Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 20.07.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 20.07.2024

1. Імпорт сирої нафти в Китай від найбільшого постачальника росії впав на 20% у червні порівняно з аналогічним періодом минулого.

- Зменшення російського імпорту в червні було частково пов’язане зі зниженням попиту з боку незалежних китайських нафтопереробників, оскільки зниження рентабельності на тлі поганого внутрішнього попиту на паливо змусило їх скоротити діяльність до найнижчого рівня з початку 2020 року.

- Попит на російську сиру нафту марки Urals, що завантажується з європейських портів, також знизився, оскільки напруженість у Червоному морі підтримувала високі фрахтові ставки.

2. Від Франції до Туреччини — хитрощі російської групи із постачання армії європейським обладнанням.

російська група «Промтех», у якої є клієнти у військово-промисловому комплексі, продовжує отримувати постачання з Європи, незважаючи на міжнародні санкції.

- У 2023 році турецька компанія Enütek Makina замовляла товари подвійного призначення у французьких та європейських компаній, після чого компанія відправляла компоненти до росії.  

- З початку 2023 року компанія Enütek Makina експортувала в росію обладнання на суму понад 7 мільйонів євро, в основному призначене для підприємств групи «Промтех».  

- «Промтех» — цивільний та військовий оператор, який потрапив під міжнародні санкції. Це величезна російська промислова група, яка спеціалізується на розробці та виробництві компонентів для авіаційної та космічної галузей, а також наземної та морської техніки.  

- П'ятнадцять підприємств групи опинилися під прицілом Європейського союзу і США, зокрема, за те, що постачали різні компоненти (напівпровідники, електричні роз'єми, сплави, кабелі, радари) для російських військово-повітряних сил.

- Багато товарів, імпортованих «Промтехом», також можуть поширюватися європейські обмеження різного роду. Деякі з них безпосередньо заборонені до експорту з Європи до росії, оскільки є військовим обладнанням або передовими технологіями.

- Інші відносяться до товарів подвійного призначення, які можуть використовуватися як у цивільних, так і військових цілях, і вимагають попереднього дозволу на експорт.  

- Така ситуація змусила кілька європейських компаній розірвати всі зв'язки з «Промтехом» після початку війни в Україні. Тим не менш, згідно з митними даними (що охоплюють період з лютого 2023 року по квітень 2024 року), їх продукція потрапила в росію через Enütek Makina.

- Близько 10% товарів, що експортуються турецькою компанією, були вироблені у Франції, а понад три чверті в Європі.

- Багато з них загальною вартістю близько 780 000 євро є товарами «високого пріоритету». Хоча це може здатися скромною сумою, проте такі компоненти приносять Москві реальну користь на лінії фронту.

- Компоненти, що проходять через Enütek Makina могли бути використані в російській техніці, такій як танки, літаки, безпілотники або ракети.

- Наприклад, електричні роз'єми від Souriau були виявлені в танку Т-72Б3, а роз'єми від американської компанії Amphenol, що базується у Франції, в безпілотниках Shahed-136.

- Туреччина — одна з центральних країн для обходу міжнародних санкцій. У листопаді 2023 року Єврокомісія та Європейська рада висловили жаль з приводу того, що «турецька територія використовується для перенаправлення товарів, що підпадають під санкції, до росії».

3. США ввели санкції проти двох керівників російського кіберзлочинного угруповання Cyber ​​Army of Russia Reborn.

- Мінфін США оголосив про санкції проти «Відродженої кіберармії росії». Відомство заявило, що вводить обмеження проти керівництва цієї групи хакерів Дениса Дегтяренка (Dena online) та Юлії Панкратової (YUliYA online).  

- В американському відомстві заявили, що угруповання намагалося «завдати удару по критично важливій інфраструктурі» Сполучених Штатів, що є «неприйнятною загрозою» для американських громадян і несе потенційно небезпечні наслідки.  

- Серед кіберзлочинів, які, ймовірно, здійснило угруповання, американська влада привели приклад переповнення резервуарів для води в Техасі, яке сталося через маніпуляції людино-машинним інтерфейсом і призвело до втрати «тисяч галонів» води.

- Крім того, хакери проникли в систему диспетчерського управління та збору даних американської енергетичної компанії та отримали контроль над сигналізаціями та насосами.

4. США планують ввести нові санкції через допомогу Китаю росії, — радник з національної безпеки США Джейк Салліван.

- Чиновник натякнув, що під прицілом можуть опинитися банки КНР. "Ми вважаємо, що Китай повинен зупинитися, тому що, на нашу думку, це далеко виходить за рамки пристойної поведінки держав", — сказав Салліван на форумі з безпеки у Колорадо.

- Він нагадав про указ президента Джо Байдена, який наприкінці минулого року дозволив Міністерству фінансів переслідувати банки, що сприяють продажу товарів подвійного призначення для російської оборонної промисловості, та додав, що ці повноваження було надано не просто так.  

- Він додав, що Пекін реагує на звернення США з конкретними доказами фінансових операцій, що порушують санкції проти росії, але "загалом картина не дуже гарна", оскільки китайські фірми продовжують допомагати російській військовій машині.

5. США висувають жорсткіші правила торгівлі, щоб приборкати китайську промисловість мікросхем.

- Американський уряд уже запровадив низку жорстких обмежень на постачання високопродуктивних чипів і технологій до Китаю, але вочевидь не зупинятиметься на досягнутому.  

- Адміністрація Байдена повідомила союзникам, що розглядає можливість застосування найжорсткіших доступних торговельних обмежень, якщо такі компанії, як Tokyo Electron Ltd. і ASML Holding NV, продовжать надавати країні доступ до передових напівпровідникових технологій.

- Вони нібито продовжують допомагати Китаю обходити технологічні обмеження, через що в США розглядають можливість введення жорсткіших заходів, аж до правила FDPR.

- Відповідно до положень FDPR, якщо продукт було вироблено з використанням американських технологій, уряд США має право зупинити його продаж, включно з продуктами, виробленими в іншій країні.

- Наразі обмеження FDPR діють і у відношенні до росії, куди заборонені прямі постачання будь-якої техніки та технологій.

- Міністерство торгівлі США вимагає від японської та нідерландської компаній жорсткіших обмежень відносно китайських партнерів.

6. Іран може отримати матеріал для ядерної зброї за 2-3 тижні.  

- Іран дедалі ближче до можливості отримати матеріали для виготовлення ядерної зброї, наразі це питання лише кількох тижнів, заявив у п'ятницю держсекретар США Ентоні Блінкен.  

- "Оскільки ядерну угоду відкинули, йдеться не про рік до отримання Іраном потужностей із виробництва матеріалів для ядерної зброї, а, можливо, про один - два тижні", - заявив Блінкен на форумі з питань безпеки в Аспені (штат Колорадо).  

- Він наголосив, що США не дозволять Ірану отримати ядерну зброю, зазначивши при цьому, що Вашингтон вважає за краще вирішувати це питання дипломатичним шляхом.

- Блінкен додав, що хоч Іран і не виробив поки що ядерну зброю, США необхідно чинити на Тегеран тиск, щоб той "пригальмував" із цим.

7. Азербаджан повідомив про зростання експорту газу цього року.

- Президент Азербайджану І. Алієв оголосив про плани збільшення експорту природного газу до 25 млрд куб м у 2024 році, в рамках стратегічного партнерства з Європейським союзом.  

- При цьому постачання газу до Європи становитимуть до 13 млрд куб м цього року. До кінця 2027 року республіка планує подвоїти обсяги експорту газу до Європи.  

- Азербайджан активно працює над розширенням співпраці з новими партнерами, такими як Словенія та Словаччина, та планує найближчими місяцями розпочати постачання газу на словенський ринок.  

- Ці кроки допоможуть не лише зміцнити позиції Азербайджану на європейському ринку газу, а й диверсифікувати його експортні можливості.

- Зараз республіка постачає газ до 8 країн, включаючи п'ять членів ЄС – Болгарію, Угорщину, Грецію, Італію та Румунію. Минулого року Баку експортував майже 24 млрд куб м природного газу і майже половина цього обсягу припала на європейський ринок.

Більше на https://t.me/Omelyan_News