні компанії через продаж зброї Тайваню, коли на острові пройшла інавгурація нового президента.

- Американським компаніям General Atomics Aeronautical Systems, General Dynamics Land Systems і Boeing Defense, Space & Security заборонено здійснювати "імпортно-експортний" бізнес у Китаї.

- Вищим керівникам усіх трьох компаній заборонено в’їзд до Китаю, їхні дозволи на роботу будуть анульовані, а також їхній статус гостя і заявки на проживання не будуть схвалені.

8. Китай розпочав антидемпінгове розслідування щодо пластику зі США та ЄС.

- Міністерство торгівлі Китаю розпочало антидемпінгове розслідування щодо постачальників поліформальдегіду, який КНР імпортує з країн Європейського союзу, США, Японії та Тайваню.

- Цей матеріал, як зазначається у заяві відомства, здатний частково замінювати метали, зокрема мідь, цинк, олово та свинець.

- 14 травня президент США Джо Байден оголосив про різке підвищення тарифів на ряд товарів, що ввозяться з КНР, включаючи акумулятори для електромобілів, комп'ютерні чіпи та медичну продукцію.

- У той же день у міністерстві торгівлі Китаю заявили, що країна у відповідь вживе рішучих заходів для захисту своїх прав та інтересів.

9. Згідно з звітом фінського статистичного управління, частка російських енергоносіїв, імпортованих у Фінляндії, за два роки скоротилася з 35% до 7%.

- Торік москва постачала різні види енергоресурсів, включаючи ядерне паливо, природний газ та нафтопродукти, проте постачання електроенергії, вугілля та деревного палива з росії було припинено.

- Трубопровідний газ із росії не поставлявся безпосередньо, а йшов з Естонії через трубопровід Balticconnector.

- Незважаючи на це, загальний обсяг імпорту ЗПГ до Фінляндії збільшився майже у шість разів у порівнянні з попереднім роком, переважно із США, Норвегії та росії.

- Частка російського ЗПГ знизилася з 80 відсотків до 10, при цьому частка російського газу в загальному імпорті трубопровідного газу становила 13 відсотків минулого року, тоді як у 2022 році вона становила 65 відсотків.

10. Британський контроль за санкціями провалився через війну росії.

- Після незаконного вторгнення в Україну в лютому 2022 року Управління із застосування фінансових санкцій (OFSI) у Великій Британії не наклало жодних штрафів на росіян, які обходили їхні санкції. OFSI, який входить до складу казначейства, є головним органом, який відповідає за виконання санкцій.

- З моменту вторгнення путіна в Україну в 2022 році OFSI не виписав жодного штрафу за ухилення від санкцій, пов'язаних з росією.

- Це здається малоймовірним, щоб жодна російська особа не порушила санкції або навіть британські компанії не порушували санкцій.

- «Той факт, що до наших власних компаній не було вжито жодних примусових заходів, може вказувати лише на одну з двох можливостей: або всі ідеально дотримуються, або їх просто не спіймають, коли вони порушують правила», — кажуть юристи.

- Станом на жовтень 2023 року активи, пов’язані з російським військовим режимом, були заморожені на суму 22,7 мільярда фунтів.

11. У Конгресі США запропонують санкції проти грузинських посадовців.

- У Конгресі США готують проєкт-пропозицію санкцій проти представників партії влади у Грузії та силових структур у зв’язку з ухваленням закону "Про прозорість іноземного впливу" та надмірним застосуванням сили проти протестувальників.

- Проєкт пропонує запровадити санкції у вигляді обмежень на подорожі та замороження активів проти низки представників партії влади у Грузії та "агентів впливу росії", а також зобов’язати відповідні американські органи інформувати Конгрес про "осередки неналежного політичного впливу, клептократії та елітної корупції у Грузії" та можливі впливи російської та китайської розвідки на Південному Кавказі.

- Санкції "з метою захисту демократії" запропонують запровадити проти посадовців, яких є підстави вважати відповідальними за підрив демократії, поваги до прав людини та безпеки у Грузії, проти тих, хто просував ухвалення закону "Про прозорість іноземного впливу", та силовиків, причетних до жорсткого придушення протестів.

- У проєкті закону наголошують, що Грузія почала розворот до росії та стає все більш антиліберальною державою, а грузинська влада останнім часом почала відкритий наступ на недержавні організації, що за західної підтримки працюють на просування у Грузії демократичних цінностей, як і громадянське суспільство загалом, та зміцнює зв’язки не лише з росією, а й з Китаєм.

 Більше на https://t.me/UA_ONews